Ser brevet konstigt ut? Klicka här!

ÖKA FÖRSTÅELSEN FÖR AUTISM

Häromveckan rockade vi sockorna för att uppmärksamma Downs syndrom och på tisdag är det dags för Världsautismdagen. Det är jättebra intiativ men det krävs mer – det visar inte minst intervjun med psykologen och autismexperten Bo Hejlskov Elvén nedan. Han menar att personer med autism måste ut i verkligheten så att andra människor kan interagera med dem och därmed öka förståelsen. Och där passar förstås personlig assistans väldigt bra in.

Vi arbetar med personer som har autism och får personlig assistans och vi vill passa på att dra ett litet strå till stacken och lansera en nyhet i samband med Världsautismdagen på tisdag. Exakt vad det är får du se då, håll koll på vår Facebook och våra andra kanaler.

Peter

"EN STOR BRIST PÅ MEDVETENHET"

Förståelsen för autism bland folk i allmänhet är inte tillräckligt bra enligt psykologen och föreläsaren Bo Hejlskov Elvén.
– Jag tror verkligen att vi måste få ut personer med särskilda behov i verkligheten så att folk ser dem och får förståelse för dem, säger han.


Autism är en medfödd neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och personer med autism har ofta en bristande förmåga när det gäller att förstå att deras eget sätt att känna, tänka och handla skiljer sig från hur andra människor gör det. 
Bo Hejlskov Elvén är legitimerad psykolog, föreläsare och författare och har lång erfarenhet av att arbeta med personer med autism, bland annat på ett kunskapscenter för autism i Danmark. Han är mest känd för sitt arbete med hur lågaffektiva psykologiska metoder kan användas i bemötandet av personer i autismspektrumet. Bo Hejlskov Elvén menar många har väldigt svårt att förstå sig på autism.
– Vi har inte ett samhälle som tar den hänsynen som behövs, det finns en stor brist på medvetenhet. 

Har inte förståelsen för autism ökat?
– Vi har fått mycket mer kunskap de senaste 20 åren, så bland dem som arbetar med det har förståelsen ökat. Men allmänheten har inte fått särskilt mycket mer kunskap om autism. Jag har en kollega som träffade en lärare som berättade vad en elev hade gjort. Då svarade min kollega: ”ja, så gör man när man har autism”. För min kollega var det inget konstigt eftersom han har jobbat med personer med autism, men för en vanlig lärare som inte har arbetat med autism var det inte logiskt.

Vad är den vanligaste fördomen om personer med autism?
– Det är klassiska missförstånd där folk tror att en person som är social inte kan ha autism, men det finns många med autism som är sociala, de är bara inte så duktiga på det. 

Om du ska träffa eller börja jobba med en person med autism, vad ska du tänka på?
– Det första är att sätta sig in i situationen, du kan inte gå in på jobbet första dagen utan att veta något. Du måste verkligen läsa på om vad autism är: hur man jobbar man med autism och hur man tänker kring autism. Det finns en gratis webbutbildning som Autism- och Aspergerförbundet har gjort, den rekommenderar jag att man ska titta på.  
 
Du föreläser om lågaffektivt bemötande, vad är det?
– Vi måste anpassa saker för personer med särskilda behov, till exempel pedagogik. Men vi måste också anpassa hur vi hanterar konflikter och lågaffektivt bemötande är ett sätt att anpassa konfliktsituationen utifrån de förutsättningar personen har. Jag har jobbat med det här i 20 års tid och det handlar väldigt mycket om att vi inte ska öka våldet utan backa i stället för att gå framåt, samt undvika ögonkontakt och skapa en situation där personen inte känner sig utsatt. Det är vad lågaffektivt bemötande handlar om.
 
Vad kan samhället göra för att hjälpa personer med autism?
– Vi måste få ut personer med särskilda behov i verkligheten så att folk ser dem och får förståelse för dem. Det är något som vi måste göra på många olika plan. Det viktigaste är kanske att se till att alla lärare är utbildade. Många av dem träffar inte på autism överhuvudtaget i sin utbildning och sedan ska de undervisa de här eleverna. 

