Nyheter om världens viktigaste jobb!

Tillbaka till nyhetsarkivet

peters

afd-logo

Viktigt att öka förståelsen för autism

Förra veckan rockade vi sockorna och hyllade olikheter när det var internationella Downs syndrom-dagen och på måndag är det dags för Världsautismdagen. Vissa tycker kanske att det går inflation i alla olika dagar nuförtiden, men om det är några dagar som borde uppmärksammas så är det dessa. Vi tog en pratstund med Autism- och Aspergerförbundets förbundssekreterare Nicklas Mårtensson om autism. Du kan också läsa mer om autism på autism.se eller på vår webbplats här.

Vi fortsätter att växa och har förstärkt vårt kontor i Göteborg med två personer och ytterligare en person i Växjö. Dessutom flyttar vi kontoret i Lund till Skomakaregatan 13 från och med nästa vecka.

Glad påsk!
Peter


Autism: "Nästan alla vill umgås med andra"

På måndag är det Världsautismdagen. Autism- och Aspergerförbundets förbundssekreterare Nicklas Mårtensson menar att kunskapen om autism är större nu än för 10-20 år sedan och att den största fördomen om personer med autism är att de inte vill vara med i sociala sammanhang.

Världsautismdagen instiftades av FN 2007 och firas den 2 april varje år.
– Vi lyfter autism, vad det är för något och hur man bättre kan förstå personer med autism. Syftet är att det ska bli mer välkänt, leda till förståelse och bättre bemötande. På nationell nivå och även i våra föreningar runtom i landet har vi utställningar, föreläsningar, träffar och andra verksamheter som är inriktade på att sprida information och öka förståelsen, säger Nicklas Mårtensson.

Hur stora kunskaper har människor i allmänhet om autism?
Jag tror att man kan lite mer nu än för 10-20 år sedan. Men ofta är det fragmentarisk kunskap och ganska mycket är kopplat till skönlitteratur. Saga Norén i Bron har fått stort genomslag och innan dess var det Lisbeth Salander. De senaste åren har vi haft en webbkurs som heter e-autism som drygt 27 000 personer har gått och där har vi nått ut till många fler än vi vågade tro från början. På så vis har kunskapen ökat.

Vad är den vanligaste fördomen om autism?
– Det är svårt att svara på men tror jag den vanligaste fördomen är att personer med autism inte vill vara i ett socialt sammanhang. Det vill de, men utifrån sina egna förutsättningar. Man kanske behöver vara i mindre sammanhang eller där man känner att man klarar av det. De allra flesta personer är intresserade av att umgås med andra och vara med i en gemenskap.

Hur kan man sprida kunskap om autism bättre?
– E-autism är ett sätt, sedan är det att vi får in kunskapen mer i skolor och utbildningar, i LSS-verksamheter och till personer som jobbar inom LSS, men även till närstående och LSS-handläggare och liknande. Utöver kurser finns det utbildningar och böcker och vi har en välbesökt hemsida.
 
Hur hårt har personer med autism drabbats av nedskärningarna i personlig assistans?
– De har drabbats en hel del. Med autism är det ofta så att man behöver stöd för att kommunicera med andra. Den delen av personlig assistans är viktig. Autism innebär en nedsättning i kommunikation och det man kallar social kommunikation. Det ställer stora krav på att få personlig assistans – för att kunna vara delaktig i samhället och träffa andra, leva som andra och förverkliga sig själva.

Vad är er viktigaste fråga just nu?
– Vi har många frågor som vi jobbar med men vad det gäller LSS tycker vi att personlig assistans är jätteviktigt. Det är stötande att man i regeringens direktiv till LSS-utredningen ställer grupper mot varandra för att man ska hejda kostnadsökningen för assistans. Samtidigt försöker vi lyfta alla tio insatser inom LSS, där gruppbostad, daglig verksamhet och personlig assistans är de vanligaste insatserna bland våra medlemmar.


Månadens personliga assistent

Mirjana Sever 

Hur länge har du arbetat som personlig assistent?
– Sedan 2001 när jag kom till Sverige, så det är 17 år. 

Hur har det varit? 
 – Väldigt nyttigt och bra för jag kunde försörja mig, lärde mig svenska och kom in i samhället, tjänade pengar och köpte lägenhet. Det ger mig möjlighet att leva. 

Vad är det bästa med jobbet?
– Det känns meningsfullt att hjälpa människor och dessutom få omedelbar respons och tacksamhet. Jag gillar att jobba med en person och är inte lika förtjust i att jobba på boenden eller på kontor. Jag gillar fysiskt arbete, att vara aktiv och inte sitta ner. Sedan kan jag välja arbetstider själv. Jag är utbildad ingenjör men väljer att jobba som personlig assistent, jag har det bättre än mina kompisar som är ingenjörer.
 
Vad finns det för nackdelar med jobbet?
– Det är svårt att sätta gränsen mellan personligt och professionellt. Ibland måste man sätta gränser även om det är saker som jag skulle hjälpa min granne med om han eller hon frågar om hjälp, men å andra sidan är det mitt jobb och jag måste sätta gränser någonstans. 

Blir du bra kompis med brukarna?
Man måste tycka om den man jobbar hos annars mår man inte bra. Och det gör att det blir ännu svårare att sätta gränsen när man tycker om personen och vill hjälpa och säga: här slutar mitt jobb. 

Vad är ditt bästa tips till någon som ska börja arbeta som personlig assistent?
– Att utgå från att man ska jobba med det hela livet. Ofta tänker man att det bara är under sommaren eller liknande, inte att man ska jobba med det i längden och då lär man sig inte någonting. Det gäller att satsa 100 procent på det.


Personlig assistans i media

  • Funktionsrätt Sveriges ordförande Elisabeth Wallenius skriver att "om regeringen ska ha någon trovärdighet alls måste Försäkringskassan få i uppdrag att sluta spara på mänskliga rättigheter" i en debattartikel i Dagens Samhälle. Läs härarrow-icon
     
  • Aftonbladet skriver om Ida som inte får dubbel assistans trots att hon har behov av assistans dygnet runt. Försäkringskassan hänvisar till kommunen som hänvisar till sjukvården som inte svarar. Läs härarrow-icon


youtube-bild

På Facebook och i sociala medier...

Här är några av de saker som vi uppmärksammat på Facebook den senaste tiden:

Ny minister. Lena Hallengren efterträder Åsa Regnérs som barn-, äldre- och jämställdhetsminister.

Rocka sockorna! Vi, liksom många andra uppmärksammade internationella Downs syndrom-dagen 21 mars.

Detta och mycket mer kan du hitta på vår Facebooksida, klicka härarrow-icon
This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*