Ser brevet konstigt ut? Klicka här!

VAD HÄNDER EGENTLIGEN MED LSS?

En schablon för alla med assistansersättning på bara 15 timmar per vecka utöver tiden för att få hjälp med grundläggande behov, ingen assistans för barn under 16 år och endast praktiska hjälpbehov ska berättiga till personlig assistans – det är tre av förslagen i LSS-utredningen som funkisrörelsen går till mycket hårt angrepp mot.

Det är bara drygt sex veckor till att LSS-utredningen ska presenteras och frågan är om dessa förslag verkligen hinner revideras innan dess. Förbundet Unga Rörelsehindrades ordförande Björn Häll Kellerman är en av många som mycket starkt ifrågasätter utredningen. Läs mer om vad han tycker nedan.

Månadens personliga assistent Maria Sidorova Lundgren är inte bara assistent utan även professionell musiker. De flexibla arbetstiderna gör att hon hinner med att både öva och ge konserter.

Peter

MASSIV KRITIK MOT LSS-UTREDNINGEN

En lång rad funkisorganisationer riktar mycket hård kritik mot LSS-utredningen som ska presenteras 15 december. Om utredningens nuvarande förslag blir verklighet innebär det slutet för personlig assistans, menar funkisrörelsen.
– De har inte lyssnat på varken domstolar eller regeringen eller till vår kritik. Det finns en total nollnivå på lyhördheten här, säger Björn Häll Kellerman, förbundsordförande, Förbundet Unga Rörelsehindrade.

Funkisrörelsen har två representanter i den expertgrupp som LSS-utredaren Gunilla Malmborg träffar upp till en gång i månaden. Därmed har funkisrörelsen insyn i utredningen och den 11 oktober gick 18 funkisorganisationer samman och skrev under en debattartikel i Svenska Dagbladet med rubriken ”Fullständigt haveri i LSS-utredningen”. De menar att utredningens förslag slagit ner som en bomb och vänder sig bland annat mot förslaget om en schablon för alla med assistansersättning på 15 timmar per vecka utöver tiden för att få hjälp med grundläggande behov. 
Förbundet Unga Rörelsehindrade konstaterar att utredningen bedömer att en funktionsvanlig person ägnar 35 timmar per vecka åt fritidsaktiviteter och hemmasysslor men för personer med funktionsnedsättning räcker det uppenbarligen med 15 timmar. Konsekvenserna blir enligt Förbundet Unga Rörelsehindrade att personer som får personlig assistans måste schemalägga sin vardag till punkt och pricka och det kommer inte att finnas utrymme alls för spontana aktiviteter.
– Jag vet inte hur man kan göra en sådan uträkning och det är mindre än hälften än för en person utan funktionsnedsättning. Det är helt orimligt, säger Björn Häll Kellerman.

Två timmar fritid om dagen låter inte mycket.
– Det är otroligt lite tid om man ska hinna med allt. Fördelningen kommer inte att fungera.

Ett förslag i utredningen är att barn under 16 år inte längre ska ha rätt till personlig assistans. I stället ska behoven täckas av en ny LSS-insats med omvårdande inriktning. 
 Det är jätteallvarligt och skulle begränsa livet för unga tonåringar som behöver assistans. Vissa får hjälp i skolan och kanske bara behöver ledsagning på fritiden men för dem som behöver mycket assistans så begränsar det deras tonårsliv i några år innan de fyller 16. Vi förstår inte varför man bryter ut det här överhuvudtaget och begränsar frihetstiden för de här ungdomarna.

Ytterligare ett förslag är att anhörigassistans ska begränsas.
– Ja, och anhörigassistans är en livlina för många med assistans. Om till exempel dina assistenter blir sjuka har du ofta en anhörig du kan vända dig till. Visserligen föreslås det inte att anhörigassistans ska tas bort helt utan att det ska begränsas, men hur det ska se ut är inte tydliggjort.

