Nyheter om världens viktigaste jobb!

Tillbaka till nyhetsarkivet

peters

afd-logo

Fler avslag ger sämre livskvalitet

Bara 14 procent av alla som söker beviljas personlig assistans. Det är en kraftig minskning och Försäkringskassan fortsätter att strama åt. Orsaken till att statens kostnader för personlig assistans har ökat de senaste åren beror inte på att fler personer får personlig assistans – tvärtom minskar antalet just nu. I stället beror kostnadsökningen på att de som söker personlig assistans bedöms ha rätt till fler timmar jämfört med för till exempel tio år sedan.

Sveriges befolkning växer och livslängden för dem som är berättigade till personlig assistans ökar – men samtidigt ökar inte antalet personer som beviljas personlig assistans. Är det verkligen rimligt?

Glöm dock inte att flera partier är kritiska till åtstramningen och att ansvarig minister nu har öppnat för en lagändring. Därför finns det anledning till att inte vara alltför pessimistisk.

Peter


youtube-bild

FÄRRE ÄN NÅGONSIN FÅR ASSISTANS

Försäkringskassan gav avslag till 86 procent av alla ansökningar om personlig assistans i januari enligt den senaste statistiken. Det är den högsta siffran sedan LSS-reformen infördes för mer än 20 år sedan enligt Sveriges Radio.

2016 var det år då flest personer nekades personlig assistans – cirka 80 procent. Ny statistik visar att det ökade till 86 procent i januari. Så sent som 2015 beviljades drygt en tredjedel av de sökande personlig assistans och 2010 fick nästan hälften av de sökande positivt besked.

Fler timmar
Antalet personer som är assistansberättigade i Sverige har legat stabilt runt 16 000 de senaste tio åren men har minskat något på senare tid. I dag handlar det om cirka 15 500 personer. Anledningen till att kostnaderna för personlig assistans har ökat beror alltså inte på att fler får personlig assistans utan att de beviljas fler timmar. Under 2016 var genomsnittet 127,5 timmar per vecka, vilket är drygt dubbelt så mycket som när reformen infördes.

Hård kritik
Försäkringskassan menar att det är två prejudicerande domar i Högsta Förvaltningsdomstolen som ligger bakom att färre personer beviljas assistans. Därefter har bestämmelserna omtolkats och Försäkringskassan har gjort hårdare bedömningar. Regeringen har sagt till Försäkringskassan att de ökade kostnaderna för personlig assistans måste brytas. Det har dock fått hård kritik och på senare tid har flera partier krävt att lagen ändras och ett tillfälligt stopp för Försäkringskassans åtstramning. Nyligen öppnade Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) för att ändra lagen om assistansersättning. Hon har bett Försäkringskassan att analysera läget och återkomma med förslag efter sommaren. 

Enligt Försäkringskassans senaste prognos kommer personlig assistans att kosta staten drygt 2,2 miljarder kronor mindre under 2017 än vad man tidigare trott.


Månadens personliga assistent

Ann-Sofie Ivarsson

Varför började du arbeta som personlig assistent?
– Det var för att min syster fick ett barn med en svår cp-skada. Jag arbetade som personlig assistent för min systerdotter i ungefär tio år, sedan inom annan omsorg i några år och nu för Assistans för dig i två år.

Vad är det bästa med jobbet?
– Det bästa är insatsen man gör för att få brukarens liv att fungera så bra som möjligt.

Vad finns det för nackdelar?
– Vi är en liten arbetsgrupp och det fungerar jättebra. Den enda nackdelen att man inte har kollegor, det kan bli lite ensamt ibland även om jag inte har några problem med det.

Hur brukar relationen med brukaren vara?
– Generellt tycker jag att det alltid funkar bra, det är ett givande och tagande eftersom det finns en familj runtomkring. Det krävs lite fix och trix för att allt ska funka och det finns många olika hänsyn att fundera över. Det är dock inga problem alls med den brukaren jag har nu.

Har du märkt av Försäkringskassans åtstramningar?
– Vi har inte märkt av det ännu, men det känns som ett stort orosmoln. Många som arbetar som personlig assistent jobbar ett tag och pluggar sedan vidare. För oss som bor på landsbygden och i små orter är det annorlunda, man vill att yrket ska få högre status. Det som händer nu med Försäkringskassan tror jag gör att det blir ännu svårare att nå en högre status. Det känns inte värdigt att arbeta under de förutsättningar som det kanske blir, till exempel halvdagar och två timmar hit och två timmar dit – det blir inte värdigt för brukaren och det är en arbetsmiljö som inte någon vill leva i. Så tror jag det kan bli och det är naturligtvis jättetråkigt.

Vad är ditt bästa tips till någon som ska börja arbeta som personlig assistent? 
– Att vara lyhörd och att våga. Om du jobbar under de förutsättningarna som jag gör, det vill säga dygnsvis och med fullständigt ansvar, då tror jag att det är jätteviktigt att man vågar ta för sig men samtidigt är lyhörd inför övrig familj.


Personlig assistans i media

  • Jönköpingsposten skriver att Jönköping kommuns kostnader har ökat med nära 38 miljoner kronor per år på grund av Försäkringskassans hårdare bedömningar av personlig assistans. Läs merarrow-icon
     
  • Familjer med små barn drabbas mycket hårt av inskränkningar inom stödet till personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga, skriver Emma Henriksson (KD) och Lars Ohly, ordförande i Funktionsrätt Sverige, i en debattartikel i Expressen.
    Läs merarrow-icon


youtube-bild

På Facebook och i sociala medier...

Här är några av de saker som vi uppmärksammat på Facebook den senaste tiden:

Otrolig klättrare. Shawn Sturges är blind men det hindrar honom inte från varken att klättra inomhus eller på klippväggar i nationalparken Yosemite.

Hyllad film om autism. Den animerade kortfilmen ”Amazing things happen” beskriver autism på ett pedagogiskt sätt och är väldigt välgjord.

Detta och mycket mer kan du hitta på vår Facebooksida, klicka härarrow-icon
This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*