Nyheter om världens viktigaste jobb!

Tillbaka till nyhetsarkivet

peters

afd-logo

Jätteintresse för Kalla faktas program

Vi länkade nyligen till Kalla faktas granskande program om personlig assistans på vår Facebooksida och massor av människor har reagerat, delat och kommenterat. Det är tydligt att det engagerar och har rört upp känslor och längre ner kan du läsa en intervju med Kalla faktas redaktör om vad de har fått för reaktioner och hur de själva ser på programmet. Har du inte redan sett programmet så rekommenderar jag det. Länk finns längre ner i det här nyhetsbrevet under rubriken Personlig assistans i media.

Du kan också läsa om månadens personliga assistent Anna Persson som egentligen bara tillfälligt skulle vikariera som personlig assistent men som trivdes så bra att hon bytte yrke.

Peter


Kalla fakta: "Har fått enormt gensvar"

Kalla faktas granskning av spelet om den personliga assistansen har väckt mycket starka reaktioner.
– Det har varit så mycket människor som har hört av sig och berättat sina historier, säger Cecilia Ögren Wanger, redaktör på Kalla fakta.

Förra veckans Kalla fakta följde bland annat 4-årige Max – som varje natt drabbas av livshotande andningsuppehåll – och hans mammas kamp för att få hjälp och avlastning. Kalla fakta granskade också Försäkringskassans och regeringens hårda linje mot funktionsnedsatta. Programmet har fått väldigt mycket uppmärksamhet och vi ringde upp Kalla faktas redaktör Cecilia Ögren Wanger för att höra hur de ser på programmet.

Varför valde ni att granska nedskärningarna inom personlig assistans?
– Det var mycket tal om det här med fusk och vi tog intryck av vad som skedde i samhällsdebatten med demonstrationer och protester. Efter ett tag tänkte vi: varför förlorar de här personerna sin assistans på grund av att kriminella grupperingar fuskar? Det hängde liksom inte riktigt ihop. Då började vår reporter systematiskt titta på vad det är som har hänt sedan regeringen tillträdde och gjorde en ”timeline”. Det är lite ovanligt att vi går in i en historia som ligger så mycket i nyhetsflödet, men det är valår och det är en politisk fråga som verkligen drabbar enskilda hårt.

Fick ni fram det ni trodde ni skulle få fram?
– Jag blev mer nöjd med programmet än vad jag förväntat mig, för själva sakförhållandena var ganska snåriga, både vad gäller regelverk, Försäkringskassan och LSS kontra vad som är kommunernas ansvar samt de olika vägledande domarna. Dessutom var det många turer kring familjerna som vi träffade – de har hamnat i en labyrint av myndigheter och överklagande till domstolar och så vidare. Det gällde att fundera på vad programmet skulle handla om för det här är så otroligt komplicerat, vi kunde gjort en hel säsong om den här frågan.

Vad tycker du är det mest häpnadsväckande i programmet?
– Det mest häpnadsväckande är att man använt sig av en metod som enligt vetenskaplig forskning inte kan användas för att beräkna fusket och sedan utifrån det skapat en politik.

Vad har ni fått för reaktioner på programmet?
– Vi har fått ett enormt gensvar, både från de som själva är berörda men också från allmänheten i stort som ifrågasätter hur det kan få gå till på det här sättet. De har varit folk som gråtit, personer som tycker det är skandal och andra som inte tidigare förstått till vilken grad personerna i reportaget får kämpa med en ovärdig vardag där de har sitt barns liv på sina axlar varenda minut.

Hur många såg programmet?
– Om vi jämför med hösten så är detta det tredje mest sedda Kalla fakta och då sändes det ändå samtidigt som Guldbaggegalan. De var 360 000 personer som såg programmet när det sändes. Vad gäller TV4 Play så har jag inte antalet tittare, men den digitala avdelningen har satt ett nytt mål för hur många ”strömstarter” vi ska ha och vi nådde målet redan under första dagen vilket bland annat berodde på det här programmet. Intresset var enormt.

Kommer ni att göra någon uppföljning?
– Vi brukar sällan ta upp ett ämne igen under samma år men givet det intresse som det här väckte hos tittarna så är vi absolut öppna för att göra nya program. Dock handlar det framför allt om nyhetsbevakning.

Tror du att personlig assistans kan bli en valfråga?
– Jag tror att det redan är en valfråga. Det handlar om välfärd och det handlar om hela vårt samhälle. Vissa politiker var ute och twittrade väldigt snabbt.

Kommer programmet påverka den politiska debatten framöver?
– Jag tror att de politiker som var ute på Facebook och Twitter såg att vi fick ett stort gensvar från vanliga människor och det kan nog påverka dem att intressera sig för frågan. Men frågan finns ju redan i politiken.

Under "Personlig assistans i media" längre ner finns en länk till programmet.


Månadens personliga assistent

Anna Persson 

Hur länge har du arbetat som personlig assistent?
 Jag har jobbat i tre år med samma brukare, men han har bytt till Assistans för dig under den här tiden. Vi är fyra stycken som arbetar med samma brukare men bara en åt gången. Vi samarbetar och pratar mycket med varandra.
 
Vad är det bästa med jobbet?
– Det bästa är att man fått en ny kompis och en hel familj som tar en till sig. Man är delaktig och känner sig uppskattad.

Vad finns det för nackdelar med jobbet?
– Egentligen inga. Det skulle vara obekväma arbetstider, men det kan vara positivt också – jag gillar att det är både helger och kvällar. Vissa tycker det kan vara negativt. 

Hur är relationen med din brukare?

– Den är väldigt bra, vi har kommit varandra väldigt nära. Jag fick jobbet av en tillfällighet, jag arbetade som servitris och skulle bara vikariera när en assistent åkte utomlands men vi funkade så himla bra ihop att jag blev kvar. Vi pratar om allt som händer, både om hans och mina problem.

Vad gör ni under ett typiskt arbetspass?
– Det är lite olika beroende på om det är helg eller vardag. Vi pratar mycket, vi kan gå på stan eller gå ut och äta. 

Hur har du påverkats av debatten om nedskärningar av personlig assistans?
– Man påverkas negativt, det är svårt när det är människor som drabbas. Jag såg Kalla fakta och det är extra hemskt just när barn drabbas. De har inget att välja på, de är födda med det och det är en väldigt utsatt och svår situation. 

Vad är ditt bästa tips till någon som ska börja arbeta som personlig assistent?
– Det är väldigt viktigt med personkemi. Funkar du hos en kund så är det världens bästa jobb. Det gäller att vara lyhörd inför personens önskemål och att du lyssnar. Det sägs att man inte ska vara för personlig, men ibland tror jag att man måste bli lite personlig för att det ska fungera riktigt bra. 


Personlig assistans i media

  • Kalla fakta har granskat spelet om assistansnedskärningarna. Se programmet härarrow-icon
     
  • Sydsvenskan skriver att regeringen har föreslagit att lagändringarna om personlig assistans ska träda i kraft 1 april. Tvåårsomprövningen av rätten till assistansersättning försvinner och personer med assistans ska ha rätt till ersättning för så kallad väntetid och beredskap. Läs mer härarrow-icon


youtube-bild

På Facebook och i sociala medier...

Här är några av de saker som vi uppmärksammat på Facebook den senaste tiden:

Lerins lärlingar på SVT. Konstnären Lars Lerin anordnar en konstskola för personer med funktionsnedsättning. 

Eldsjälen. Joakim hjälper det lokala föreningslivet.

Detta och mycket mer kan du hitta på vår Facebooksida, klicka härarrow-icon
This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*