Ser brevet konstigt ut? Klicka här!

LYSSNA PÅ FUNKISRÖRELSEN!

Med alla krispaket som lanserats, ökande arbetslöshet och stundande lågkonjuktur finns det risk för att politikerna prioriterar annat än personlig assistans framöver. Funkisrörelsen har därmed ett jätteviktigt arbete att driva frågan. I artikeln nedan påpekar Mikael Klein från Funktionsrätt Sverige att många inte vågar söka om mer assistans i rädsla för att bli av med de timmar de redan har – till skillnad från Försäkringskassan som tror att de inte söker för att behovet är mättat.

Wilma Rylander är månadens personliga assistent och betonar att personkemi mellan assistent och assistansanvändaren är oerhört viktigt.

Peter

"LIVRÄDDA FÖR ATT MISTA TIMMAR"

Försäkringskassan skriver i en ny rapport att det uppstått en viss mättnad i assistansersättningen – alltså att mottagarna redan har beviljats så många timmar som de behöver.
– En mycket större orsak är att många är livrädda för att mista de timmar de redan har om de gör en ny ansökan, säger Mikael Klein på Funktionsrätt Sverige.


Försäkringskassan redovisade ett regeringsuppdrag i slutet av maj som handlar om att analysera och beskriva orsaker till varför antalet personer som beviljas assistansersättning har minskat och varför fler personer har blivit av med sin assistansersättning.

Försäkringskassans förklaringar
Försäkringskassan menar att framförallt förändringar i lagstiftning och rättspraxis har påverkat hur många personer som har rätt till assistansersättning. Myndigheten pekar på tre förändringar: domar från Högsta förvaltningsdomstolen ”avseende annan hjälp som förutsätter ingående kunskaper om den funktionshindrade samt egenvård som grundläggande behov”, förändringar i lagstiftningen samt tolkningen av vad ”hjälp med personlig hygien” innebär. Här säger Försäkringskassans senaste vägledning att endast hjälp som syftar till att ”hålla kroppen ren från smuts och andra ohälsosamma ämnen kan godtas som det grundläggande behovet personlig hygien”. Till exempel kan inte klippa håret, hårinpackning, sminkning, trimning av skägg och insmörjning i syfte att hålla huden mjuk vara grundläggande behov enligt Försäkringskassan.

En annan sak som påverkat hur många som får assistans och hur många timmar de får är de så kallade tvåårsprövningarna som togs bort 2018. Lena Birkelöf, rapportförfattare på Försäkringskassans avdelning för analys och prognos, säger att det kan ha påverkat ”eftersom dessa ofta ledde till en ansökan om fler timmar, vilket i sin tur ofta ledde till att personen beviljades fler timmar”.

Olika uppfattningar
Antalet assistanstimmar per mottagare har nu slutat öka för första gången sedan LSS infördes 1994. Försäkringskassan menar att det faktum att färre personer ansöker om fler timmar kan tyda på att det har börjat uppstå en viss mättnad i assistansersättningen, alltså att mottagarna ofta redan beviljats så många timmar som de behöver eller kan styrka att de behöver. Det, menar Försäkringskassan – skulle kunna vara förklaringen till att antalet ansökningar om fler timmar har mer än halverats sedan 2015.

– Möjligtvis kan det vara som Försäkringskassan tror, att de finns en mättnad att folk fått det de behöver. Men jag tror att en mycket större orsak – om inte hela orsaken – är att folk är livrädda för att mista de timmar de redan har om de gör en ny ansökan, säger Mikael Klein.

Behoven ej tillgodosedda
Mikael Klein tror att mycket av det som Försäkringskassan kommit fram till stämmer, men att Försäkringskassans tolkningar av domar är det som haft absolut störst påverkan på att färre personer beviljas assistans och att dessutom timmarna inte längre ökar för dem som får assistans.

– Det korta svaret på varför är Försäkringskassans allt mer restriktiva bedömning, som startade våren 2016 med regleringsbrevet från regeringen om att Försäkringskassan skulle bryta utvecklingen med ökade kostnader för personlig assistans, säger Mikael Klein.

Han betonar att det både finns ett antal personer som är behov av assistans men som inte får det, samt de som haft assistans men blivit av med den och de som inte vågar söka mer assistans.

– Många har helt enkelt behov som inte blir tillgodosedda och när människor inte blir beviljade det stödet så är frågan vad de får istället, avslutar han.

MÅNADENS PERSONLIGA ASSISTENT

Wilma Rylander

Hur länge har du arbetat som personlig assistent?

– Jag började i augusti förra året.

Varför började du som personlig assistent?
– Jag har arbetat inom hemtjänsten tidigare och sökte jobb. Jag tycker att det är kul att arbeta med människor, jag sökte jobbet och fick det och jag trivs bra. Jämfört med hemtjänsten är det mer personligt eftersom jag bara arbetar hos en person. Du lär känna personen på ett djupare plan – hemtjänsten är mer stressigt.

Vad är det bästa med jobbet?
– Det är att man hjälper människor som behöver det. Jag har lärt mig mycket och fått mer förståelse.

Hur är din relation till brukaren?
– Jag tycker att vår relation är bra, vi kan prata om det mesta. Personen är klart äldre än jag, men det spelar ingen roll.

Vad brukar ni göra under ett vanligt arbetspass?
– Det är lite olika från dag till dag. Ibland åker vi iväg, vi spelar spel och tittar på tv.

Hur är det att arbeta nu under pandemin?
– Det är annorlunda men det är faktiskt både en fördel och nackdel. Man tänker mycket mer på vad man gör nu och det gäller privatlivet också. Man vi kan inte åka iväg utan är hemma hela tiden, så det påverkar helt klart.

Vad är ditt bästa tips till någon som ska börja arbeta som personlig assistent?
– Det absolut viktigaste är att klicka med personen du jobbar hos. Självklart är det bra med utbildning, men det viktigaste är att man trivs. Mitt humör måste vara bra när jag går till jobbet. Det är viktigt att må bra, både med tanke på en själv men också med tanke på personen man arbetar hos.
 

PERSONLIG ASSISTANS I MEDIA

  • Debattartikel. Representanter från föreningen JAG i Sverige, Norge och Finland skriver att assistansen för personer med intellektuell funktionsnedsättning hotas på många sätt.
     
  • Vill se covid-19-tester. Vårdföretagarna argumenterar för att assistansanvändare ska prioriteras vid testning av covid-19.

    Klicka på bilderna för att läsa artiklarna.

PÅ FACEBOOK OCH I SOCIALA MEDIER

En av de saker som vi har publicerat på Facebook den senaste tiden:

Gillar sitt arbete. En övervägande majoritet av de personliga assistenterna tycker väldigt bra om sitt arbete, menar Lilly Key, verksamhetsansvarig för Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA).

Detta och mycket annat kan du hitta på vår Facebooksida.
Peter Wahlbäck, VD på Assistans för dig

telicon 08-572 366 01

mailicon [email protected]This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*