<!doctype html>
 


Ser brevet konstigt ut? Klicka här!NY STUDIE VISAR ASSISTANSENS VÄRDE

För oss som arbetar med personlig assistans är det en självklarhet att den för med sig en rad positiva saker och hjälper människor att få ett bättre liv.

I tider när mycket medial fokus ligger på oseriösa och/eller kriminella aktörer som ser personlig assistans som en möjlighet att roffa åt sig pengar kan det vara bra att bli påmind om assistansens goda sidor. Forskningsrapporten ”Tur att jag inte blev omprövad i år – Samtal om ett villkorat liv med personlig assistans” är ett exempel på det. Läs mer nedan.

Cassandra Gustavsson är månadens personliga assistent och hon tipsar om att ta det lugnt och andas – alla har varit nybörjare någon gång.

Peter

 

“TUR ATT JAG INTE BLEV OMPRÖVAD”

En ny studie visar att rädslan att förlora sin personliga assistans är stor och att personlig assistans har en grundläggande betydelse för både vardag, relationer, arbetsliv och hälsa.

Studien har utförts av Hanna Egard, lektor i socialt arbete vid Malmö universitet och Per Olof Hedvall, docent och universitetslektor vid Lunds universitet. Den har gjorts i form av en deltagarbaserad forskningscirkel där forskarna regelbundet träffade en samtalsgrupp med åtta deltagare under ett halvår. Personerna bestod av både assistansanvändare och anhöriga.
– Den här studien är ett tidsdokument som visar hur det var att ha assistans i Sverige samtidigt som det gjordes stora neddragningar och reformen om personlig assistans var hotad, säger Hanna Egard.

Rädsla för att mista assistansen
Hon menar att utgångspunkten från början var att ”visa potentialen och värdet med ett personligt utformat stöd”, men många samtal kom istället att handla om rädsla för att förlora sin personliga assistans.
– Deltagarna beskrev det som att man lever ett villkorat liv, hur man från en dag till en annan kan bli av med sitt stöd, säger hon.
Hanna Egard menar också att omprövningarna som tidigare gjordes vartannat år skapade en stor otrygghet.
– Dessutom baserades besluten om vem som hade rätt till assistans alltmer utifrån avgränsade kroppsliga behov. Det ledde till att många blev av med sitt stöd.
En av personerna i studien som kallas Lo menar att personlig assistans är viktigt för både hälsa och ork: ”Och utan assistansen då, som hade kunnat lära känna mig, lärde känna mitt handikapp, min sjukdom, just så som den ter sig på mig, då hade jag ju definitivt mått mycket sämre än vad jag gör i dag. Jag hade definitivt inte kunnat sitta här i dag. Jag hade inte kunnat ta mig hit. Och mitt handikapp har blivit mycket bättre”.

Oro för kontakt med myndigheter
Ett annat citat från en av deltagarna som lyfts fram i studien är: ”Tur att jag inte blev omprövad i år” och överlag framkommer att personerna upplever sin egen och familjens tillvaro som villkorad eftersom rätten till personlig assistans kunde komma att omprövas när som helst.
Deltagarna i studien beskriver assistansen som avgörande och grundläggande för deras vardag, relationer, arbetsliv och hälsa. Den gör det möjligt att välja bostadsort, livsstil och delta i sociala sammanhang. Om och när deras assistenter blir sjuka eller när det är svårt att rekrytera nya så påverkar det deras vardag. Och något som väcker ännu mer oro är ”kontakter med myndigheter och risken för att mista assistansen och det liv och den vardag som de har byggt upp”.

Effektivare än hemtjänst
Hanna Egard påpekar att forskningen visar att personlig assistans är bättre, billigare och mer effektivt än till exempel hemtjänst och hon frågar sig vilka förkunskaper som finns bland förvaltningsdomarna sett till hur lagstiftningen tolkats i olika domar de senaste åren.
– Det är väldigt tydligt att ett beslut om indragen assistans får ringar på vattnet. Det handlar om att man kanske får flytta till en institution eller blir fånge i sitt eget hem. När du får hemtjänst i stället för assistans måste du anpassa allt efter hemtjänstens tider och besök. Du kan inte längre ta dig till arbete eller studier. Är du anhörig kanske du tvingas säga upp dig från jobbet för att i stället hjälpa ditt barn, säger Hanna Egard.

MÅNADENS PERSONLIGA ASSISTENT

Cassandra Gustavsson

Hur länge har du arbetat som personlig assistent?
– I 12 år och jag har arbetat med samma person. Och det har varit via Assistans för dig sedan bolaget startades.

Varför blev du personlig assistent?
– Jag halkade in lite på det av en slump kan man säga. Jag sökte ett sommarvikariat hos annan kund i Arvika och fick prova. Det blev ingen förlängning men chefen ringde och frågade om jag ville arbeta hos en annan assistansanvändare och så blev det och jag är kvar där idag.

Vad är det bästa med jobbet?
– Att det är ett väldigt varierat jobb. Och att få hjälpa andra människor till att få ett lite bättre liv. Jag har alltid gillat att hjälpa andra.

Vad finns det för nackdelar med jobbet?
– En nackdel kan vara att det blir för personligt. Det kan vara en nackdel om det blir för mycket av en kompisrelation och assistenten inte vågar säga ifrån. Men för mig har det aldrig varit något problem, däremot kan jag tänka mig att det kan vara ett problem för andra.

Hur är din relation till assistansanvändaren?
– Vi känner varandra väldigt bra och har en bra relation. Jag har varit arbetsledare i några år och frågar alltid henne vad hon vill, vad hon tycker och hur det känns och försöker få henne så delaktig som möjligt. Det blir lite som en syskonrelation fast det fortfarande är ett jobb såklart.

Vad brukar ni göra under ett vanligt arbetspass?
– Det kan vara allt från att gå och handla till att städa, åka och rida, eller bada. Men vi kan också ta en chill hemmakväll i soffan. Vi gör vår grej, de andra assistenterna har sina egna grejer: jag är inte så pysslig med till exempel keramik men det kanske hon gör med någon av de andra assistenterna. Assistansanvändaren får en egen relation med oss alla.

Vad är ditt bästa tips till någon som ska börja arbeta som personlig assistent? 
– Stanna upp, andas och tänk att alla har varit nybörjare någon gång. Jag hade en ny personlig assistent bredvid mig häromdagen och då sa jag just det till honom.

Bilden: Cassandra och assistansanvändaren Hanna.

PERSONLIG ASSISTANS I MEDIA

  • Allt fler blir äldre. Personer med intellektuell funktionsnedsättning blir friskare och lever betydligt längre än tidigare. Det ställer nya krav.
  • Ingen assistans för trädgårdsarbete. Nyligen kom en dom från kammarrätten i Göteborg där domstolen beslutade att trädgårdsskötsel inte ingår i den personliga assistansen.

Klicka på bilderna för att läsa artiklarna.

PÅ FACEBOOK OCH I SOCIALA MEDIEREn av de saker som vi har publicerat på Facebook den senaste tiden:

Nytt fotbollslag. Ett nytt fotbollslag startas i Mjällby. I september kommer spelarna som har någon form av funktionsvariation att inta Strandvallen – de kallar sig MAIF Allstars.

Detta och mycket annat kan du hitta på vår Facebooksida.

Peter Wahlbäck, VD på Assistans för dig

telicon 08-572 366 01

mailicon peter@afd.se


 

This email was sent to *|EMAIL|*

why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences

*|LIST:ADDRESSLINE|*