Se brevet konstigt ut? Klicka här!

FK:S TOLKNING DRABBAR BARNEN

Lyckan över domen i Högsta förvaltningsdomstolen om sondmatning blev kortvarig. Trots att domen slog fast att sondmatning ska räknas som ett grundläggande behov och kan ge rätt till personlig assistans tolkar Försäkringskassan domen annorlunda. RBU (Rörelsehindrade barn och ungdomar) har reagerat mycket kraftfullt och nu JK-anmält Försäkringskassan för vad organisationen menar är domstolstrots.

Djävulen bor i detaljerna sägs det. Och i det här fallet handlar det om vilken typ av sondmatning som anses vara "integritetskänslig". Formuleringar och tolkningar får väldigt stora och ödesdigra konsekvenser för redan mycket utsatta barn. Vi har pratat med RBU:s förbundsordförande Maria Persdotter om domen och deras JK-anmälan.

Peter

"DE BERÖRDA ÄR FÖRTVIVLADE" 

Försäkringskassan säger nej till personlig assistans för sondmatning, tvärtemot vad den uppmärksammade vägledande domen i Högsta förvaltningsdomstolen nyligen fastslog.
– Hoppet tändes när domen i Högsta förvaltningsdomstolen kom och sedan släcktes det lika snabbt när man ser att Försäkringskassan väljer att strunta i den här domen, säger RBU:s förbundsordförande Maria Persdotter, som JK-anmält Försäkringskassan.

Det senaste nyhetsbrevet handlade om att Högsta förvaltningsdomstolen slagit fast att sondmatning ska räknas som ett grundläggande behov och kan ge rätt till personlig assistans igen. Det var en seger för funkisrörelsen även om det också stod klart att alla fall med sondmatning ska avgöras individuellt. Nu visar det sig att Försäkringskassan väljer att göra olika bedömningar beroende på om sondmatningen är ”integritetsnära” eller inte, vilket i sin tur beror på om sondmatningen sker med hjälp av en maskin eller för hand med en matpump. Det förra anses inte vara ”integritetsnära” och då ger bara påkoppling och urkoppling av sondslangen rätt till personlig assistans, inte tiden då personen får näring.
Elin, som intervjuades i april månads nyhetsbrev, vet ännu inte om hennes son kommer beviljas assistans eller ej. Samtidigt har SVT uppmärksammat 6-åriga Selma som inte får personlig assistans för att hon får ”fel” sorts sondmatning. Nu har RBU JK-anmält Försäkringskassan.
– Vår uppfattning är att domen i Högsta förvaltningsdomstolen är väldigt, väldigt tydlig och vi anser att Försäkringskassan går emot domen i högsta instans och det tycker inte vi är rimligt och därför anser vi att det är ett fall för Justitiekanslern som ska granska myndigheter och deras myndighetsutövning. Det ska bli spännande att se om JK gör en granskning och vad den i så fall kommer fram till, säger Maria Persdotter.

Hade ni räknat med att Försäkringskassan skulle göra den här bedömningen av sondmatningsdomen?
– Nej. När domen från Högsta förvaltningsdomstolen kom tyckte vi att den var väldigt tydlig och att det var ett väldigt klart och tydligt ställningstagande – ovanligt tydligt faktiskt, ibland kan domar vara lite luddiga – men vi kände att nu kan folk andas ut för nu är problemet löst. Så vi är överraskade att det blev som det blev.

Vad tänker ni att JK-anmälan ska leda till?
– Ingen aning, det är första gången som RBU gör en JK-anmälan. JK ska först ta ställning till om den ska inleda en granskning och när det väl har kommit så långt har jag ingen aning om hur lång tid det tar. Men i den bästa av världar kommer JK snabbt fram till att inleda en granskning, blir klar med den snabbt och att den visar att Försäkringskassan gör fel, för i så fall utgår jag från att det innebär det en förändrad myndighetsutövning, vilket är bra för alla dem som har sondmatning.

Är detta sista chansen för dem att få personlig assistans?
– Ja, jag tror det.

Försäkringskassan menar att det är skillnad om man får maten via en spruta i magen för hand. Kan man inte kringgå tolkningen genom att börja använda manuell sondmatning och därmed få personlig assistans?
– Det står i domen att hela proceduren betraktas som en måltid, från att slangen kopplas på, själva matningen och till att slangen kopplas ur. Vi har haft kontakt med flera familjer som är i den här situationen och det kan vara så att man använder pump för sondmatning för att det tar väldigt lång tid. För om det går för fort kan barnet kräkas upp all mat och då får man börja om igen. Jag vet fall där det pågår matning 18 timmar per dygn. Då kan man inte göra det manuellt. Det är orimliga situationer som uppstår.

Hur många drabbas av Försäkringskassans tolkning?
– Jag vet inte och det finns ingen statistik över det vad jag vet. Men vartenda barn som behöver sondmatning berörs av detta.