Slutligen, på tisdag presenterar Assistans för dig en nyhet som har att göra med autism och du är involverad. Berätta!
– För att försöka förstå hur det är att vara blind kan du ta på dig en ögonbindel och för att simulera hur det är att vara rullstolsburen kan du testa att köra rullstol. Men med autism är det mycket svårare. Här gäller det att försöka få den typen av intryck som speglar hur personer med autism uppfattar världen. Och det är målet med det här projektet, det handlar om att skapa empati. 
 
På tisdag 2 april kommer Assistans för dig presentera en nyhet för att öka medvetenheten om autism i samband med Världsautismdagen. Håll utkik!

Du kan också läsa mer om hur Assistans för dig arbetar med personlig assistans och autism här.

MÅNADENS PERSONLIGA ASSISTENT

Johan Ahlbom 

Hur länge har du arbetat som personlig assistent?
– Detta är mitt första uppdrag, jag började hösten 2016 och har jobbat heltid sedan våren 2017. 

Varför blev du personlig assistent?
– En kollega som jag känner tipsade mig om att det är ett kul och bra jobb. Jag var mellan två jobb och passade på att testa och det ångrar jag inte för en sekund.

Vad har du jobbat med tidigare?
– Jag har bland annat arbetat som fiskrensare i Norge i fem år och som kökstillverkare i tio år. Men som fritidssysselsättning har jag varit frivillig inom Röda korset i tio år så jag har fått erfarenhet av bemötande av människor i utsatta situationer där.

Hur trivs du med jobbet? 
– Väldigt bra. Det är roligare att jobba med människor än att lägga köksluckor i boxar varje dag, Det är mer givande – jag får en direktkontakt med människor och en direktuppskattning när jag gör någonting bra. Jag har också haft väldigt tur och har förmånen att arbeta med en väldigt bra brukare som är glad, positiv och sprider mycket glädje. Dessutom har han en fin familj. Sedan gillar jag arbetstiderna, jag arbetar dygnspass och det passar mig och min vardag väldigt bra. 

Hur är din relation till din brukare?
– Jag tycker att den är god. Relationen är professionell och det måste den vara, men han är en väldigt inspirerande och glad person som det är svårt att inte tycka om. Det är väldigt kul att gå till jobbet.

Vad brukar ni göra under ett vanligt arbetspass?
– Den stora pucken förutom vanliga rutiner är att han gillar att köra permobil. Vi kör mycket utomhus, han är väldigt social och gillar att åka runt och träffa människor. Han har också god kontakt med sin familj, så de träffas ofta. Och sedan gillar han att fika.

Vad är ditt bästa tips till någon som ska börja arbeta som personlig assistent?
– "Service minded"-nerven är bra att ha, man ska tycka att det är kul att hjälpa någon annan. Lyhördhet är också väldigt viktigt, att sätta sig in i personens situation och ha ett öppet sinne.

PERSONLIG ASSISTANS I MEDIA

  • Oro över anhörigassistans. FUB är oroade över att anhörigassistansen hotas. Dels genom LSS-utredningen men också för Östersund kommuns beslut att inte tillåta att anhöriga anställs som personliga assistenter.
     
  • Bara 17 procent beviljas assistans. 83 procent av alla nya ansökningar om personlig assistans avslogs under 2018, rapporterar Hejaolika.se.
    – Katastrofala siffror, säger Maria Persdotter, förbundsordförande för RBU
Klicka på bilderna för att läsa artiklarna.

PÅ FACEBOOK OCH I SOCIALA MEDIER

En av de saker som vi har publicerat på Facebook den senaste tiden:

Många rockade sockorna! Internationella Downs syndrom-dagen fick stor uppmärksamhet i år och många pratade om rocka sockorna.

Detta och mycket annat kan du hitta på vår Facebooksida.
Peter Wahlbäck, VD på Assistans för dig

telicon 08-572 366 01

mailicon peter@afd.seThis email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*