<!doctype html>
 


Ser brevet konstigt ut? Klicka här!SAMMA RÄTT OAVSETT BOENDEORT

I takt med att personlig assistans har fått mycket uppmärksamhet de senaste åren har också flera statliga utredningar gjorts. Nu har regeringen gett en utredare i uppdrag att föreslå hur ett statligt huvudmannaskap bör se ut (i dag delas huvudmannaskapet mellan kommun och stat). Vi är positiva till ett statligt huvudmannaskap eftersom det förbättrar rättssäkerheten för assistansanvändarna – var du bor ska inte påverka dina möjligheter att få assistans. Läs mer i artikeln nedan.

Heli Blomberg är månadens personliga assistent. Hon blev personlig assistent av en slump och tycker att det är viktigt att våga utveckla assistansanvändarens vardag.

Peter

 

KRITIK MOT NY ASSISTANS-UTREDNING

Regeringen vill att personlig assistans ska organiseras i ett statligt huvudmannaskap och har gett en särskild utredare i uppdrag att göra en översyn av hur det ska gå till. Dock möter den redan kritik av funkisorganisationer som bland annat menar att behovsbedömningarna borde ingå i utredningen.

Regeringen menar utgångspunkten är att personer som i dag har beslut om personlig assistans enligt LSS ska behålla sin rätt till personlig assistans i ett statligt huvudmannaskap. Därför ska utredningens förslag utformas ”på ett sådant sätt att de individer som omfattas av förändringen i så liten utsträckning som möjligt påverkas negativt vid övergången från kommunal till statlig personlig assistans”.

Hoppades på mer
Socialminister Lena Hallengren har deklarerat att regeringen inte har några planer på att utreda bedömningarna av grundläggande behov med integritetsnära delar och minuträkningen.
Flera funkisorganisationer hade hoppats på just det – att utredningen skulle behandla hur rätten till personlig assistans räknas ut – något som i dag sker med grundläggande behov.
Stils ordförande Jonas Franksson säger till exempel till Assistanskoll att det blir som en halv utredning:
– Jag är besviken på att man inte ser problematiken och tar tillfället i akt att ta tag i detta. Det är fullständigt uppenbart att det måste till. Vi har en lagstiftning som gör det oerhört svårt att få personlig assistans och där folk trots stoppet förlorar den på grund av dagens stenhårda rättspraxis.
IfAs ordförande Sophie Karlsson är inne på samma sak:
– Direktiven tar nu upp att det ska tas fram ett kunskapsstöd kring hur bedömningen ska göras, men det är inte det som är problemet. Problemet är att behoven delas upp i små beståndsdelar, säger hon.
RBU välkomnar utredningen, men menar att det finns en oro för hur överflytten från kommuner till stat kan gå till utan att det innebär problem för berörda.

Boendeort bör inte spela roll
Vårdföretagarna har förespråkat statligt huvudmannaskap under lång tid. Ida Ingerö, näringspolitisk expert på Vårdföretagarna, menar att det innebär en förutsägbarhet kring de ekonomiska förutsättningarna för utförandet av assistansuppdraget. När en lång rad enskilda kommuner från ett år till ett annat förändrar sina ersättningar, eller när en kund med kommunalt assistansbeslut flyttar från en kommun med högre schablon till en med lägre, då uppstår problem för anordnaren, menar hon.
– För den enskilde individen handlar det om att veta att mitt assistansbeslut gäller, oberoende av var i landet jag bor. Om jag flyttar till en annan kommun, för kärleken eller möjligheten att ta ett nytt arbete, då ska jag vara trygg i att assistansbeslutet följer med. Men för den enskilde handlar det också om att samma ekonomiska förutsättningar för assistans med god kvalitet ska gälla i hela landet, genom att schablonersättningen är densamma i hela Sverige.

Olika i olika kommuner
I dag finns en lång rad kommuner som har valt att sätta en lägre timschablon än den av riksdagen fastslagna.
– För assistansanvändare i dessa kommuner kan det innebära att möjligheten att välja anordnare begränsas, eftersom det blir svårt att med dessa kommuners ersättning leverera assistans med god kvalitet, avslutar Ida Ingerö.

MÅNADENS PERSONLIGA ASSISTENT

Heli Blomberg

Hur länge har du arbetat som personlig assistent?
– Jag har jobbat i ett år och några månader.

Varför blev du personlig assistent?
– Det var av en slump. Jag har en bakgrund i affärslivet, men har alltid varit intresserad av hälsa.

Är arbetet som personlig assistent som du trodde?

– Ja, ungefär som jag tänkte. Det är väldigt aktivt.

Vad är det bästa med jobbet?
– Det bästa är assistansanvändaren, hon och hennes personlighet och det sociala utbytet vi har.

Och vad finns det för nackdelar med jobbet?
– Det är väl att det är oregelundna arbetstider, det måste man vara beredd på.

Hur är din relation till assistansanvändaren?
– Vi har en väldigt god relation och trivs tillsammans. Vi har delvis samma egenskaper och då är det enkelt att förstå varandra och förutse hennes behov. Det är väldigt öppet, det uppskattar jag otroligt mycket.

Vad brukar ni göra under ett vanligt arbetspass?
– Vi går på gym, lagar mat, pratar mycket, shoppar, går ut och fikar på stan. Och sedan har vi våra egna projekt som handlar om hennes intressen.

Vad är ditt bästa tips till någon som ska börja arbeta som personlig assistent? 
– Våga utveckla jobbet och våga utveckla dig själv och kundens vardag. Tänk inte så fyrkantigt, utan tänk utanför boxen. Det gäller bara att hitta rätt väg.

PERSONLIG ASSISTANS I MEDIA

  • Höj schablonbeloppet! Schablonbeloppet behöver räknas upp årligen med minst den procentsats som motsvarar de kollektivavtalade löneökningarna, skriver Åsa Strahlemo, förbundsordförande för DHR.
  • Så mycket vill partierna satsa på assistans. Assistanskoll har gått igenom partiernas budgetar. Tre partier vill satsa mer på personlig assistans än vad regeringen gör.

Klicka på bilderna för att läsa artiklarna.

PÅ FACEBOOK OCH I SOCIALA MEDIEREn av de saker som vi har publicerat på Facebook den senaste tiden:

Minskat idrottande. Idrottandet bland funktionsnedsatta minskade med över 40 procent under coronapandemin. Men i oktober startade Oskarshamns basketbollklubb ett nytt lag för spelare med funktionsnedsättning.

Detta och mycket annat kan du hitta på vår Facebooksida.

Peter Wahlbäck, VD på Assistans för dig

telicon 08-572 366 01

mailicon peter@afd.se


 

 

This email was sent to *|EMAIL|*

why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences

*|LIST:ADDRESSLINE|*