Nyheter om världens viktigaste jobb!

Tillbaka till nyhetsarkivet

peters

afd-logo

Familjehelger och nytt kontor i Umeå

Vi växer i norra Sverige och öppnar nu ett kontor i Umeå. Dessutom har vi precis anställt ytterligare en person på kontoret i Sundsvall. 

Månadens personliga assistent Hanna Murray har medverkat i SVT:s program Hockeylaget tillsammans med sin brukare. Dessvärre arbetar Hanna just nu sin sista månad på grund av att brukarens assistans dras in. Under 2016 drabbades dubbelt så många barn av indragen assistans jämfört med tidigare, något du kan läsa mer om här.

Mer positivt är att det finns bra sommar- och helgaktiviteter för personer med funktionsnedsättning. Längre ner kan du läsa om Svenska Epilepsiförbundets famljehelger.

Fortsatt trevlig sommar!
Peter


youtube-bild

Föräldrar och barn lär sig om epilepsi

Svenska Epilepsiförbundet är en de organisationer som erbjuder läger för barn med funktionsnedsättning. Förutom det årliga sommarlägret har deras familjehelger blivit populära. 
– Det är superbra anordnat och man får en enorm erfarenhetsbank, säger Ulrica Lundh, som deltagit tillsammans med sin son.


Ulrica Lundh rekommenderar andra föräldrar med barn som har epilepsi att vara med på en familjehelg.
– Man får träffa andra föräldrar och höra hur deras vardag ser ut. Vi föräldrar sitter bland annat i en lektionssal med diskussionsfrågor. Man får mycket kött på benen eftersom man möter föräldrar i samma situation.
Samtidigt som föräldrarna utbyter erfarenheter finns det ledare som tar hand om barnen. Vissa av ledarna har själva epilepsi eller en anhörig som har det. 

Cirka 20 vuxna
Ann Andersson sitter i förbundsstyrelsen för Svenska Epilepsiförbundet och är ansvarig för att arrangera familjehelgerna. 
Hon säger att det brukar vara lagom med 20 vuxna, medan antalet barn kan variera – någon gång har de varit upp till 25 barn. 
– Det här är något som jag saknade när min dotter var liten och det är viktigt att få träffa andra och känna att man inte är själv i det här. Vi är många i Sverige som har barn med epilepsi.

Ny familjehelg i höst
Ann Andersson berättar också att det kan vara värdefullt för barn med epilepsi att träffa andra barn med samma problem. 
– Jag hörde en pojke som sa till sin mamma: ”nu förstår jag varför du är så orolig när jag får ett anfall”. Han hade sett ett annat barn få ett anfall, så det här är väldigt givande för dem också. Många av barnen tycker att det är jobbigt att åka dit men när helgen är slut vill de inte åka hem.
Nästa familjehelg hålls i början av oktober på Åsa folkhögskola utanför Flen.


Månadens personliga assistent

Hanna Murray

Du och din brukare var med i SVT:s program Hockeylaget. Det syns att ni har en väldigt fin relation. 
– När jag såg avsnittet med mig och Elsa blev jag väldigt stolt. Äntligen kunde jag berätta för alla mina vänner och min familj vem min brukare är! Nu förstår de varför jag älskar mitt jobb så himla mycket. 

Elsa är ett av de barn vars personliga assistans dras in och du arbetar nu din sista månad. Hur känns det?
– Elsas mamma ska överklaga tillsammans med sin jurist. Jag hejar på dem! Efter juli får jag inte jobba mer med Elsa men det betyder inte att vi slutar träffas. Jag kommer att fortsätta umgås med Elsa och hennes familj. Elsa är van att ha mig bredvid sig hela tiden, det skulle vara konstigt för henne om jag bröt rutinen helt plötsligt. 

Vad är det bästa med jobbet?
– Jag brinner för barn och vård! När jag såg annonsen på nätet sa min magkänsla att det kunde vara mitt drömjobb. Och jag fann det... helt obeskrivligt. Tjejen som jag är personlig assistent till är så söt och underbar! Hon och jag har samma hörselnedsättning och vi kommunicerar med teckenspråk. Hennes föräldrar är fantastiska och har lärt sig teckenspråk.
 
Finns det inga nackdelar? 
– Nej, inga alls. Jag jobbar 12-17 timmar per vecka med Elsa. Jag önskar att det var mer än så. 

Vad är ditt bästa tips till någon som ska börja arbeta som personlig assistent? 
– Man måste komma ihåg varför man vill jobba med människor. Jag hade ett liknande jobb för cirka fem år sen, men det fungerade inte lika bra. Det handlar om kemi.


Personlig assistans i media

  • Bengt Westerberg har skrivit en debattartikel i Aftonbladet där han hävdar att regeringens nedskärningar inom personlig assistans bygger på myter och ogrundade antaganden. Läs merarrow-icon
     
  • SVT skriver att Högsta förvaltningsdomstolen nu prövar frågan om personer som sondmatas har rätt till personlig assistans. Ett vägledande beslut väntas komma i höst.
    Läs merarrow-icon


youtube-bild

På Facebook och i sociala medier...

Här är några av de saker som vi uppmärksammat på Facebook den senaste tiden:

Vattenland! Ett nytt vattenland helt anpassat för personer med funktionsnedsättning öppnar i Texas, USA.

Blind cyklist. Frederick från Ghana tävlar i cykel tillsammans med en ledsagare.

Detta och mycket mer kan du hitta på vår Facebooksida, klicka härarrow-icon
This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*