Åsa Eriksson
Hur länge har du arbetat som personlig assistent?
– Väldigt länge. Jag började arbeta som personlig assistent åt mina två syskon redan när jag var 16 år och jag är 30 nu. Just nu arbetar jag med två assistansanvändare som är barn och jag har jobbat för Assistans för dig i snart ett år.
Varför blev du personlig assistent?
– Jag har alltid brunnit för att alla ska ha lika rätt i samhället och jag vill kunna hjälpa till på bästa sätt.
Vad är det bästa med jobbet?
– Det är att se barnens framsteg, att få dem att känna sig lyckade och att kunna dela deras glädje. Jobbet ger fantastiskt mycket glädje, du får vara så nära och förstå dem på ett annat sätt.
Och vad finns det för nackdelar med jobbet?
– Det kan vara mycket lyft. För vissa personliga assistenter kan det bli problem med familjen och gäller det att anpassa sig efter det.
Hur bör en personlig assistent hantera en familj?
– Det gäller att vara väldigt lyhörd och fokusera på att göra sitt jobb. Det kan vara viktigt att ta ett steg tillbaka om något som händer är en familjesak och inte en jobbgrej. Ibland kan det vara svårt att veta om man ska stå i ett hörn eller säga något. Det gäller att hitta en balans. Personligen föredrar jag att ha en öppen kommunikation med familjen, då brukar det gå bra.
Hur är din relation till assistansanvändaren?
– Du kommer assistansanvändaren väldigt nära och blir en betydande person i den personens liv. Och det är samma sak för mig, jag går in i det helhjärtat och lära känna personerna jag arbetar med. Dessutom bygger jag en relation med hela familjen eftersom assistansanvändarna jag arbetar med är barn.
Vad brukar ni göra under ett vanligt arbetspass?
– Det kan vara att fixa mat, ta en promenad, leka, kanske läsa en saga. Det gäller att försöka underhålla och stimulera barnet, inte bara sitta still. Stretching och träning ingår också.
Vad är ditt bästa tips till någon som ska börja arbeta som personlig assistent?
– Att vara lyhörd och alltid ställa frågor om någonting är oklart. Det är naturligt att vissa saker är osäkra i början. Det gäller att vara sig själv och försöka ta det försiktigt och lära känna assistansanvändaren. |