Se brevet konstigt ut? Klicka här!

ETT YRKE SOM BÖR UPPMÄRKSAMMAS

Visste du att personlig assistent är det elfte vanligaste yrket i Sverige? Nu har regeringen tillsatt en utredning för att få en bättre översyn av assistenternas arbetsförhållanden och arbetsuppgifter. Det är bra. För oss är det en fråga som ständigt är aktuell. Vi vill ge våra kunder bästa möjliga livskvalitet samtidigt som vi måste se till att våra personliga assistenter följer processer och rutiner och har en bra arbetsmiljö. 

Nedanför kan du läsa en intervju med Funktionsrätt Sveriges ordförande Elisabeth Wallenius. Hon företräder 41 funktionsrättsförbund och är en nyckelperson i kampen för bättre personlig assistans. Hon berättar bland annat om att Funktionsrätt Sverige försöker påverka barn-, äldre- och jämställdhetsministern.

Fortsatt trevlig sommar!

Peter

HON LEDER FUNKTIONSRÄTT SVERIGE 

Som ordförande för Funktionsrätt Sverige har Elisabeth Wallenius ett av de absolut viktigaste uppdragen inom den svenska funktionsrättsrörelsen. Personlig assistans är just nu den enskilt viktigaste frågan för Funktionsrätt Sverige.
Det är som att blåsa på en eld, när det finns en låga av intresse så är det smart att blåsa lite extra där, säger hon.

Funktionsrätt Sverige är en samarbetsorganisation som samlar 41 av landets funktionsrättsförbund. Elisabeth Wallenius tog över som organisationens ordförande efter Lars Ohly i mars.
– Det är inget enkelt uppdrag. Det är stor spridning mellan förbunden, både storleksmässigt, resursmässigt och vad gäller vilka frågor de driver. Vissa grupper tycker att personlig assistans är jätteviktigt, medan det är helt oviktigt för andra. Jag hoppas yttterligare kunna stärka enigheten och se till att vi kan fokusera på olika saker, säger Elisabeth Wallenius.

Hur långt upp på dagordningen står personlig assistans för er?
– Det har varit den viktigaste frågan under det senaste året. Men sedan får man inte glömma alla de andra rättighetsdelarna i LSS. Ibland kan jag känna att väldigt mycket fokus ligger på assistans, och det har media bidragit till. Det finns andra frågor i LSS som är lika viktiga.

Vilka grupper med funktionsnedsättningar har drabbats hårdast av besparingarna inom personlig assistans?
– Främst de som har drivit frågan hårdast: Neuroförbundet, RBU och Personskadeförbundet RTP. Sedan driver till exempel FUB andra insatser i LSS, som boenden.

Ni har varit aktiva både under Järvaveckan och Almedalen nu i sommar.
– Ursprungligen var inte personlig assistans ett av våra prioriterade områden. Men eftersom våra medlemmar verkligen berörs av frågan om personlig assistans så måste vi smida när järnet är varmt. Det finns ett utrymme för att ta frågan. Det är som att blåsa på en eld, när det finns en låga av intresse så är det smart att blåsa lite extra där.

Vilket resultat har ert påverkansarbete haft?
– Det går inte att säga eftersom det är en samling av insatser: debattartiklar, utfrågningar, möten med politiker och till exempel Almedalen. Vi har också jobbat gentemot Lena Hallengren (barn-, äldre- och jämställdhets­minister). Vi har försökt att påverka henne – om det är hennes eget intresse eller om hon har lyssnat på oss vet jag inte, men hon har ju gjort förändringar i direktivet för LSS-utredningen. Egentligen så tror jag inte att det är så stora skillnader mellan de politiska partierna, det handlar mer om vilken kraft och vilja man har att ta frågan på allvar.

Tas den inte på allvar?
– Folk i allmänhet går inte i taket för att tillgodose funktionshindrades rättigheter. Däremot kan de gå i taket om cancervården inte fungerar. Där finns det mer känslor och rädslor och vi människor drivs inte alltid av kunskap utan av vad vi tror och känner. En sak som gjorde att personlig assistans uppmärksammades var fusket. Den frågan diskuterades mycket medialt och det slog mot personer med funktionsnedsättning, vilket är väldigt tragiskt. Fusk med att vabba är till exempel inte alls lika uppmärksammat.

