Nyheter om världens viktigaste jobb!

Tillbaka till nyhetsarkivet

peters

afd-logo

Vasaloppet, lediga jobb och bling-bling

Personliga assistenter är viktiga och gör stor skillnad. Nedan kan du läsa om äventyraren och föreläsaren Aron Anderson som blev rullstolsburen som barn. Under två år fick han personlig assistans och det gav honom möjlighet till ett självständigt liv. Vi har också pratat med Michael Aberra – månadens personliga assistent – som har hittat rätt i arbetslivet. I rollen som personlig assistent kan han på ett påtagligt sätt göra skillnad i någons vardag.

Assistans för dig fortsätter att växa och etablerar inom kort kontor i centrala Halmstad. Vi finns sedan tidigare i Göteborg, Karlstad, Linköping, Lund, Malmö, Stockholm, Sundsvall, Umeå, Västerås och Växjö. Sammanlagt har vi ett 70-tal lediga tjänster i hela landet just nu, de flesta som personlig assistent, men vi söker också kund- och personalansvariga till Växjö och Karlstad. Läs mer på www.assistansfordig.se/jobba-hos-oss.

Peter


youtube-bild

Aron åkte vasaloppet – med armarna

Äventyraren, föreläsaren och Lilla Sportspegeln-profilen Aron Anderson, 29, har varit rullstolsburen sedan han var nio år och opererades för cancer. Han har tävlat i Paralympics, bestigit Kilimanjaro och åkt skidor till Sydpolen. I söndags åkte han Vasaloppet för fjärde gången.

Du fick personlig assistans när du var barn. Hur viktigt var det?
– Jag hade ganska stort hjälpbehov då och i ungefär två år efter operationen hade jag personlig assistans. Det var ovärderligt för mig. Sedan lärde jag mig hur jag skulle bli mer självständig.

Hjälpte assistenterna dig att bli mer självständig?
– Ja, jag hade assistenter som var duktiga och utmanade mig att våga testa saker. Det tror jag är jätteviktigt med assistenter, de ska inte göra allt åt en om man har potential att utvecklas.
 
Alla kan inte åka Vasaloppet och bestiga berg, hur hittar man en lagom nivå på sina utmaningar?
– Jag tror det handlar om att du måste våga testa, du vet ju inte vad du klarar innan du har vågat prova.

Är det så enkelt?
– Ja, så är det även om det kanske låter banalt. Det går också att prata med andra som befinner sig i en liknande situation. Dessutom kan man hitta mycket på nätet och se vad som är möjligt.

Vad driver dig?
– Grunden är att det ska vara roligt. Dessutom känner jag att jag bidrar med något och gör skillnad (bland annat genom insamlingar till Barncancerfonden).

Varför åkte du Vasaloppet?
– Det är roligt och en häftig utmaning. Jag hade med kompisar upp och vi körde tillsammans.

Fotnot: Aron gick i mål på drygt 8 timmar och 34 minuter. Du kan läsa mer om Aron Anderson på www.aronanderson.se


Månadens personliga assistent

Michael Aberra, 37. 
Varför arbetar du som personlig assistent?

– Jag har haft mer administrativa jobb men sedan började jag jobba på ett boende för personer med autism. När jag därefter provade att jobba som personlig assistent kände jag att det verkligen går att göra skillnad i en människas vardag. Att hjälpa människor är ett kall. Jag gör det på fritiden också, bland annat har jag fadderbarn i Etiopien.

Hur länge har du varit personlig assistent?
– I tre år och jag trivs väldigt bra. Självklart måste man funka bra med dem man jobbar med.

Hur bra kompisar blir ni?
– Väldigt bra. Som personlig assistent blir du väldigt involverad i deras liv och har en ganska avgörande roll för hur deras vardag ska se ut. Man ”bondar” jättemycket och de vill veta vad som händer i mitt liv också.

Det måste finnas någon nackdel med jobbet också?
– En nackdel kan vara att man kanske vill ändra på något som man vet att personen skulle må bra av men att han eller hon inte kan se det. Sedan kan arbetstiderna vara obekväma. Men annars är det inte mycket negativt.

Vad är ditt bästa tips till någon som ska börja arbeta som personlig assistent?
 Självklart är det bra med erfarenheter, men glöm allt du tror dig veta om hur det ska vara att hjälpa någon. Varje individ har sitt sätt att vara på och vill bli hörd och bemött på sitt sätt. Det du har i bagaget kan störa.


Personlig assistans i media

  • Svenska Dagbladet har granskat assistansbranschen och skriver bland annat om hur oseriösa assistansbolag inte låter funktionsnedsatta byta bolag. Läs merarrow-icon
     
  • SvD samlat alla sina artiklar om personlig assistans härarrow-icon.
     
  • Östra Småland skriver om ett äkta par som bestämt sig för att skiljas för att lyckas hålla ihop och få tillräcklig assistans. Läs merarrow-icon


youtube-bild

På Facebook och i sociala medier...

Här ovan ser du några av de saker som vi uppmärksammat på Facebook den senaste tiden:

Envis skidåkare. Aron Andersson har lagt ut en video där han tränar inför Vasaloppet.

Geni med autism. Stephen Wiltshire har ett fantastiskt minne och hans känsla för detaljer är häpnadsväckande. 

Bling-bling. Kolla in den superpimpade rullstolen som Kristian Kozul har designat.

Allt detta och mycket mer kan du hitta på vår Facebooksida, klicka härarrow-icon
This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*