<!doctype html>
 


Ser brevet konstigt ut? Klicka här!EU-PARLAMENTARIKER MED ASSISTANS

Världsmästare, föreläsare, kommunalråd, EU-parlamentariker – David Lega har många strängar på sin lyra. Men han är också assistansanvändare sedan han flyttade hemifrån i mitten på 1990-talet. Läs intervjun med honom och hans syn på personlig assistans nedan.

Christoffer Svensson är månadens personliga assistent och han verkar ha hittat helt rätt yrke. Christoffer påpekar att många människor nog inte förstår hur bra jobbet kan vara.

Peter

 

LEGA: “DEBATTEN ÄR FRUKTANSVÄRD”

David Lega (KD) är före detta världsmästare i simning och numera Europarlamentariker. Han har haft personlig assistans sedan han flyttade hemifrån för drygt 25 år sedan.
– De drastiska nedskärningarna vi sett i Sverige är katastrofala, säger han

Efter tre VM-guld och 14 världsrekord avslutade David Lega simkarriären efter Paralympics år 2000. Därefter arbetade han bland annat som föreläsare innan han gav sig in i politiken. Efter nio år som kommunalråd i Göteborg blev han EU-parlamentariker 2019.
– Jag har haft personlig assistans sedan jag flyttade hemifrån 1994. Under min uppväxt var det ingen som trodde att det skulle finnas ett så fantastiskt system som personlig assistans utan man pratade om internat eller gruppboenden.

Du hade bra tajming?
– Ja, jag tillhörde första generationen där det var självklart att barn med funktionsnedsättning skulle integreras i vanliga skolor. Man pratade inte kostnader som man gör i dag utan det handlade mycket mer om hur saker skulle lösas för att bli bra. Det var en annan attityd. Jag tillhör också den generation när Paralympics blev intressant för media. Man var en idrottare, inte bara ”duktig som kunde simma”. Dessutom tillhör jag den första generationen där det var naturligt att läsa vidare på högskola och universitet. Så jag har haft mycket tur i mitt liv.

Hur upplever du dagens debatt om personlig assistans?
– Generellt tycker jag att debatten i dag är fruktansvärd. Regeringens passivitet i frågan skapar ett stort lidande för många med funktionsnedsättningar och deras familjer. Och jag tycker att det är ett svek av de andra samarbetspartierna till regeringen att inte stå upp för detta mer än vad de har gjort. Men samtidigt är jag glad att riksdagens socialutskott nu vill gå vidare med att göra assistansen statlig, för jag tror att det är nödvändigt om vi ska få bort hetsjakten på timmar som finns i dag.

Hur är din relation till dina personliga assistenter?
– Det är en väldigt nära relation där mina personliga assistenter är med på allt från personlig hygien och när jag ska natta min bebis, men de är också med på möten i utrikesutskottet i Europaparlamentet. Jag beundrar mina assistenter att de klarar det så bra, det är ett av de absolut svåraste jobben som finns – att ta en naturlig plats i någons liv och försöka vara lyhörd och göra det utifrån assistansanvändarens önskemål och dennes familj.

Är du kompis med dina assistenter?
–  Det är klart att vi kan umgås som vänner, men det är inte en naturlig vänskapsrelation eftersom den ena parten har lön för att hjälpa till. Om vi sitter och kollar på en film och jag säger att jag behöver hjälp med att tvätta fönstrena, då kan inte assistenten säga att vi ska göra det senare för att istället kolla färdigt på filmen. Så jag skulle kalla det för att vi är arbetskamrater mer än vänner, även om jag har blivit väldigt god vän med personliga assistenter efter att de har slutat, men då får båda ställa om sig och sin relation. Det går inte att ha samma typ av krav och förväntningar på en vän som på en personlig assistent.

I många andra europeiska länder får inte personer med funktionsnedsättning samma möjligheter som i Sverige. Vad får du för reaktioner i EU-parlamentet?
– Vi är 27 medlemsländer i EU och vi har allt från det fantastiska system som finns i Sverige till rena institutioner i Rumänien. Generellt sett är nog reaktionen förvåning att en person med funktionsnedsättning kan ha ett så krävande arbete som Europaparlamentariker.

