Nyheter om världens viktigaste jobb!

Tillbaka till nyhetsarkivet

peters

afd-logo

Forskare sågar assistansbesparingar

Våra kunder, anställda och deras familjer kommer snart att få tillgång till gratis vårdcentral/läkare via en app i mobilen. Det kommer att underlätta för att få ut sjukintyg, recept, besöka läkare och få rådgivning med mera. Vi har skrivit ett avtal med Medicoo och kommer inom kort att gå ut med information om hur man går tillväga.

Statsvetaren Niklas Altermark ger i artikeln nedan funktionsrättsrörelsen rätt i sin kamp mot nerdragningarna av personlig assistans. Dessutom är det intressant att han betonar att personlig assistans inte är ett särintresse utan något som angår alla människor. Vi som arbetar med personlig assistans och har familjemedlemmar och anhöriga som behöver personlig assistans är redan väl medvetna om det. Jag hoppas att det synsättet sprider sig.  

Peter


"Regeringen försöker begrava frågan"

Personlig assistans kan bli en valfråga om den fortsätter att diskuteras och debatteras. Det tror Niklas Altermark, fil dr i statsvetenskap på Lunds universitet, som specialiserat sig på funktionshinderpolitik.
– Regeringens strategi är att försöka begrava frågan och att inte debattera den, säger han.


Niklas Altermark har ägnat det senaste året åt att forska om hur regeringen och Försäkringskassan legitimerar åtstramningen av personlig assistans. Han menar bland annat att regeringen (och den förra regeringen) skyller på fusk. Men enligt Niklas Altermark baseras idén om fusk på statliga utredningar som saknar vetenskaplig grund.
– De är oerhört spekulativa och ej evidensbaserade. Tyvärr har det satt tonen för hur nuvarande och tidigare regering har tänkt och diskuterat personlig assistans. Att det används som faktaunderlag för politiska åtgärder är direkt upprörande, säger Niklas Altermark.

Varför dras det ned på personlig assistans?
– Regeringens utgångspunkt är utan tvekan att spara pengar och därefter har den försökt göra en analys. Om man tittar på vad som sägs i debatten så håller inte regeringens argumentation. Man säger att man vill komma tillrätta med vissa problem, men lösningarna man presenterar löser inte de problemen. De säger att alla som har rätt till stöd ska få det, men samtidigt ser vi att det mänskliga lidandet som följer ur de här neddragningarna blir väldigt stort.

Varför riktas besparingarna mot just brukare av personlig assistans?
– Det är en grupp som människor i allmänhet blundar för och jag tror tyvärr att det finns en spridd uppfattning om att assistansanvändare representerar ett särintresse. Men i själva verket kan vem som helst av oss bli beroende av assistans. Assistansen är ett välfärdssystem som bygger på idén att vem som helst – oavsett hur våra kroppar fungerar och interagerar med världen – ska kunna leva som självständiga medborgare. Jag tror inte att politiken hade gått att rättfärdiga om inte funktionshindrade haft låg status i samhället. De ses som och bedöms vara ett särintresse.

Vad kommer att hända framöver?
– Det är ganska tydligt att funktionsrättsrörelsen har starkare och bättre argument. Regeringens strategi är att försöka begrava frågan, att inte debattera den och ducka från politiskt ansvar, till exempel genom att säga att problemet är Försäkringskassans lagtolkningar. Det är ett sätt att undvika att behöva göra något men om frågan fortsätter att diskuteras och om konsekvenserna av politiken och vad den innebär för människors liv lyfts fram så tror jag att regeringen måste backa. En anledning till att funktionshinderfrågor ofta skyfflas under mattan är att de inte får så mycket medial genomslagskraft.

Det är ett år kvar till valet. Kan personlig assistans bli en valfråga?
Det är svårt att förutse och beror på hur bra jobb motståndarna till den förda politiken i den här frågan gör, och hur funktionsrättsrörelsen och vi forskare agerar. Det gäller att hela tiden pusha för att de här frågorna ska finnas på den politiska agendan.

