Ser brevet konstigt ut? Klicka här!

EN VIKTIG VALFRÅGA... OCH SEDAN?

I början av hösten tydde allt mer på att det skulle bli förbättringar inom LSS. Socialdemokraterna – som fått mycket kritik för nerdragningarna inom personlig assistans – öppnade för ett blocköverskridande samarbete om LSS och sade sig vara beredda att satsa stora summor på förbättrat stöd till personer med funktionsnedsättning. Men de segdragna regeringsförhandlingarna har lamslagit processen. Ingenting har hänt och fler blir av med sin assistans i väntan på en ny regering.

Funktionsrättsrörelsen har förstås fortsatt sitt arbete och sätter ännu mer ljus på frågan i samband med den internationella funktionsrättsdagen 3 december. Vi har pratat med Funktionsrätt Göteborg som arrangerar en manifestation på Järntorget. Läs mer nedan.

Månadens personliga assistent Fredrik Larsson berättar att han har utvecklats sedan han började arbeta som personlig assistent och att han fått ett nytt perspektiv på saker och ting. Härligt!

Peter

NYA MANIFESTATIONER FÖR LSS

Det har gått mer än två månader sedan valet och LSS-frågan ligger på is i väntan på en ny regering. Dessutom har presentationen av LSS-utredningen skjutits fram till 10 januari.
– Innan valet var frågan på agendan men sedan har allt tystnat, säger Pia Emanuelsson från Funktionsrätt Göteborg som arrangerar en manifestation för LSS den 3 december.


LSS var den fjärde viktigaste frågan i valet enligt en undersökning av Aftonbladet/Inizio och i samband med valet tycktes partierna vara ganska överens om att ta itu med LSS och hitta en blocköverskridande lösning. Men därefter har ingenting hänt i väntan på en ny regering. Socialdepartementet har inte jobbat alls med frågan och presentationen av den – av funktionsrättorganisationerna totalsågade LSS-utredningen – har skjutits fram från 15 december till 10 januari för att det inte finns någon regering på plats.
 
”Inte prioriterade”
Samtidigt fortsätter antalet assistansberättigade att minska. I september var antalet nere på 14 468 personer med assistansersättning från Försäkringskassan, vilket är 1 711 färre jämfört med oktober 2015.
– Funktionshinderfrågorna och rättigheter för personer med funktionsnedsättning är aldrig högt på agendan, det är lågprioriterade frågor. Det var sensationellt att de kunde lyftas och bli viktiga i valrörelsen, säger Pia Emanuelsson, ombudsman på Funktionsrätt Göteborg.

Manifestationer i hela landet
I samband med den internationella funktionsrättsdagen 3 december kommer funktionsrättsrörelsen att arrangera manifestationer på många håll i landet, bland annat på Järntorget i Göteborg. Mycket fokus ligger på LSS.
– Vi vill manifestera på gator och torg för lika rättigheter. LSS är en stor fråga och en anledning att manifestera är att vi står inför presentationen av LSS-utredningen och det är extra relevant eftersom den samlade funktionsrättsrörelsen säger att utredningen måste hamna i papperskorgen. Det är viktigt att vi försvarar LSS, säger Pia Emanuelsson.

Politiker inbjudna
Tanken med manifestationerna är att synas och väcka frågor. Pia Emanuelsson menar att intresset från människor utanför funktionsrättsrörelsen ofta är svalt. Funktionsrätt Göteborg har bjudit in hela den nyvalda kommunstyrelsen till manifestationen och Pia Emanuelsson påpekar att de funktionshinderpolitiska målen som riksdagen antog för ett år sedan (som handlar om jämlika levnadsvillkor och full delaktighet för personer med funktionshinder) är långtifrån uppnådda. 
– Tråkigt nog måste vi lyfta frågan att personer med funktionsnedsättning ska få ha den självklara rätten att leva ett liv som alla andra. Det får man inte i Sverige i dag, det handlar om grundläggande mänskliga rättigheter som inte uppfylls för personer med funktionsnedsättning, avslutar hon.

Foto: RBU

MÅNADENS PERSONLIGA ASSISTENT

Fredrik Larsson 

Hur länge har du arbetat som personlig assistent?

– Jag har arbetat hos den här personen sedan sommaren 2017, så 1,5 år.

Varför blev du personlig assistent?
– Egentligen handlar det mycket om min egen hälsa. Jag fick utmattningssyndrom för två år sedan och när jag behövde komma tillbaka till arbetslivet tänkte jag att det kunde vara bra att ha ett jobb som var likt det jag hade tidigare – som var på ett äldreboende. Personlig assistent verkade roligt och det visade sig att jag kunde utvecklas på arbetsplatsen. 

Hur har du utvecklats?
– Personalen och även kollegor och chefer har varit väldigt flexibla. Sedan har det varit ett väldigt givande jobb, jag har fått nya perspektiv på livet. Det låter kanske klyschigt men att arbeta med en person med intellektuella funktionsnedsättningar eller autistiska drag gör att man ser livet på ett annat sätt. Jag har fått perspektiv på saker och ting. 

Hur trivs du som personlig assistent?
– Jag trivs jättebra. Det är ett givande jobb och vi gör mycket roliga saker. Jag har börjat studera ett masterprogram och det här är ett jättebra jobb att ha samtidigt de närmaste åren.

Vad är det bästa med jobbet?
– Det är att brukaren är en väldigt snäll person. Vi gör mycket varierande och kreativa saker. Idrotter, utflykter och rutiner som jag också behöver.

Vad finns det för nackdelar med jobbet?
– Det är inte så att vård- och omsorgsyrkena är så högt betalda. Men jag tycker att det är en bra arbetsplats. 

Hur är din relation till brukaren?
– Den är väldigt bra, personen känns nästan som ett yngre syskon. Man lär känna personen mer och mer. Vi är som nära vänner men på den personens premisser.

Vad är ditt bästa tips till någon som ska börja arbeta som personlig assistent?
– Jag tycker att man ska pröva att arbeta, det finns mycket fördomar om yrket precis som med vårdyrken generellt. Man hjälper en annan människa att klara av vardagen, det är väldigt fint och man gör en bra insats. Personlig assistent handlar mycket om att du jobbar med en person hela tiden och man märker om man fungerar med den personen eller ej.

PERSONLIG ASSISTANS I MEDIA

  • Väntar på politikerna. William, 4, är en av alla som dem som inte får personlig assistans. Aftonbladet skriver om hur många som borde få assistans väntar på att riksdagen ska ta tag i frågan. 
     
  • Inga besked om LSS. Expressen har en liknande artikel om att LSS – som var en viktig valfråga – har kommit i skuggan av regeringsbildningen.
Klicka på bilderna för att läsa artiklarna.

PÅ FACEBOOK OCH I SOCIALA MEDIER

En av de saker som vi har publicerat på Facebook den senaste tiden:

Manifestationer. I december arrangeras nya landsomfattande manifestationer för att rädda LSS.

Detta och mycket annat kan du hitta på vår Facebooksida.
Peter Wahlbäck, VD på Assistans för dig

telicon 08-572 366 01

mailicon peter@afd.seThis email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*