Ser brevet konstigt ut? Klicka här!

ANNA HOLMLUNDS MAKALÖSA RESA

Skicross-stjärnan Anna Holmlund och hennes familj valde Assistans för dig när Anna skrevs ut från sjukhuset efter olyckan och beviljades personlig assistans. I samråd med Anna och familjen producerade vi dokumentärserien "En annan Anna" som fick stor uppmärksamhet och visade hur målmedvetet Anna kämpar för att ta sig tillbaka.

Tanken med dokumentären var att visa hur viktig personlig assistans är och motivera andra som drabbas av liknande olyckor och är i behov av hjälp. Nu har det snart gått ett år sedan det sista avsnittet och vi har gjort en intervju med Anna som du kan läsa nedan.

Zahra Mohsin Hadi Al-Alwan är månadens personliga assistent.

Peter

HOLMLUND: "VILL BLI SJÄLVSTÄNDIG"

Anna Holmlund har gjort fantastiska framsteg sedan den svåra olyckan i december 2016 och med samma järnvilja som i dokumentären ”En annan Anna” fortsätter hon nu framåt.
– Mitt mål är att kunna röra mig helt själv utan hjälp och kunna vara helt självständig, säger hon.


Anna Holmlund var en av världens absolut bästa skicross-skidåkare, med OS-brons och VM-brons när hon kraschade och slog i huvudet svårt under ett träningsåk i Italien i slutet av 2016. Hon ådrog sig allvarliga hjärnskador och låg i koma i flera månader. Sedan hon vaknade ur koman har hon gjort fantastiska framsteg, vilket visades i Assistans för digs dokumentärserie ”En annan Anna”. Nu har det snart gått ett år sedan det sista avsnittet och Anna Holmlund fortsätter med sin extremt målmedvetna träning och rehabilitering precis som i dokumentärserien.
– Jag tränar, äter och sover – det är som vanligt, säger hon.

Mycket mer aktiv
Anna Holmlund har assistans dygnet runt och behovet av assistans är fortfarande stort även om utformningen av assistansen har förändrats i och med att Anna lever ett mycket mer aktivt liv i dag jämfört med när hon skrevs ut från sjukhuset och påbörjade sin rehabilitering. 
De personliga assistenternas arbetsuppgifter handlar till stor del om fysisk och kognitiv rehabilitering, förutom att hjälpa till med vardagliga sysslor.
– Ska jag vara helt ärlig är det sådär att ha personliga assistenter för jag vill klara mig själv. Tyvärr är de med mig överallt. Men det är förstås bra också, om jag inte hade dem skulle jag inte kunna göra någonting. Men assistenterna gör som jag vill och det är otroligt skönt, och sedan är de snälla allihopa, säger Anna Holmlund.
 
Tränar hårt
Hon tränar två timmar om dagen sex dagar i veckan med fysioterapeut, personlig tränare och sina personliga assistenter. En av assistenterna berättar att Anna nog gärna tränat två gånger om dagen på gym, plus träning hemma om hon fått välja. 
– Många säger att jag tränar för mycket, men det är skönt att träna, säger Anna Holmlund.

Bättre minne
Hon upplever inte att det skett så mycket förbättringar efter dokumentären men hon säger samtidigt att hon kan gå mer nu.
– Jag tränar högersidan av kroppen. Den vill inte riktigt som jag vill: handen, foten, armen, ögat – ja allting, hela högersidan. Det är svårt. Alla säger att det går jättebra, men jag har höga krav och jag tycker inte att det går så bra, säger hon.
Men Anna Holmlunds assistenter tycker att det går framåt även om saker och ting tar tid. En sak som tydligt blivit mycket bättre är Annas närminne och förmåga att vara med att planera aktiviteter som ligger framåt i tiden. Parallellt med all träning arbetstränar Anna en dag i veckan på Sisu och en på Friskis & Svettis och hennes målbild är tydlig.
– Att bli helt självständig, det är målet.
 

MÅNADENS PERSONLIGA ASSISTENT

Zahra Mohsin Hadi Al-Alwan

Hur länge har du arbetat som personlig assistent?
– Jag har jobbat i ungefär två år. 

Varför började du som personlig assistent?
– Jag har jobbat på äldreboende och korttidsboende innan. Jag skickade personligt brev och CV och fick jobb som personlig assistent och jag tycker att det är bättre att koncentrera sig på en person.

Vad är det bästa med jobbet?
– Allting är jättekul, det är roligt att man träffar en person och lär känna den bättre och kan prata om allt möjligt. Jag känner att jag hjälper till och det gillar jag.

Finns det några nackdelar med jobbet?
– Nej, ingenting som jag kan komma på. Jag tycker det beror mycket på hur man är som person, vill man göra det roligt kan man göra det roligt.

Hur är din relation till brukaren?
– Den är bra. Det skiljer mycket mellan oss i ålder men det är roligt. Det är en social person och vi kan prata om allt möjligt, allt från hur det var förr i tiden och hur hon hade det då till vad som har hänt i helgen.

Vad brukar ni göra under ett vanligt arbetspass?
– Det är inte så mycket aktiviteter, men laga mat, gå ut, handla, städa och sedan pratar vi mycket.

Vad är ditt bästa tips till någon som ska börja arbeta som personlig assistent?
– Var glad och kom ihåg att det är upp till dig som är assistent att göra det roligt. Var social och ha mycket tålamod. Ibland kan det gå lite dåligt i början när man inte känner personen men det kommer att gå bra när ni lär känna varandra.

PERSONLIG ASSISTANS I MEDIA

  • Ebbe, 4, får avslag. Expressen skriver om Ebbe som Försäkringskassan inte anser ska få personlig assistans. 
     
  • Kan bli värre. Regeringen har till slut föreslagit att andning och sondmatning ska vara assistansgrundande. Det väntas träda i kraft 1 juli 2020. Men förslaget får redan kritik:
    – Rätten till personlig assistans riskerar att ytterligare begränsas, säger Funktionsrätt Sveriges ordförande Elisabeth Wallenius.
Klicka på bilderna för att läsa artiklarna.

PÅ FACEBOOK OCH I SOCIALA MEDIER

En av de saker som vi har publicerat på Facebook den senaste tiden:

Får inte assistans. Salabon Louise Eriksson har kämpat i nio år för personlig assistans till sin 29-åriga dotter Loni.

Detta och mycket annat kan du hitta på vår Facebooksida.
Peter Wahlbäck, VD på Assistans för dig

telicon 08-572 366 01

mailicon [email protected]This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*