Ser brevet konstigt ut? Klicka här!

VIKTIGT MED SOLSKENSHISTORIER

Mycket av det som skrivs om personlig assistans handlar om besparingar och om personer med behov av assistans som får avslag eller färre timmar. Det är förstås oerhört viktigt att granska detta men det är också viktigt att belysa vilken nytta personlig assistans gör. 23-årige Felix kommunicerar via bilder och är en av många som får assistans via oss och tack vare assistenterna kan han leva ett aktivt liv. Dessutom har han en konstnärlig ådra och ställer från och med i dag ut sina glasskulpturer. Läs mer nedan.

Ingela Åman är månadens personliga assistent och en del i hennes jobb är att följa kvinnan hon är assistent för till jobbet och hjälpa henne och vara ett stöd där. 

Peter

FELIX TALAR MED BILDER

23-årige Felix har diagnosen infantil autism och en utvecklingsstörning. Han kommunicerar via bilder och är en fena på färg och form. Nu har hans glasskulpturer börjat delas ut till gästföreläsare på hans före detta gymnasieskola.

När Felix gick på särskolan i Tierp var glastillverkning en del av undervisningen. Numera jobbar han på daglig verksamhet men han har fortsatt att göra glasskulpturer på Kulturskolan.
– Felix är väldigt bra på färg och form. Han väljer kombinationer som de flesta inte skulle välja. Han har ett annat sätt att sortera, det blir så häftigt och snyggt. Det syns att han har en förståelse för färg som är speciell, säger läraren Helene Stjernberg.

Unikt bildseende
Felix och Helene kommunicerar via bildstöd på datorn. Struktur är väldigt viktigt för honom och han behöver få veta i vilken ordning de ska skära glas, när han ska välja färg och så vidare för att det inte ska bli för rörigt.
– Felix har ett bildseende som inte du och jag har – ett sätt att tolka bilder och ett sätt att se bilder. Många med autism har ett speciellt bildseende och kan göra små filmer av bilder i sitt huvud och spela upp på ett sätt som inte jag kan. Färger är också ofta jätteviktigt för personer med autism men alla är så klart inte begåvade med att kunna göra så här fin konst, säger Helene Stjernberg.
Felix har gjort skålar och smycken i glas och senare olika figurer som båtar och blommor. Gymnasieskolan som han gick på har börjat dela ut glasskulpturerna som gåvor till gästföreläsare och Kulturskolan har haft utställningar där Felix skulpturer har sålts. 
 
Assistenterna viktiga
Felix mamma Rosalie Stork Sundberg berättar att glasskulpturerna visserligen bara är en hobby för Felix, men att det är en stor del av honom och att han är väldigt kreativ.
– Felix har inget språk utan kommunicerar med bilder och med ögonen. Det är svårt att förklara och låter kanske kryptiskt men han tittar på oss som känner honom bra på ett speciellt sätt och då vet vi att han vill någonting och då får vi ta reda på vad det är. Bilder är det viktigaste för honom, säger hon.
Felix har haft personlig assistans i cirka fem år och han behöver framför allt hjälp med att kommunicera. Han är aktiv och förutom glasskulpturerna och musik spelar han bland annat innebandy och bowlar. 
– Assistenterna är jätteviktiga, utan dem skulle han inte ha ett värdigt liv. Det fungerar fantastiskt bra med assistenterna, jag kan inte ens föreställa mig hur det skulle vara för honom att inte ha dem, säger Rosalie Stork Sundberg.
 
Som ett nytt språk
Fredrik Larsson är en av Felix assistenter. Han berättar att det tog några månader för honom att lära sig att kommunicera effektivt med Felix.
– Det är ungefär som att lära sig ett nytt språk. Man måste ha bilder som grund för att visa, sedan kan jag använda tal eller ljud via appar eller olika kommunikationsmedel. Det är lätt hänt att börja anta saker men det ska man inte göra utan alltid erbjuda en individ självständighet och kunna få göra sina egna val, säger Fredrik Larsson.
Felix bor i egen lägenhet i Tierp och från och med i dag ställer han ut sina glasskulpturer i kulturhuset Möbelns entré.
– Han har verkligen talang. Elever som inte har det på samma sätt väljer bara färg och form lite hur som helst, men det gör inte Felix, då skulle inte slutresultatet bli som det blir, säger Helene Stjernberg.

MÅNADENS PERSONLIGA ASSISTENT

1a1b9ac3-7330-484f-a828-fe9527b0bc4b.jpgIngela Åman

Hur länge har du arbetat som personlig assistent?

– Sammanlagt i cirka två år, men med nuvarande brukare är det 1,5 år. 

Varför började du som personlig assistent?
– Det var egentligen meningen att det skulle vara ett extrajobb vid sidan om mitt "vanliga" jobb. Och så var det under tiden jag hade min första brukare, men sedan flyttade jag och därefter har jag inte sökt något annat jobb än som personlig assistent. Jag arbetar 80 procent med nuvarande brukare.

Vad är det bästa med jobbet?
– Att det är ganska fritt och så kommer vi bra överens, har gemensamma bekanta och tycker om samma saker. Jag känner att jag verkligen behövs.

Finns det några nackdelar med jobbet?
– Att man är ensam och saknar kollegor – den sociala biten med massa folk helt enkelt, jag är en ganska social person. 

Hur är din relation till brukaren?
– Bra, det skiljer ungefär tio år på oss och hon är som en kompis. Vi är ganska tajta eftersom jag jobbar nära henna och vi tillbringar många timmar tillsammans i veckan. 

Vad brukar ni göra under ett vanligt arbetspass?
– Hon arbetar halvtid så jag följer med henne till jobbet och assisterar henne där och träffar hennes kollegor. De dagar hon är ledig åker vi till affärer, äter lunch ute, går ut med hundarna, det är olika från dag till dag. 

Vad är ditt bästa tips till någon som ska börja arbeta som personlig assistent?
– Det är att vara lyhörd, man får inte bara ha en massa egna åsikter. Som assistent kommer du in i en annan människas privatliv, du måste alltid vara lyhörd för det är brukaren som bestämmer. Jag är där som en extra hand.

PERSONLIG ASSISTANS I MEDIA

  • Självmord efter assistansavslag. Aftonbladet skriver om den mycket tragiska historien om Tyra som begick självmord efter att hon sökt fler assistanstimmar men istället fick färre.
     
  • Flyttade för att få assistans. När Mattias Winblad von Walter och hans familj flyttade 100 mil norrut fick dottern Eija mer assistans.
Klicka på bilderna för att läsa artiklarna.

PÅ FACEBOOK OCH I SOCIALA MEDIER

En av de saker som vi har publicerat på Facebook den senaste tiden:

Upptäckte ridning. En av SVT Plays kortdokumentärer "Mot alla odds" handlar om Felicia som vill visa att det mesta är möjligt bara man tror på sig själv.

Detta och mycket annat kan du hitta på vår Facebooksida.
Peter Wahlbäck, VD på Assistans för dig

telicon 08-572 366 01

mailicon[email protected]
357aedcf-5b1d-4b23-a815-325b222c0ee3.pngThis email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*