Tror du att besparingarna inom personlig assistans kommer att upphöra?
– Jag hoppas förstås att det blir som intentionen i lagen och som visionen vi hade, men jag tror inte att det är så enkelt. Vi måste fortsätta vara väldigt på och förklara det här. Det handlar om att allmänheten måste ha ett intresse av de här frågorna, för allmänheten är politikens hävstång. 

Hur länge tror du personlig assistans kommer vara en prioriterad fråga för er?
Det beror på vad LSS-utredningen kommer fram till. Vi kommer att fortsätta att arbeta med frågan till att utredningen är klar oavsett vad som händer i valet. Utredningen ska vara klar 15 december, om våra önskemål går till mötes i stor utsträckning så kommer frågan inte vara superaktuell därefter, förutsatt att det leder till beslut i enlighet med utredningen förstås.

Foto: Linnea Bengtsson.

MÅNADENS PERSONLIGA ASSISTENT

Mikaela Sundberg

Hur länge har du arbetat som personlig assistent?
– I fyra år. Assistans för dig tog över i december men jag har arbetat för samma brukare under de här åren.
 
Varför blev du personlig assistent?
 – Jag jobbade på gruppbostad och när jag insåg vad personliga assistenter gör och när den här brukaren skulle byta till personlig assistans så följde jag med. Det blev mer variation i arbetet och man får en röd tråd och inblick i hur en person som har vissa behov tar sig igenom vardagen och hur man kan hjälpa till. 

Fick brukaren mer livskvalitet när gruppbostad byttes mot personlig assistans?
– Ja, det är stor skillnad. Gruppbostad är bra på sitt sätt, men nu när det är samma personal som arbetar på daglig verksamhet och i hemmet så får alla en förståelse för vad som behöver göras och hur personen i fråga vill ha sin vardag. Ser vi att det behövs en förändring är det enklare att bara genomföra den. Med personliga assistenter blir det en tydligare röd tråd i arbetet.

Vad är det bästa med jobbet?
– Det är väldigt varierande – trots att det är fullt med rutiner att ta hänsyn till så är det ett väldigt fritt jobb. Det utgår från personen man arbetar för. Ena dagen kanske man är ute på en spännande utflykt, den andra är det de vanliga rutinerna. 

Vad finns det för nackdelar med jobbet?
– När man jobbat länge med samma person knyter man ett särskilt band till den personen. Är det då en grupp med många assistenter är det viktigt att alla assistenter är på det klara med att dagarna blir olika beroende på vem som utför assistansen. Det kan vara svårt att förstå. Ansvarsbiten är en annan sak – det måste alltid finnas någon där. Om en assistent som ska arbeta nästa pass plötsligt blir sjuk så måste man stanna kvar till en vikarie kommer. 

Är det annorlunda att arbeta på sommaren? 
– Ja, absolut. Den här personen har också semesterveckor mitt i sommaren, det gör att man måste tänka om litegrann. Man får fundera på vad personen har för intressen. Det kan vara en aktivitet som innebär att man reser bort, eller kanske en dagsutflykt. Det är kul, det händer mycket.

Vad är ditt bästa tips till någon som ska börja arbeta som personlig assistent?
– Tänk på att ha ett öppet sinne och tankesätt, försök låta bli att applicera dina egna åsikter och känslor på personen. Man får stoppa undan sig själv litegrann och vara lyhörd, ha en öppen dialog och ett öppet sinne för allt som rör personens vardag.

PERSONLIG ASSISTANS I MEDIA

  • Vissa elever får ingen chans att bygga fysisk självkänsla och utveckla sina motoriska färdigheter i idrottsundervisningen. Det skriver tio organisationer som arbetar med olika funktionsnedsättningar i en debattartikel i Dagens Samhälle.
     
  • Bengt Westerberg och Lena Hallengren diskuterade personlig assistans i Opinion live från Almedalen (31 minuter in i klippet).
Klicka på bilderna för att läsa artikeln/se klippet.

PÅ FACEBOOK OCH I SOCIALA MEDIER

En av de saker som vi uppmärksammat på Facebook den senaste tiden:

Besteg Kebnekaise. Totalförlamade Josefine uppfyllde sin dröm om att bestiga Sveriges högsta berg.

Detta och mycket annat kan du hitta på vår Facebooksida.
Peter Wahlbäck, VD på Assistans för dig

telicon 08-572 366 01

mailicon [email protected]This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*