Nyheter om världens viktigaste jobb!

Tillbaka till nyhetsarkivet

peters

afd-logo

Kampen för assistans fortsätter

I augusti månads nyhetsbrev hävdade Bengt Westerberg att politiska debatter om funktionshinderfrågor oftast dör ganska snabbt medan frågan om personlig assistans har blivit uthållig. En av dem som jobbar allra hårdast för att hålla assistansfrågan levande är organisationen RBU (Rörelsehindrade Barn & Ungdomar) med förbundsordförande Maria Persdotter i spetsen. Hon berättar i intervjun nedan att organisationen bytt fokus efter att många barn och familjer drabbats av nedskärningarna inom personlig assistans.

Läs också intervjun med månadens personliga assistent Maria Lindh som betonar att teamwork är en viktig del av personlig assistans.

Peter


RBU: "Ska göra assistans till en valfråga"

RBU (Rörelsehindrade Barn & Ungdomar) och dess förbundsordförande Maria Persdotter står i frontlinjen i den offentliga debatten om nedskärningar inom personlig assistans.
– Hur vi tar hand om människor definierar oss som samhälle och vi straffar ut oss som välfärdsland när det dras in stöd som människor alldeles uppenbart behöver. Det är pinsamt och genant med tanke på vilka resurser som finns i det här landet, säger hon.


RBU har funnits sedan 1955 och arbetar med frågor som berör funktionshindrade barn och ungdomar, som till exempel skola, hjälpmedel och habilitering. Men sedan två år tillbaka har organisationen valt att fokusera extremt mycket på LSS och personlig assistans och syns mycket i medierna.
– Skälet till det är att det pågår en väldigt dramatisk utveckling mot det sämre. Det är helt enkelt en analys av läget som fått oss att omgruppera och nu fokuserar vi på det här så länge det behövs, säger Maria Persdotter.

Vad är ert mål?
– Det övergripande målet är att LSS och personlig assistans ska fungera som det var tänkt att fungera och det gör det inte i dag. Utvecklingen går absolut åt fel håll och det finns ingen ljusning just nu. Sedan har vi olika delmål, ett sätt att nå dit är att få människor som inte berörs av den här lagstiftningen att förstå vad det är som händer, ta ställning och säga att det här inte kan accepteras i vårt samhälle. Vi kan bättre än så här.

Hur arbetar ni för att påverka?
– Strategin är att sätta den här frågan på dagordningen på alla möjliga olika sätt. Vi har jobbat väldigt mycket med kontakter med media, dels handlar det om att media ska få kontakt med familjer som drabbats av det som pågår, men vi har också jobbat med debattartiklar och med att ta fram egna rapporter. Vi ordnar också konferenser.

Vad är ert främsta argument?
– Grundbulten med LSS var att människor ska kunna leva sitt liv som alla andra även om man har en funktionsnedsättning eller omfattande funktionsnedsättningar. Den möjligheten finns definitivt inte i dag, verkligen inte. Och det gäller särskilt de familjer som jag har kontakt med som knäcks av att det stöd som de haft dras in eller aldrig beviljas det stöd som de ansöker om.

Hur många barn och unga har drabbats av nedskärningarna inom personlig assistans?
– Vi har ingen åldersstatistik. Det har blivit väldigt mycket svårare att behålla sin assistans men också att få den beviljad när man söker för första gången. Och många av dem som söker första gången är ju barn.

Vad kommer hända, kommer regeringen ändra sig?
– Det måste jag tro, annars vet jag inte vad jag gör. Men det ser inte ut så just nu. Jag har kontakt med en del socialdemokratiska kommunalråd. Ute i partiorganisationen finns det en upprördhet över det som händer. Man märker man att den egna kommunala budgeten kommer att gå åt pipan därför att kostnaderna flyttas över till kommunen, men det är inte bara ekonomin – det handlar också om ideologi och det känns inte alls bra.
 
Kan personlig assistans bli en valfråga?
– Ja, det är jag övertygad om. Om det på minsta vis känns som att inte blir det så kommer i alla fall vi på RBU att driva det stenhårt och göra det till en valfråga. Vi är inget politiskt parti men vi har andra sätt att försöka få upp det på dagordningen.


Månadens personliga assistent

Maria Lindh 

Hur länge har du arbetat som personlig assistent?
– Jag har jobbat i två år med samma brukare. 


 
Varför arbetar du som personlig assistent?
– Jag började arbeta inom hemtjänst, men sedan blev jag erbjuden att prova på att jobba som personlig assistent.
 
Vad är det bästa med jobbet?
– Det bästa är att vara med och hjälpa personer som behöver hjälp. Jag gillar jobbet i sig, man lär sig väldigt mycket och jag har bra kollegor.
 
Ni är många som arbetar med samma brukare?
– Vi är fem stycken och vi kan bolla med varandra och ge varandra tips. Om någon är sjuk eller ledig kan man ställa upp och hjälpa till. Vi är en liten grupp och har samma mål.

Vad finns det för nackdelar med jobbet?
– Det kan vara psykiskt påfrestande. Man vill hjälpa och ibland kan man inte göra allt. 

Vad gjorde ni under ditt senaste arbetspass?
– Vi är ute och går så mycket som möjligt och får frisk luft. Det blir ofta långa promenader, vi stannar och tittar på olika saker, plockar svamp till exempel. Hösten har fått fina färger, vi kollar på mycket sådant. 

Hur är er relation?

– Hon kan inte prata men jag ser när hon är glad, vad hon tycker om och vad hon inte tycker om. Det tar tid att lära sig, det gäller att vara lugn och kolla på ansiktsuttryck till exempel.

Vad är ditt bästa tips till någon som ska börja arbeta som personlig assistent?
– Att man inte är för personlig. Vi är där för att lyfta personen och göra vardagen enklare. Vi pratar om vardagliga saker och har det hänt något tråkigt hemma ska man inte ta med det till jobbet. Det gäller att vara positiv, trevlig och lyfta varandra. 


Personlig assistans i media

  • SVT har tidigare gjort ett reportage om treårige Ludwig som inte får personlig assistans.
    I en uppföljning säger socialnämndens ordförande att kommunen inte har råd.
    Läs mer härarrow-icon
     
  • Gefle Dagblads politiska redaktör Karin Bergkvist har skrivit en ledare med rubriken "Regeringen sparar på dem som behöver samhällets stöd allra mest". Läs härarrow-icon


youtube-bild

På Facebook och i sociala medier...

Här är några av de saker som vi uppmärksammat på Facebook den senaste tiden:

MS-sjuka Sara besteg Kebnekaise. "Vill visa att ingenting är omöjligt". 

Fin film om cp. Norska Cerebral Parese-foreningen arbetar för att förbättra livsvillkoren för personer med cerebral pares och står bakom kortfilmen "Se hvem jeg er – en film om CP".

Detta och mycket mer kan du hitta på vår Facebooksida, klicka härarrow-icon
This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*