<!doctype html>
 


Ser brevet konstigt ut? Klicka här!GER MED EN HAND MEN TAR MED DEN ANDRA

Nästa år kommer föräldraavdraget införas och fler barn förväntas få personlig assistans. Det är förstås positivt. Men samtidigt larmar Sophie Karlsson, ordförande för IfA, Intressegruppen för Assistansberättigade, att Försäkringskassan går hårt fram med allt tuffare omprövningar. Läs mer nedan.

Åsa Eriksson är månadens personliga assistent och har lång erfarenhet av yrket. Hon bjuder på sina bästa råd när assistansanvändaren är ett barn och det finns en familj att ta hänsyn till.

Peter

 

NYA REGLERNA SKA GE BARN MER ASSISTANS

När föräldraavdraget införs 1 januari 2023 förväntas 400 fler barn få personlig assistans genom Försäkringskassan. Men samtidigt oroas många av Försäkringskassans allt tuffare omprövningar.
– Försäkringskassan går väldigt hårt fram nu och det är vi väldigt bekymrade över, säger Sophie Karlsson, ordförande för IfA, Intressegruppen för Assistansberättigade.

Föräldraavdraget (schablonavdraget) är del i regeringens proposition för att stärka den personliga assistansen och ska göra så det blir enklare att själv räkna på hur mycket ens barn kan få i assistans.
– Det är tänkt att innebära att fler barn ska få mer assistans och att man ska komma bort ifrån godtyckliga bedömningar av vad som är så kallat normalt föräldraansvar, säger Sophie Karlsson.
Istället ska ett schablonmässigt föräldraavdrag göra det mer överskådligt och bedömningarna ska bli mer rättvisa.
– Sedan frångår det från principen att man ska göra en individuell bedömning av behovet när det gäller personlig assistans, men eftersom bedömningarna har varit ganska godtyckliga så kanske det är bättre att ha schabloner i stället för att inte veta hur avdragen görs.

Ska bli fler timmar
Regeringen menar att antalet barn med assistansersättning via Försäkringskassan väntas öka med 400. Sophie Karlsson tror att fler barn kommer få assistans men att det är svårt att säga exakt hur det kommer att bli.
– Vissa av dessa har nog helt enkelt hjälp av sina föräldrar genom andra stödinsatser som omvårdnadsbidrag. Andra kan ha beslut om personlig assistans från kommunen, säger hon.
Dessutom förväntas vissa barn som redan har personlig assistans få fler timmar – vilket är tanken med föräldraavdraget och ett avsmalnat föräldraansvar.
– Det har varit ett problem att det har gjorts avdrag med hänvisning till föräldraavdraget på ett sätt som inte har varit strukturerat utan det har varit lite upp till varje handläggare hur den har gjort sin bedömning.

Bra om föräldrarna räknar
Sophie Karlsson tycker att föräldrar till barn som har behov av personlig assistans ska börja med att utgå från barnets behov: vad behöver barnet?
– Jag tycker att det är viktigare att se till vad barnet behöver snarare än vad man har rätt till, och utifrån det ta ställning och ansöka om utökning om man bedömer att man behöver det.
Det kan också vara klokt att se över sitt assistansbeslut och se hur föräldraavdraget har räknats av och göra sin egen uträkning.
– Eftersom det kommer gå att veta exakt vilken tid som har föreslagits att dras av går det att göra en egen uträkning och se om den stämmer överens med det beslut du har. Har du inget beslut får du fundera och räkna ihop barnets totala hjälpbehov och sedan hur mycket tid du ska dra av och få en egen uppskattning. Sedan vet man aldrig om Försäkringskassan kommer att bedöma exakt på samma sätt, säger Sophie Karlsson.