Det är mindre än två månader till LSS-utredningen ska presenteras, är det här det slutgiltiga förslaget?
 Utredaren Gunilla Malmborg menar att det inte är slutgiltigt och att det kommer bli bättre med de här insatserna, men det tror vi inte på alls. Hon säger att förslagen kommer att ändras men det tror jag inte att de kommer att hinna. Det är i slutskedet och jag tror att det här i princip är den slutgiltiga produkten även om det kan bli små förändringar.

Fotnot: Björn Häll Kellerman lämnade Socialdemokraterna för två år sedan i protest mot LSS-politiken och är förutom ordförande för Förbundet Unga Rörelsehindrade också aktiv i Vänsterpartiet.

Foto: Linnea Bengtsson

MÅNADENS PERSONLIGA ASSISTENT

Maria Sidorova Lundgren 

Hur länge har du arbetat som personlig assistent?

– Jag har arbetat i tio år, först via kommunen, sedan privat och jag har arbetat med samma brukare i fem år.

Varför blev du personlig assistent?
– För att jag är musiker (spelar harpa) och gör solokonserter. Jag behöver ha ett flexibelt schema och jag vill inte ha något tungt fysiskt jobb och jag kan inte sitta på kontor åtta timmar om dagen. Jag behöver öva flera timmar varje dag och det finns möjlighet till det när man är personlig assistent och har ett flexibelt schema. Det går att få ihop de två yrkena.

Hur trivs du som personlig assistent?
– Jag trivs eftersom jag tycker om att hjälpa människor, oavsett om de är främmande eller om det är mina närmaste. Det är bra att kunna hjälpa dem att kunna göra meningsfulla saker. Dessutom hjälper det de anhöriga som kan sova bättre. Min brukare hade aldrig lyssnat på klassisk musik, nu vill hon det efter att ha gått på mina konserter. Nu är det inte inte bara pop och rock som gäller längre. 

Vad är det bästa med jobbet?
– Att man känner varandra så bra att man kan kommunicera utan språk och förstå varandra ändå. Det är mycket psykologi i det här yrket. 

Vad finns det för nackdelar med jobbet?
– Det finns orättvisor som att vissa får dubbel bemanning dygnet runt, andra får det inte. 

Hur är din relation till brukaren?
– Vi står nära varandra. Hon vill veta om mitt privatliv och jag delar gärna med mig av det till henne och hon vill komma hem till mig och äta middag. Jag är lycklig som har en jättegullig brukare, jag tycker om henne och hon tycker om oss som är personliga assistenter.

Vad brukar ni göra under ett vanligt arbetspass?
– Dels vardagliga grejer som att tvätta, laga mat, duscha, titta på tv. Sedan andra saker när det finns tid, som att gå ut och promenera eller gå på museum, konsert, eller äta ute och gå på bio.

Vad är ditt bästa tips till någon som ska börja arbeta som personlig assistent?
– Ha tålamod. Det gäller att vara professionell och inte visa negativa känslor för brukaren. Sedan gäller det att förstå de anhöriga och hur deras liv kanske har förändrats, kommunicera och skapa kemi med familjen och brukaren.

PERSONLIG ASSISTANS I MEDIA

  • "Haveri i utredningen". I en debattartikel i SvD sågar funkisrörelsen LSS-utredningens förslag fullständigt och menar att utredningen havererat. 
     
  • LSS var en viktig valfråga. LSS var den fjärde viktigaste frågan i valet – det visar en undersökning från Aftonbladet/Inizio där väljarna svarat på vilka politiska händelser som påverkade dem mest.
Klicka på bilderna för att läsa artiklarna.

PÅ FACEBOOK OCH I SOCIALA MEDIER

En av de saker som vi har publicerat på Facebook den senaste tiden:

Micke får äntligen dubbel assistans. Tidningen Östra Småland skriver om Mickes och Ankis kamp för att Micke skulle få dubbel assistans efter sin stroke. Nu har de till slut fått rätt.

Detta och mycket annat kan du hitta på vår Facebooksida.
Peter Wahlbäck, VD på Assistans för dig

telicon 08-572 366 01

mailicon [email protected]This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*