Vilka reaktioner har ni fått efter Försäkringskassans tolkning?
– När det stod klart att Selma och andra barn i hennes situation fortsatt inte kommer att beviljas assistans så fick vi väldigt mycket reaktioner från människor som var arga. Många som inte är direkt berörda är upprörda och arga och de som är berörda är helt förtvivlade. Vi vill att JK ska inleda en granskning men vi tycker också att regeringen måste ta sitt ansvar att styra upp en obstruerande myndighet och det har regeringen inte gjort.

När regeringen ändrade besparingsdirektiven kändes det ett tag som att frågan om personlig assistans höll på att bli mindre aktuell.
– Ja, men LSS-utredningen är ju inte ens färdig, det tar tid innan det kommer ett färdigt lagförslag och det kanske inte ens kommer att ske. Men här och nu pågår en katastrofal situation i många familjer. Så även om man ändrar i direktivet så löser det ingenting för dem som är i det här eländet nu. Det är en stor grupp som har ramlat ur systemet med personlig assistans och de blir inte hjälpta av en utredning som kanske är klar om två år.

Fotnot: Högsta förvaltningsdomstolen skriver i domen: Enligt Högsta förvaltningsdomstolen bör själva näringstillförseln – från påkoppling av sondslang till urkoppling av denna – innefattas i begreppet måltid, medan förberedelser och efterarbete, t.ex. rengöring av sondsprutan, faller utanför. Det sagda innebär att begreppet måltid såvitt avser sondmatning får anses omfatta samtliga moment av näringstillförseln. Huruvida olika moment av sondmatningen är integritetskänsliga eller inte saknar betydelse. Det är däremot en fråga som ska vägas in vid bedömningen av om rätt till assistans föreligger.”

Hela domen finns att läsa här:
Här kan du läsa RBU:s JK-anmälan.

MÅNADENS PERSONLIGA ASSISTENT

Michelle Lindström

Hur länge har du arbetat som personlig assistent?
– Det blir två år här nu och sedan ett halvår på ett annat ställe.
 
Varför blev du personlig assistent?
 – Det var via en klasskompis som var arbetsledare. Jag behövde extrajobb och kom in via henne. Sedan dess har jag varit fast.

Hur trivs du?
– Skitbra, jag kan inte ha det bättre. Det är toppen!

Vad är det som är så bra?
– Det är att jag trivs så bra där jag är, jag har aldrig trivts så bra på ett jobb tidigare. Personkemin klickar jättebra och att man får hjälpa till och se det ur en annan synvinkel. När man jobbar nära människor som har problem med något så är det enklare att förstå och det har gett mig mycket. Sedan hjälper hon mig också.

Hur då?
– Allt från smågrejer – jag är inte så gammal och har mycket att lära – som hur man sköter blommor till djupare grejer och tips och råd. Vi kan prata om allt.

Kan det inte bli ett problem att dra en linje mellan vänskap och jobb?
– Det kan vara svårt. Hade jag slutat jobba där hade jag ändå åkt och hälsat på. Det blir en speciell relation. Jag åker dit varje dag och tycker att det ska bli kul. Sedan är det klart att det finns vissa bitar där man måste vara professionell. Men i grund och botten blir det en relation som man har.

Någon nackdel med jobbet måste det väl finnas?
– Det är i så fall få fall tiderna. Jag har barn varannan vecka och jag önskar att jag kunde jobbat mer de veckorna. Men egentligen är det inget negativt med jobbet utom att man kan känna sig hjälplös i vissa situationer då man vill mer än vad man kan.

Vad brukar ni göra under ett vanligt arbetspass?
– Vi pratar mycket med varandra, tittar på tv och är ute och handlar på stan. 

Vad är ditt bästa tips till någon som ska börja arbeta som personlig assistent?
– Att våga vara personlig, våga släppa in någon och inte bara se det som att man tar på sig rocken och kliver in med arbetsskorna. Hon släpper in mig i sitt hem och är personlig med mig. Alla som har möjlighet borde testa på att arbeta som personlig assistent. Du får se en helt annan bild av assistenter och hur folk har det som är sjuka eller har funktionsnedsättningar. Det ger bättre förståelse för deras situation.

PERSONLIG ASSISTANS I MEDIA

  • Den största nyheten den senaste månaden kom redan på Valborg: regeringen tar bort besparingsdirektivet i LSS-utredningen.
     
  • Assistanskoll.se har gjort en lång intervju med barn, äldre- och jämställdhets­minister Lena Hallengren där hon förordar fortsatt delat huvudmannaskap mellan stat och kommun för personlig assistans och ingen indragen assistans för barn under 12 år.
Klicka på bilderna för att läsa artiklarna.

PÅ FACEBOOK OCH I SOCIALA MEDIER

Här är några av de saker som vi uppmärksammat på Facebook den senaste tiden:

Riksdagsdebatt. Den 21 maj debatterade riksdagen personlig assistans. Det går att se hela debatten online.

Holmlund tillbaka i backen. Anna Holmlund tävlade för första gången (i biski tillsammans med sin bror Kalle) sedan sin svåra olycka.

Detta och mycket annat kan du hitta på vår Facebooksida.
Peter Wahlbäck, VD på Assistans för dig

telicon 08-572 366 01

mailicon peter@afd.seThis email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*