Nyheter om världens viktigaste jobb!

Tillbaka till nyhetsarkivet

peters

afd-logo

Utan jurister ingen rättvisa

Det är helt avgörande att den som är i behov av personlig assistans får juridisk hjälp under ansökningsprocessen. Varför? Vår erfarenhet visar att det är få som kan och orkar läsa in all kunskap som krävs för att få en rättvis prövning och driva sin egen process. Våra jurister är experter, arbetar med det här varje dag och kan fungera som ett stöd under våra kunders möten med kommunen och Försäkringskassan.

Nedan kan du läsa mer om hur vår chefsjurist arbetar, hur hon märkt av besparingarna inom personlig assistans och hur ofta hon vinner överklaganden om assistanstimmar. 

Peter


"Vi behövs för att kunderna ska få rätt beslut"

Det har blivit svårare att beviljas personlig assistans men att ta hjälp av en jurist i processen gör stor skillnad.
– I fall där vi har kött på benen vinner vi 70-80 procent av alla överklaganden, säger Marika Lindblom, chefsjurist på Assistans för dig.


Varför behövs det jurister för att få personlig assistans?
– Vi behövs för att hjälpa våra kunder att få rätt beslut. De är ofta oroliga och vill ha någon bredvid sig som kan handläggningen. Många orkar inte sätta sig in i och tänka igenom vad de behöver för intyg och hur hjälpbehovet ser ut i minuter och timmar per vecka. Om de inte blir nöjda ska de dessutom orka sätta sig in i beslut och överklagan och motivera varför de överklagar. Många människor har så mycket annat att göra redan och orkar inte.

Det går inte att klara processen själv?
I en perfekt värld där handläggningen är tydlig och enkel och handläggarna ger rätt information, då skulle inte jurister behövas. Men nio av tio får avslag vid nyansökan till Försäkringskassan och nästan varje gång vi kommer in i en process där en person har sökt på egen hand och fått ett beslut frågar vi oss varför personen inte har sökt för det här och det här. Handläggarna informerar inte vad man kan söka för och människor känner inte till det. Det är väldigt viktigt att få rätt beslut från början.

Hur många överklaganden vinner ni?
– Det beror på hur man ser det. Vissa fall överklagar vi för att kunden vill göra det även om vi bedömer att kunden inte kommer att få rätt. Men där vi känner att vi har kött på benen vinner vi ungefär 70-80 procent.

Varför ska man kontakta dig?
– Om man har frågor om sitt beslut, om man vill söka fler timmar eller behöver färre timmar. Eller kanske om man har fått ett brev från Försäkringskassan som man har frågor kring, det kan vara många olika anledningar.

Vilken är den vanligaste frågan du får?
– Det vanligaste är oro efter att Försäkringskassan eller kommunen har hört av sig. Personlig assistans uppmärksammas mycket i media och folk är ofta oroliga och rädda för att bli av med sina timmar av olika anledningar.
 
Vad gör du en vanlig arbetsdag?
Jag reser mycket och är ute hos kunder. Jag gör ungefär ett till två hembesök i veckan och sedan är jag hos kunder av olika anledningar och pratar eller informerar om något ungefär en gång i veckan. Även om jag kommer in i en kunds liv under en kort period är det roligt att få hjälpa människor och vi får en bra och varm kontakt.

Hur märker du av besparingarna inom personlig assistans?
Jag har jobbat med det här i fyra år och det blir bara svårare och svårare att få timmar. Det gäller att anpassa sig till det. Vissa grupper får inte assistans längre, till exempel små barn med medicinska övervakningsbehov. De fick assistans dygnet runt förut men efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen har Försäkringskassan ändrat sin bedömning. De barnen får ingen assistans, de bor på sjukhus eller försöker kommunen lösa andra insatser för dem.


Månadens personliga assistent

Frida Halvarsson, 34.
Hur länge har du arbetat som personlig assistent?
– Till och från sedan jag var 17 år. Jag har jobbat hos samma brukare sedan 2014.

Varför arbetar du som personlig assistent?
– Från början var det ett sätt att få jobb utan att ha utbildning, men sedan så har jag blivit kvar för jag trivs med att arbeta med människor och att göra skillnad för någon från dag till dag.

Vad är det bästa med jobbet?
– Det är att kunna komma till jobbet och ändå känna sig hemma. Personliga assistenter arbetar ju i någon annans hem och det blir så fina relationer om man jobbar med någon som det funkar bra tillsammans med. Då kan man komma dit och känna sig lika avslappnad som hemma.

Vad finns det för nackdelar?
– Som personlig assistent kan det vara svårt att anpassa sig till brukarnas anhöriga på samma sätt som det kan vara svårt för de anhöriga att anpassa sig till att ha assistenter i hemmet.

Hur är er relation?
– Väldigt nära och bra. Ibland går den lite utanför assistent- och brukarrollen på det privata planet. Man pratar mycket med varandra om saker som händer i livet, kanske saker som man inte pratar med sina egna anhöriga om. Ofta när vi är ute tillsammans blir jag blir tagen för att vara hennes dotter, inte hennes personliga assistent.

Vad är ditt bästa tips till någon som ska börja arbeta som personlig assistent?
– Det absolut nödvändigaste är att vara lyhörd och att anpassa sig. Det finns så många olika brukare – ett sätt att jobba som är bra på ett ställe kanske inte är lika uppskattat på ett annat. Man måste ha förmågan att se hur man ska vara assistent till just den brukaren.


Personlig assistans i media

  • Göteborgs stads nyhetstidning skriver om en ny app som ska underlätta för personer med funktionshinder att hitta intressanta aktiviteter där arrangören kan berätta om tillgängligheten. Läs merarrow-icon
     
  • Signaturen "En trött funkisförälder" har skrivit en debattartikel i Barometern med rubriken "Ni måste se oss som annat än kostnader". Läs merarrow-icon


youtube-bild

På Facebook och i sociala medier...

Här är några av de saker som vi uppmärksammat på Facebook den senaste tiden:

Autism är viktigt alla månader. Facebooksidan Autism Awareness Things uppmärksammade med den här t-shirten att autism inte bara är viktigt i april utan året runt. 

Sitski nedför Kebnekaise. Olle Mathiasson, som föddes med en cp-skada, är mycket intresserad av skidåkning. Tack vare den norska organisationen Opplevelser Uten Grenser som arbetar för att personer med funktionshinder ska komma ut i naturen, tog han sig upp på Kebnekaise och åkte sitski nedför berget. 

Detta och mycket mer kan du hitta på vår Facebooksida, klicka härarrow-icon
This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*