Nyheter om världens viktigaste jobb!

Tillbaka till nyhetsarkivet

peters

afd-logo

Hur kunde det få gå så här långt?

Äntligen en positiv nyhet! Regeringen har sedan någon vecka stoppat den bisarra lagtolkningen som skulle gjort att personer som inte klarar sig själva nattetid blivit av med sin assistans. Tusentals skulle ha drabbats och den personliga assistansen hade fullständigt urholkats. Nu blir det som tur är inte så och dessutom stoppas Försäkringskassans tvåårs-omprövningar tills vidare – något annat hade varit orimligt.

Men precis som både RBU:s förbundsordförande och vår chefsjurist säger i artikeln nedan så kommer det här inte avsluta debatten om nedskärningarna. De som fått sin personliga assistans indragen de senaste åren hjälps inte av det här beslutet och många som borde beviljas assistans får avslag.

Peter


Regeringen ändrade sig i elfte timmen

Efter Försäkringskassans larm om att en ny vägledande dom kan få förödande konsekvenser för tusentals personer med personlig assistans valde till slut regeringen att backa. Försäkringskassans omprövningar stoppas nu tills vidare och assistans under natten kan återigen beviljas.

En dom från juni i Högsta förvaltningsdomstolen behandlade assistans vid transporter och fastslog att det inte är ett kvalificerat hjälpbehov att en personlig assistent kör en brukare. Under hösten gjorde dock Försäkringskassan en mycket mer långtgående tolkning av domen och plötsligt skulle inte heller väntetid, jour och beredskap ge rätt till personlig assistans. Upp till 6 000 personer riskerade att få indragna timmar enligt Försäkringskassan som då bad regeringen att snabbehandla frågan.

Högljudda protester
Assistans för digs chefsjurist Marika Lindblom var mycket kritisk till Försäkringskassans tolkning av domen och menar att den skulle krossa personlig assistans.
– Vi har till exempel ett fall med en kille som bor själv i egen lägenhet. Försäkringskassan sa att hans väntetid på natten skulle försvinna och att han därmed skulle vara ensam 4,5 timmar per natt. Men han kan inte vara ensam, han har ett självskadebeteende, kan rymma eller göra sig illa. Det skulle ta många timmar innan någon märkt att han varit borta, säger Marika Lindblom.
Trycket på regeringen blev stort och den 14 november höll barn-, äldre- och jämställdhets­minister Åsa Regnér (S) en presskonferens där hon meddelade att regeringen föreslår flera lagändringar. En av dem är att personlig assistans ska beviljas för väntetid, beredskap och tid mellan insatser, alltså ett återställande till hur det var innan Försäkringskassan gjorde sin långtgående tolkning av sommarens dom. Utöver det ändrades lagen tillfälligt så att Försäkringskassans tvåårs-omprövningar stoppas i väntan på att regeringen tar fram en ny inriktning för LSS.

Ändringen ej tillräcklig
RBU:s (Rörelsehindrade Barn & Ungdomar) förbundsordförande Maria Persdotter (som intervjuades i föregående nyhetsbrev) menar att beslutet är en delseger men att det inte förändrar situationen för det dryga tusental personer som har blivit av med sin assistans sedan åtstramningarna inleddes.
– Alla de barn, unga och vuxna som har kastats ur systemet eller fått avslag på ansökan om insatser under tiden assistanskrisen har pågått är i lika stort behov av stöd som tidigare, säger hon.
Marika Lindblom instämmer med Maria Persdotter.
– Nästan 90 procent av de som ansöker om assistansersättning hos Försäkringskassan får avslag. Det visar ju tydligt på att systemet inte fungerar och att trösklarna att få hjälp från staten för personer med funktionsnedsättningar är alldeles för höga. Även om detta så kallade nödstopp hjälper många med befintliga beslut, som får ett andrum och inte behöver oroa sig för uppföljning, så får man inte glömma att det är väldigt många som redan har drabbats av indragningar eller som får avslag på sin ansökan just nu. Det är alltså inte så att problemen inom assistans i och med detta är lösta, utan många drabbas fortfarande hårt av de orimligt tuffa bedömningarna som har kommit de senaste åren. 


Månadens personliga assistent

Johan Nordness 

Hur länge har du arbetat som personlig assistent?
– Det är ungefär tre år. Jag började på ett gruppboende och har primärt haft en brukare men nu arbetar jag med två brukare.
 
Varför arbetar du som personlig assistent?
– Det började väldigt spontant. Jag hade dåligt självförtroende och hade varit arbetslös länge när jag gick på en speed date-intervju med ett annat assistansbolag och gav dem mitt cv. Tack vare arbetet har jag vuxit som människa. En av brukarna jag har arbetat med har senare bytt företag och jag har hängt med i flytten.
 
Vad är det bästa med jobbet?
– Det kommer till mig naturligt. Man ska inte producera något utan vi hjälper en annan människa att ha en vardag.

Vad finns det för nackdelar med jobbet?
– Det är väldigt krävande på ett sätt, många gånger får man se en människa tyna bort och det är ofta en människa som man kommer väldigt nära. Det kan vara emotionellt jobbigt, det är det svåraste med jobbet.

Vad gör ni under ett typiskt arbetspass?
– Det är olika, en av mina brukare föredrar att bara prata. Den andre är mer aktiv och det kan vara att gå på teater, han är med i olika herrklubbar, eller gå på middag, det är lite olika. 

Hur är er relation?

– Det är svårt att inte bli kompisar på något sätt. Samtidigt brukar jag tänka på att man inte ens är en gäst i deras hem, det är en arbetsplats. Det gäller att känna när man kan vara personlig och när man ska vara saklig. Du måste pusha personen ibland och då är du inte längre en polare, du är inte anhörig utan du är en personlig assistent, och det är en relation i sig skulle jag vilja påstå.

Vad är ditt bästa tips till någon som ska börja arbeta som personlig assistent?
– Först och främst: var lyhörd och fundera på hur du vill att någon som är i ditt hem ska behandla dig. Försök vara empatisk och påminn dig själv om att du jobbar med en annan människa.


Personlig assistans i media

  • I en debattartikel i Aftonbladet berättade Liberalerna varför partiet KU-anmäler barn-, äldre, och jämställdhetsminister Åsa Regnér. Läs mer härarrow-icon
     
  • Riksdagen debatterade personlig assistans den 21 november. Du kan se hela debatten här


youtube-bild

På Facebook och i sociala medier...

Här är några av de saker som vi uppmärksammat på Facebook den senaste tiden:

11-åring blir av med assistans.  Wendela – vars andning måste övervakas dygnet runt – blir av med sin personliga assistans.

Mode för rullstolsburna. Louise Linderoth visar upp sin kollektion med jeansmode för rullstolsburna på modeveckan i Stockholm.

Detta och mycket mer kan du hitta på vår Facebooksida, klicka härarrow-icon
This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*