Ser brevet konstigt ut? Klicka här!

TA CHANSEN – BLI ASSISTENT

Är du intresserad av att arbeta som personlig assistent? Eller känner du någon som är det? Vi fortsätter anställa och har nästan 50 jobbannonser uppe på vår sajt just nu – och vi söker personliga assistenter överallt i landet, från Skåne till Norrland.

Nedan har vi intervjuat Nora Eklöv som är generalsekreterare för Förbundet unga rörelsehindrade. Hon har själv personlig assistans och berättar bland annat om sin oro över att många barn och unga förlorat sin assistans de senaste åren.

Liesel Sheerborn är månadens personliga assistent och med 15 års erfarenhet är hennes bästa tips att vara rak och tydlig.

Peter

"BARN OCH UNGA ÄR EXTRA UTSATTA"

Covid-19-krisen har skapat problem för många assistansanvändare som tillhör riskgruppen. Nora Eklöv, generalsekreterare för Förbundet unga rörelsehindrade, är en av dem och hon oroar sig för barn och unga som har blivit av med sin assistans.

Nora Eklöv hade personlig assistans så länge hon bodde på Öland. Men när hon fick sitt nuvarande arbete i Stockholm och flyttade förlorade hon rätten till assistans. Efter två års kamp har hon fått tillbaka delar av den men inte tillräckligt för att kunna jobba på kontoret, istället måste hon arbeta hemifrån fyra dagar i veckan då den beviljade tiden för assistans inte är tillräcklig.
– Jag är van vid att sitta i ”husarrest”. Det låter hemskt men så är det och jag är inte ensam om det heller, säger hon.

Upprätthålla rättssäkerheten 
Förbundet unga rörelsehindrade har framfört kritik på SKR:s (Sveriges kommuner och regioner) lagförslag om kommuners prioritering under pandemin. Förutom att betona att rättssäkerheten måste upprätthållas även i kristider menar Förbundet unga rörelsehindrade bland annat att regeringen tillfälligt borde slopa arbetstidsbegränsningen för personliga assistenter som bor i samma hushåll som assistansanvändaren. 
– Det är att många unga som bor hemma med sina föräldrar och har personlig assistans. De bör kunna isolera sig med assistenterna om de är i riskgruppen, säger Nora Eklöv.
 
”Fler borde testas”
Hon tycker också att testandet måste utökas eftersom personliga assistenter måste stanna hemma vid minsta tecken på förkylning om assistansanvändaren är i riskgruppen och det är svårt att bedöma när det är okej att låta personliga assistenter komma tillbaka och arbeta.
– Ett test visar bara om personen var sjuk vid testtillfället. Om personen till exempel åker tunnelbana efter det och blir smittad går ju inte att kontrollera. Det bästa vore immunitets- eller antikropptest men just nu är det väl bara riskgrupper, sjukvårdspersonal och personal inom omsorgen som får testa sig om de märker av symptom. Det skulle vara bra om även anhöriga, assistenter, ledsagare och hemtjänstpersonal fick testa sig, säger Nora Eklöv.
 
Många risker
Hon betonar att många barn har blivit av med personlig assistans under de senaste åren.
– De blir extra utsatta eftersom anhöriga måste hjälpa dem, och om anhöriga blir sjuka och inte kan finnas där, hur löser man den situationen? Jag är orolig för att de berättelserna inte kommer fram, säger hon.
Dessutom pekar hon på att det finns risk för att LSS-insatserna bortprioriteras med tanke på det ekonomiska läget och på grund av personalbrist.
– Vikten av kontinuitet i insatserna – det är en förutsättning för bra hälsa. Om vi plötsligt blir av med insatserna kommer vi behöva mycket mer sjukvård. Det är jätteviktigt att man ser att insatserna gör nytta och inte bara kostar en massa pengar. Det är våra rättigheter det handlar om och det är en skyldighet att tillgodose dem.
Nora Eklöv håller sig hemma med sina föräldrar. Hennes mamma är den enda som arbetar som personlig assistent åt henne just nu ­– en annan anställd assistent arbetar även inom vården men träffar inte Nora alls på grund av säkerhetsskäl. 
– Det är klart att man är orolig, jag har en lungsjukdom och jag är orolig för att bli allvarligt sjuk. Men jag är också orolig för många av våra medlemmar som är i riskgruppen, säger Nora Eklöv.

MÅNADENS PERSONLIGA ASSISTENT

Liesel Sheerborn

Hur länge har du arbetat som personlig assistent?
– I 15 år, men totalt 25 år inom vården. 

Varför blev du personlig assistent?
– Jag jobbade inom vården i Täby kommun under hela 80-talet, sedan sadlade jag om och var yrkeschaufför i 15 år. Men kroppen höll inte för att lyfta flera ton om dagen så då valde jag att gå tillbaka till vården och började jobba som personlig assistent och det har jag aldrig ångrat. Jag är nog född till att hjälpa människor, det är min lott.

Vad är det bästa med jobbet?
– Man gör ett förbaskat bra jobb när man hjälper människor till ett drägligare liv och gör så att de har det bra och mår bra.

Vad finns det för nackdelar?
– Många har inga arbetskamrater, men själv har jag egentligen ingenting emot det och jag har blivit arbetsledare och har mer kontakt med mina arbetskamrater nu jämfört med vad jag hade förut. Vi pratar mer och är närmare varann än tidigare. 

Hur är din relation till brukaren?
–  Den kan inte bli bättre. Jag jobbade hos en man tidigare i drygt åtta år, han var en fantastisk människa men gick bort 2013. Det var nästan som att förlora sin mamma, nu arbetar jag med en kvinna och det är en fantastisk fin människa. Vi klickade direkt, hon litar på mig och vet att jag gör allt jag kan för att hjälpa henne. 

Vad brukar ni göra under ett vanligt arbetspass?
– Den ena dagen är inte den andra lik, men är hon smärtfri kan vi sitta ute och fika, åka till centrum, sedan har hon en hund som jag går ut med och vi pysslar hemma, det är hela tiden någonting att göra.
 
Hur är det att jobba nu under coronakrisen?
– Varje gång jag går ut genom porten känns det som att jag går ut i krig. Det har varit väldigt jobbigt när jag har varit med brukaren på sjukhus. Jag har stenkoll på att alla håller sig två meter bort.

Vad är ditt bästa tips till någon som ska börja arbeta som personlig assistent? 
– Ha ett öppet sinne, var ärlig och rak och håll inte på och jamsa med. Det gäller att vara vänlig, men tydlig och inte prata bakom ryggen på brukaren. Ha en öppen och ärlig dialog både med brukaren och med dina arbetskamrater. 

PERSONLIG ASSISTANS I MEDIA

  • Positiv nyhet i tuffa tider.  De dagliga verksamheterna i Täby tillverkar skyddskläder för vården och LSS-verksamhet.
     
  • Om Covid-19-krisen. Marie Boström, förbundsombudsman på Arbetsplats- och avtalsenheten på Kommunal, intervjuas om skyddsutrustning och personlig assistans.
Klicka på bilderna för att läsa artiklarna.

PÅ FACEBOOK OCH I SOCIALA MEDIER

En av de saker som vi har publicerat på Facebook den senaste tiden:

"Han är autistisk och fantastisk". Så beskriver pappa Martin sin son Vincent i ett reportage i samband med att Världsautismdagen uppmärksammades.

Detta och mycket annat kan du hitta på vår Facebooksida.
Peter Wahlbäck, VD på Assistans för dig

telicon 08-572 366 01

mailicon peter@afd.seThis email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*