Ser brevet konstigt ut? Klicka här!

HÖJ ASSISTANSERSÄTTNINGEN! 

Förutom regeringens nerdragningar av personlig assistans de senaste åren har det även snålats med assistansersättningen. Den ökar bara med 1,5 procent om året, vilket är mindre än kostnadsökningen för de löner vi assistansanordnare betalar. Det här är en ekvation som inte går ihop i längden.

Assistans för dig startades småskaligt men eftersom allt fler väljer att få sin personliga assistans genom oss har vi vuxit till ett ganska stort assistansbolag. Det gör att vi klarar oss någorlunda bra trots att marginalerna är väldigt låga. Värre är det för små assistansbolag: en enkätundersökning från branschorganisationen KFO visar att nästan hälften av deras medlemmar inte bedömer att de klarar av att bedriva sin verksamhet i mer än två år till om inte assistansersättningen höjs.

Den låga assistansersättningen gör det svårare att rekrytera assistenter och det påverkar förstås de personer som har rätt till assistans. Läs mer längre ner.

Fortsatt trevlig sommar!
Peter

"SVÅRT ATT REKRYTERA ASSISTENTER"

Assistansersättningen per timme är för låg och ökar inte i samma takt som lönerna. Därför blir det allt mindre marginaler för assistansanordnarna och många små aktörer riskerar att behöva lägga ner verksamheten enligt Henrik Petrén på branschorganisationen KFO Personlig Assistans.
– Det är tufft att rekrytera och behålla bra assistenter när de ekonomiska villkoren ser ut som de gör, säger han. 


I skuggan av debatten om nerdragningarna av personlig assistans och vad som ska räknas som grundläggande behov finns det ett annat problem som inte diskuterats så mycket: assistansersättningens storlek. I statsbudgeten sätts ett schablonbelopp för hur mycket som ska betalas i assistansersättning per timme. För 2019 är ersättningen 299,80 kronor för varje assistanstimme. Den summan ska assistansanordnarna få att räcka till assistentens lön, sociala avgifter, försäkringar, pension, kostnader för rekrytering, introduktion, utbildning, arbetsmiljöarbete, administration och andra omkostnader. I nuläget höjs dessutom assistansersättningen bara med 1,5 procent om året, och eftersom andra kostnader som till exempel lön ökar mer blir läget allt tuffare för assistansanordnarna.
– Det är uppenbart att 1,5 procent i ökning per år är för lite. Och det blir värre och värre för varje år, eftersom det ackumuleras hela tiden, säger Henrik Petrén.
Han menar att det inte bara är privata bolag som har det tufft utan att även kommunerna har det jobbigt.
– Kommunernas kostnader har legat 10–12 procent över den statliga schablonen. Att kommunerna måste skjuta till extra pengar är verkligen ett tecken på att det inte står rätt till. Assistansersättningen skulle behöva höjas ganska rejält men det är nog inte rimligt att förvänta sig någon radikal höjning upp på de nivåer som skulle krävas, säger han.
 
Vad är en rimlig nivå?
– Jämför man med hur löneutvecklingen har sett ut i samhället sedan schablonersättningen tillkom för drygt 20 år sedan så skulle assistansersättningen legat ungefär 20 kronor högre än i dag per timme för att matcha löneökningarna. Så 320 kronor hade nog varit en mer rättvis nivå.

Hur drabbar det personer som får personlig assistans?
– Det tydligaste är att det är tufft att rekrytera och behålla bra assistenter. Som personlig assistent måste man lära sig jobbet specifikt med en viss brukare och komma nära varandra. Brukaren behöver en person som den är trygg med och det är svårt för assistansanordnarna att behålla och rekrytera personer när det ser ut som det gör med de ekonomiska villkoren. Man vill betala bättre löner till assistenterna än man kan göra.

Vad är mest slående i er enkätundersökning?
 Det som sticker ut är att så många som 7 av 10 assistansanordnare säger att deras verksamhet är satt under ekonomisk press. Det är ett tydligt tecken på att branschen har det tufft.

Nästan hälften av assistansanordnarna i er undersökning säger att de bara klarar att driva verksamheten i två år till om inte assistansersättningen ökar mer. Är det de små assistansbolagen som riskerar att gå under?
– Det kan man tänka sig. Större bolag har mer muskler och kan klara sig längre. Men många brukare finns hos mindre bolag och mindre kooperativ och vill vara där.

Vad tror du kommer att hända?
– Jag vet inte men jag hoppas verkligen att regeringen inser allvaret och höjer assistansersättningen. Situationen har varit allvarlig i flera år. Även facket säger att det krävs höjning av assistansersättningen med mer än 1,5 procent per år för att de ska kunna förhandla upp lönerna för assistenterna.

Här kan du läsa mer om assistansersättning.

MÅNADENS PERSONLIGA ASSISTENT

Camilla Sernemo 

Hur länge har du arbetat som personlig assistent?
– Från och till sedan 2014, men på heltid sedan i våras.

Varför började du som personlig assistent?
– Jag tycker det är kul att hjälpa andra. Jag fick prova på det en gång när jag hade ett annat jobb och då fastnade jag för det – det var jätteroligt. Tidigare har jag arbetat som simlärare och som badvakt i simhall.

Hur trivs du som personlig assistent?
– Jag trivs jättebra, det är fritt, man hjälps åt och det är trevligt. Jag tycker att det är toppen! Det bästa med jobbet är att jag får hjälpa personen och se till att den har det så bra som det går. 

Finns det några nackdelar med jobbet?
– Det är inte så bra betalt, annars är det inget negativt.

Förstår folk i allmänhet hur det är att arbeta som personlig assistent?
– Jag tror de flesta har dålig koll. Jag själv visste inte alls hur det var innan jag fick prova. 

Hur är din relation till brukaren?
– Vi har lärt känna varandra. Vi jobbar i team, man jobbar inte för någon utan man jobbar ihop. Det är väldigt socialt och vi kan prata om det mesta.

Vad brukar ni göra under ett vanligt arbetspass?
– Det är mycket träning. Vi lagar frukost och kan åka ut och gå i Slottsskogen till exempel. 

Vad är ditt bästa tips till någon som ska börja arbeta som personlig assistent? 
– Var snäll, ärlig och hjälpsam och var dig själv. Trivs man ihop så är det världens bästa jobb. Bägge ska trivas med varandra, personkemin är A och O. 

PERSONLIG ASSISTANS I MEDIA

  • "Låt Försäkringskassan ta över". Modellen med två huvudmän (Försäkringskassan och kommunerna) för personlig assistans fungerar inte och Försäkringskassan borde ta över hela ansvaret för personlig assistans, skriver förbundsordföranden i RBU och Sveriges Kommuner och Landstings chef för sektionen för socialtjänst, i en debattartikel.
     
  • Tur i oturen? Radiosportprofilen Mats Dahlberg fick en stroke när han var 64 år. Han bor kvar i eget boende med personlig assistans – så hade det inte blivit om det hänt efter hans 65-årsdag.
Klicka på bilderna för att läsa artiklarna.

PÅ FACEBOOK OCH I SOCIALA MEDIER

En av de saker som vi har publicerat på Facebook den senaste tiden:

Sminkfråga till domstol. Frågan om sminkning är ett grundläggande behov har fått prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen.

Detta och mycket annat kan du hitta på vår Facebooksida.
Peter Wahlbäck, VD på Assistans för dig

telicon 08-572 366 01

mailicon peter@afd.seThis email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*