Kan du vara en ögonöppnare för dem?
– Absolut, men jag tror inte att de funderar på hur personlig assistans fungerar i Sverige, utan det handlar nog mer om att jag kan prata engelska och har skjorta och kostym. I många länder tillåts inte personer med funktionsnedsättning ens att gå i grundskola. Det är också därför jag är så kritisk till att sätta upp gemensamma regler i EU. Många länder befinner sig där Sverige var på 50-60-talet. De drastiska nedskärningarna vi sett i Sverige är katastrofala och fruktansvärda, men det kommer inte gå att hitta en medelväg för EU som ligger i närheten av det vi har, trots nedskärningarna. I Sverige pratar vi delaktighet i samhället och möjlighet att arbeta, i Ungern kan det handla om att få lov att komma ut ur ett internat en gång i månaden – referensramen är totalt olika.

Slutligen, tror du att vi får en återgång till en situation där de som har rätt till personlig assistans får det?
– Jag hoppas det. Lagen har funnits i över 25 år, den typen av behov som personer som är assistansberättigade har i dag är inte desamma som personer hade för 25 år sedan. Om vi hela tiden pratar om att skydda rätten och värna rätten så långt som möjligt är risken stor att det blir nerskärningar. I stället vill jag att vi pratar om hur vi kan utveckla assistansen för 2020-talet, och om hur kan vi förändra och förbättra LSS. Grundläggande behov ska inte bara vara att komma ut och få delta i samhällslivet, utan att bidra och få skapa samhällslivet.

MÅNADENS PERSONLIGA ASSISTENT

Christoffer Svensson

Hur länge har du arbetat som personlig assistent?
– Det här är mitt första uppdrag, jag började i mars, april som timanställd och efter någon månad övergick det till visstidsanställning.

Varför blev du personlig assistent?
– Jag såg en annons och fastnade för den. Jag är nästan färdig med min fysioterapeut-utbildning och den här assistansanvändaren är rullstolsburen. Jag har erfarenhet av rehab-träning sedan tidigare och jag trivs väldigt bra på jobbet. Att vara personlig assistent är mycket bättre än vad jag trodde det skulle vara innan jag började. Jag tror att folk i allmänhet inte vet vilket bra arbete det är att vara personlig assistent. Jag har inte trivts så här bra på något jobb jag har haft tidigare.

Vad är det bästa med jobbet?
– Det känns som att man gör något viktigt, till skillnad från att jobba på lager eller i fabrik som jag har gjort tidigare. Man gör någons liv bättre och samtidigt har jag väldigt roligt på jobbet. Jag känner mig väldigt välkommen och det känns inte alls som en tråkig grej vilket det kan göra när man går till vissa jobb. Men det viktigaste är att det är ett jobb som betyder något, att en person som har behov av hjälp får det och att jag kan göra det där extra för personen.

Och det sämsta med jobbet?
– Självklart kan det vara jobbigt när personen inte mår bra. Alla har sina bra och dåliga dagar och man kan inte göra mer än sitt bästa.

Hur är din relation till assistansanvändaren?
– Den är kanonbra, vi skämtar mycket, det känns mer som en kompisrelation. Vi spelar spel online och det händer att vi spelar även när jag inte arbetar. På så sätt känns han lite som en kompis.

Vad brukar ni göra under ett vanligt arbetspass?
– Förutom dagliga rutiner och spela spel kan det komma besökare. Ibland vill han vara för sig själv. Vi ska också komma igång och laga mat oftare, det ska bli roligt.

Vad är ditt bästa tips till någon som ska börja arbeta som personlig assistent? 
– Det beror på vad det finns för behov men att tänka på integritet och försöka förbättra livet så mycket det går för personen man hjälper. Sedan att vara lyhörd för vad både familj och assistansanvändaren vill och behöver.

PERSONLIG ASSISTANS I MEDIA

  • Orolig förbundsordförande. Åsa Strahlemo, förbundsordförande för DHR, skriver att en allt mer detaljstyrd assistans och en ökad bundenhet till hemmet kan bli följden om LSS-utredningens förslag blir verklighet.
  • Öppet brev till statsministern. Den före detta LSS-handläggaren Yvonne Malmgren undrar hur länge personer som borde få personlig assistans ska vara utan.

Klicka på bilderna för att läsa artiklarna.

PÅ FACEBOOK OCH I SOCIALA MEDIEREn av de saker som vi har publicerat på Facebook den senaste tiden:

Tar staten över? Staten bör ta över ansvaret för den personliga assistansen. Ansvaret ska inte som nu vara delat mellan kommunerna och staten, föreslår en majoritet i riksdagens socialutskott.

Detta och mycket annat kan du hitta på vår Facebooksida.

Peter Wahlbäck, VD på Assistans för dig

telicon 08-572 366 01

mailicon peter@afd.se


 

This email was sent to *|EMAIL|*

why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences

*|LIST:ADDRESSLINE|*