Oroad över omprövningar
Ändringen av föräldraavdraget har till stora delar mottagits positivt av funkisrörelsen men samtidigt varnar Sophie Karlsson för Försäkringskassans allt tuffare omprövningar.
– Försäkringskassan går väldigt hårt fram nu och det är vi väldigt oroade över. De omprövar besluten och kräver ersättning tillbaka för väldigt många assistansanordnare men också ibland från assistansberättigade. Jag skulle vilja säga att det tog sin början när de satte in tvåårs-stoppen i april 2018 men det har eskalerat på sistone och det skapar stor osäkerhet. Vi jobbar för att hitta lösningar på det, avslutar hon.

MÅNADENS PERSONLIGA ASSISTENT

Åsa Eriksson

Hur länge har du arbetat som personlig assistent?
– Väldigt länge. Jag började arbeta som personlig assistent åt mina två syskon redan när jag var 16 år och jag är 30 nu. Just nu arbetar jag med två assistansanvändare som är barn och jag har jobbat för Assistans för dig i snart ett år.

Varför blev du personlig assistent?
– Jag har alltid brunnit för att alla ska ha lika rätt i samhället och jag vill kunna hjälpa till på bästa sätt.

Vad är det bästa med jobbet?
– Det är att se barnens framsteg, att få dem att känna sig lyckade och att kunna dela deras glädje. Jobbet ger fantastiskt mycket glädje, du får vara så nära och förstå dem på ett annat sätt.

Och vad finns det för nackdelar med jobbet?
– Det kan vara mycket lyft. För vissa personliga assistenter kan det bli problem med familjen och gäller det att anpassa sig efter det.

Hur bör en personlig assistent hantera en familj?
– Det gäller att vara väldigt lyhörd och fokusera på att göra sitt jobb. Det kan vara viktigt att ta ett steg tillbaka om något som händer är en familjesak och inte en jobbgrej. Ibland kan det vara svårt att veta om man ska stå i ett hörn eller säga något. Det gäller att hitta en balans. Personligen föredrar jag att ha en öppen kommunikation med familjen, då brukar det gå bra.

Hur är din relation till assistansanvändaren?
– Du kommer assistansanvändaren väldigt nära och blir en betydande person i den personens liv. Och det är samma sak för mig, jag går in i det helhjärtat och lära känna personerna jag arbetar med. Dessutom bygger jag en relation med hela familjen eftersom assistansanvändarna jag arbetar med är barn.

Vad brukar ni göra under ett vanligt arbetspass?
– Det kan vara att fixa mat, ta en promenad, leka, kanske läsa en saga. Det gäller att försöka underhålla och stimulera barnet, inte bara sitta still. Stretching och träning ingår också.

Vad är ditt bästa tips till någon som ska börja arbeta som personlig assistent?
– Att vara lyhörd och alltid ställa frågor om någonting är oklart. Det är naturligt att vissa saker är osäkra i början. Det gäller att vara sig själv och försöka ta det försiktigt och lära känna assistansanvändaren.

PERSONLIG ASSISTANS I MEDIA

  • Skyddsrummen inte för alla. Skyddsrummen måste göras tillgängliga också för människor med funktionsnedsättning, skriver Åsa Strahlemo, förbundsordförande i DHR.
  • Tråkigt att bli utpekad som fuskare. “Jag behöver själv assistans och det är tråkigt att som person och som grupp bli utpekad som fuskare”, säger Mikael Andersson.

Klicka på bilderna för att läsa artiklarna.

PÅ FACEBOOK OCH I SOCIALA MEDIEREn av de saker som vi har publicerat på Facebook den senaste tiden:

Dansverk om frihet. Med film, musik och dans beskrevs hur personer med omfattande funktionsnedsättningar och deras anhöriga kämpar för ett liv i frihet.

Detta och mycket annat kan du hitta på vår Facebooksida.

Peter Wahlbäck, VD på Assistans för dig

telicon 08-572 366 01

mailicon peter@afd.se


 

 

This email was sent to *|EMAIL|*

why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences

*|LIST:ADDRESSLINE|*