Hur kan ni forskare bidra?
– Jag skulle vilja se forskare prata mer om detta, men vi är inte så många som gör det tyvärr. Vi bör bidra med att belysa konsekvenserna och jag önskar att vi kunde bryta igenom med synsättet att personlig assistans angår alla människor. Det är bra att det rapporteras i media, men ibland blir det väldigt mycket ”oj vad synd det är om den här gruppen”, och då är det risk för att vi behåller synen att det är ett särintresse.

Hur borde debatten om personlig assistans se ut framöver?
Den politiska utmaningen som vi borde diskutera är hur vi ska utveckla personlig assistans och andra insatser så att de påminner mer om personlig assistans, till exempel särskilt boende och hemtjänst: välfärdssystem som bygger på självbestämmande och sker på den enskildes villkor. I stället har vi en diskussion som handlar om pengar, pengar och pengar. Nu argumenteras det mot försämringar när det egentligen borde argumenteras för förbättringar.


Månadens personliga assistent

Niklas Andersson

Hur länge har du arbetat som personlig assistent?
– Ungefär i 3,5 år och med samma brukare. 


 
Varför arbetar du som personlig assistent?
– Under gymnasiet gick jag en kurs som hette ”Människor i behov av stöd”. Där fick vi prova på en massa saker och det var kul. 
Efter gymnasiet pluggade jag ett år på distans till personlig assistent och sedan jobbade jag på förskola i ungefär två år innan jag fick jobb som personlig assistent.

 
Vad är det bästa med jobbet?
– Att man kan gå hem och känna att man har gjort något bra för någon annan. Och sedan gör vi mycket roliga saker som att gå på konserter och vi har varit och kollat på folkrace och motocross. Det är ett väldigt roligt jobb och samtidigt väldigt viktigt. Det är många som behöver assistenter och det är inte lätt att klara sig utan. Alla kanske inte tänker att det är ett viktigt jobb men det är det faktiskt.
 
Vad finns det för nackdelar?
– Som assistent måste man vara anpassningsbar eftersom man hamnar i ett hem. Det gäller att anpassa sig till hur det är där och det kan vara svårt. Du kan hamna i en familj och då måste det fungera med alla, inte bara med brukaren. Man är i någons liv hela tiden.


Hur är er relation?

– 
Vi har en jättebra relation. Vi blir lite som kompisar och är i samma ålder. Han är två år äldre än jag.

Har du märkt av de pågående nedskärningarna i personlig assistans?
– Man märker att kommunerna drar in på pengar. Kommunerna ser kanske hellre att de ska hamna på ett boende i stället för att kunna bo själva och ha större frihet. 


Vad är ditt bästa tips till någon som ska börja arbeta som personlig assistent?
– Det gäller att vara lyhörd, att man tänker på att man ska in i någons hem och inte bara klampar in.


Personlig assistans i media

  • Emmie Barklund har skrivit en stark insändare i Sala Allehanda med rubriken "Förlåt att jag sitter i rullstol". Läs den härarrow-icon
     
  • SVT Play visar dokumentärfilmen Livstecken som handlar om hur den tre år gamla autistiske pojken Owen plötsligt slutade prata men hur hans föräldrar sedan lärde sig att kommunicera med honom genom Disneys klassiska figurer. Se den härarrow-icon


youtube-bild

På Facebook och i sociala medier...

Här är några av de saker som vi uppmärksammat på Facebook den senaste tiden:

Fotad med en sagohäst. Barn med speciella/svåra sjukdomar som lever under påfrestande förhållanden kan få chansen att bli fotade med en sagohäst.

Lopp för alla. I slutet av sommaren var det premiär för Glada Midnattsloppet.

Detta och mycket mer kan du hitta på vår Facebooksida, klicka härarrow-icon
This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*