<!doctype html>
 


Ser brevet konstigt ut? Klicka här!DEMENSSJUKA MÅSTE FÅ ASSISTANS

Demenssjukdom är något som drabbar gamla människor, tänker nog de flesta. Och så är det, men även personer under 65 år kan få en demenssjukdom och då måste de få hjälp att fortsätta sitt liv på bästa sätt. Carina Lindegren från Demensförbundet förklarar i artikeln nedan varför personlig assistans är en väldigt bra lösning för yngre demenssjuka. Tyvärr förhalar vissa kommuner personlig assistans i fall där demenssjuka borde få det.

Linnéa Löfgren är månadens personliga assistent och hon betonar att det tar lite tid att som assistent lära sig att läsa av assistansanvändaren och förstå vad personen vill.

Peter

 

“KOMMUNER FÖRHALAR ASSISTANS”

Möjligheten att få personlig assistans för en demenssjuk person under 65 år skiljer mycket beroende på vilken kommun personen bor i. Dessutom finns det kommuner som förhalar beslut om LSS för demenssjuka till att de fyller 65 på grund av ekonomiska skäl, menar Carina Lindegren från Demensförbundet.

– Det finns luckor i LSS som gör att lagen kan tolkas på olika sätt. Vi tycket det är förskräckligt. Det ska inte spela någon roll vart du bor för att få personlig assistans, säger Carina Lindegren.
Enligt Socialstyrelsen insjuknar mellan 20 000 och 25 000 personer i en demenssjukdom i Sverige varje år. Sammanlagt beräknas cirka 150 000 personer ha en demenssjukdom och antalet förväntas fördubblas fram till år 2050.

Frågan allt viktigare
För att kunna beviljas personlig assistans får en person inte ha fyllt 65 år vid ansökningstillfället. Demensförbundet vet inte hur många personer med demenssjukdom som är under 65 år och därmed kan ha rätt till personlig assistans. Carina Lindegren menar att mörkertalet är stort och att antalet yngre med demenssjukdom ökar. Frågan har också blivit allt viktigare för Demensförbundet.
– Vi har vetat om att LSS har varit ett stort problem, men det har aldrig varit så tydligt som det är nu under pandemin, Nu har vi verkligen fått se hur svårt det är för anhöriga att brottas mot kommunen och få LSS, säger hon.
Demensförbundet planerar att få till stånd ett möte med socialminister Lena Hallengren med målet att lagen måste ses över.

Assistans gör jätteskillnad
Carina Lindegren menar att kommunernas ekonomi påverkar hur de demenssjuka behandlas.
– Det mönster jag kan se är ekonomin. Och det mest horribla jag stöter på är om personen är 60 år eller något äldre och söker bistånd i form av LSS, då förhalar kommunen biståndet ibland till att personen fyllt 65 för då omfattas personen per automatik av socialtjänstlagen istället. Och sedan ser vi exempel på hur dåligt kommunerna är rustade. De har inte boenden för yngre personer och inga dagverksamheter som riktar sig till dem.
En personlig assistent kan göra enorm skillnad för en person med demenssjukdom, menar Carina Lindegren.
– Ofta handlar det om människor som är mitt i livet. Får du den högra handen som behövs kan du behålla dina intressen och till stor del leva som du brukar. En person som är 55 år har ett annat socialt behov än någon som är över 80 år. I de fall dessa får personlig assistans fungerar det väldigt bra, de går på hockeymatcher och lever i princip som vanligt – bara med skillnaden att de har en personlig assistent, säger hon.

Splittrar familjer
Nyligen uppmärksammades ett tragiskt fall i media där en demenssjuk man i Dalarna tvingades flytta till ett boende i Stockholm för att få hjälp.
– Det är gräsligt, det är ofrivilliga separationer som det handlar om. Man gör ingrepp i familjerna som skulle kunna lösas på orten genom att ge personerna det de behöver där. Många som ringer oss har separerat eller gått skilda vägar för att den som är sjuk ska få det den behöver i form av bistånd. Det är sorgligt att familjerna ska brottas med det – de här familjerna har det svårt nog ändå. Den som är frisk ska kanske hålla ihop arbetslivet, småbarn och har en partner som fått demensdiagnos som måste stöttas 24 timmar 365 dagar om året, avslutar Carina Lindegren.

MÅNADENS PERSONLIGA ASSISTENT

Linnéa Löfgren

Hur länge har du arbetat som personlig assistent?
– Ett år, jag började i mars 2020. Innan dess arbetade jag med lite olika grejer, bland annat LSS-boende, i hemtjänsten och på förskola.

Varför blev du personlig assistent?
– Jag hade nyligen flyttat tillbaka till min hemstad, sökte jobbet och fick det. När annonsen dök upp tyckte jag att det lät intressant, jag gick på intervjun och det kändes väldigt bra med tjejen som jag jobbar med.

Vad är det bästa med jobbet?
– Det bästa är stunderna med tjejen som jag jobbar med, när vi är glada tillsammans, sjunger tillsammans och när det är mycket skratt. Jag tycker det är ett väldigt givande yrke eftersom det är så tydligt hos den kunden där jag jobbar – hon kan vara så tacksam och jag känner verkligen att jag hjälper till och gör något viktigt och att hon kan ha en normal vardag.

Vad finns det för nackdelar med jobbet?
– Jag tror det beror på vem man jobbar med. Det kan vara mycket ansvar och svårt att veta vad personen vill men annars är det ett jättetrevligt jobb. Det känns som personlig assistent kan se ut på 1 000 olika sätt beroende på vem man jobbar med.

Hur är din relation till assistansanvändaren?
– Hon är ung och jag tar hand om henne. Vi hittar på aktiviteter hela tiden.

Vad brukar ni göra?
– Det kan vara olika sorters träning, promenader, vi lyssnar på musik och det är dans och sång.

Vad är ditt bästa tips till någon som ska börja arbeta som personlig assistent? 
– Det är viktigt att vara lyhörd men också att inte ha för stora krav på sig själv i början. Mycket faller på plats efterhand, det går inte att läsa av en person direkt, det kan ta sin lilla tid att lära känna personen och veta vad han eller hon vill.

PERSONLIG ASSISTANS I MEDIA

  • “Funktionsnedsatta döms för brott utan att förstå”. Personer som döms för allvarliga brott i Sverige brukar antingen hamna i fängelse eller bli inlåsta på sjukhus för att få vård. Men inget av det här passar egentligen för personer med intellektuell funktionsnedsättning, säger lagexperten Tova Bennet till Sveriges Radio.
  • Blev av med assistansen. SR rapporterar om Camilla som har haft personlig assistans i nästan halva sitt vuxna liv men blev av med den.

Klicka på bilderna för att läsa artiklarna.

PÅ FACEBOOK OCH I SOCIALA MEDIEREn av de saker som vi har publicerat på Facebook den senaste tiden:

Kritik mot vaccinordning. Riksförbundet FUB och Svenska Downföreningen är kritiska mot att Folkhälsomyndigheten inte prioriterar personer med Downs syndrom i covid-vaccineringen.

Detta och mycket annat kan du hitta på vår Facebooksida.

Peter Wahlbäck, VD på Assistans för dig

telicon 08-572 366 01

mailicon peter@afd.se


 

This email was sent to *|EMAIL|*

why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences

*|LIST:ADDRESSLINE|*