<!doctype html>
 


Ser brevet konstigt ut? Klicka här!EN NY ENGAGERAD FUNKISRÖST

Årets första månad gick snabbt och äntligen inleddes vaccinationen – åtminstone på vissa håll. Låt oss nu hålla tummarna för att leveranserna ökar.

Vi har pratat med Åsa Strahlemo, ny förbundsordförande i DHR. Hon har direkt visat att hon blir en viktig röst i kampen för att personer som har behov av personlig assistans ska få det. Läs mer längre ner.

Ann-Sofie Kniberg är månadens personliga assistent. Genom att vara tydlig och berätta hur hon kände förbättrade hon både sin egen arbetssituation och relationen med assistansanvändaren.

Peter

 

ÅSA TAR KAMPEN FÖR ASSISTANSEN

När Åsa Strahlemo fick hälften av sina assistanstimmar indragna bestämde hon sig för att bli kommunalpolitiker. Nu har hon valts som ny förbundsordförande för DHR och kämpar för att förbättra livsvillkoren för personer med nedsatt rörelseförmåga.

2014 fick Åsa Strahlemo beskedet att halva hennes personliga assistans drogs in.
– Jag hade haft kommunalt beslutad assistans som fungerade bra i tio år när livet slogs sönder över en natt. Jag blev väldigt arg, frustrerad och ledsen och bestämde mig för att om det inte går att påverka politiker fort, så får jag väl bli fritidspolitiker själv, säger hon.

Ny som förbundsordförande
Åsa Strahlemo valdes in i Uppsalas kommunfullmäktige som ersättare för Miljöpartiet och hon överklagade beslutet om den indragna assistansen och vann till slut och fick istället ett assistansbeslut via Försäkringskassan. Nu har hon helt lämnat politiken och gått ur partiet.
– Jag har varit engagerad i funktionsrättsrörelsen på olika sätt sedan jag var 13 år. Det är jätteviktigt att kunna prata ur egen erfarenhet och därför har jag fokuserat på funktionsrättsfrågor, säger hon.
Kring millennieskiftet var Åsa Strahlemo ordförande för ungdomsförbundet DUNS (De Unga med Neurologiska funktionsnedsättingar i Sverige) som tidigare var ungdomsförbund till Neuroförbundet. Hon lämnade alla uppdragen i Neuro när assistansbeslutet halverades 2014 eftersom livet inte gick ihop med så få assistanstimmar.
I slutet av oktober 2020 blev hon ny förbundsordförande i DHR (Delaktighet, Handlingskraft, Rörelsefrihet). Efter tre månader har hon redan blivit en person som syns mycket i media.
– För oss är det otroligt viktigt att den personliga assistansen återgår till som hur det var tänkt från början. Allt det här uppstyckandet som sker av tider och behov hit och dit –  det gynnar inte oss som behöver personlig assistans, säger hon.
Just nu jobbar DHR bland annat med att staten ska ge en offentlig ursäkt till alla personer med funktionsnedsättningar som farit illa på institutioner.

Ingen vill ha mer än nödvändigt
Den senaste tiden har assistansfusk varit väldigt uppmärksammat i media och Åsa Strahlemo tycker att det är en knepig fråga för funktionsrättsrörelsen att hantera.
– Vi har i flera års tid har visat och lyft fram vad pengarna går till och det har tagits fram flera olika undersökningar som visar på att de siffrorna som ibland används i media när det gäller fusk inte har någon verklighetsförankring alls utan är rena gissningar. Men i alla system där det finns möjlighet att fuska så kommer det alltid att finnas människor som försöker göra det och det är förstås fel och måste upphöra.
Hon betonar att det ofta är organiserad brottslighet som ligger bakom, inte enskilda individer som försöker lura systemet.
– Vi är för att det ska finnas rimliga kontroller. Det måste finnas ett rättssäkert system som är trovärdigt och säkert för alla. Men just det här jagandet av enskilda individer tycker vi är fel. Vi som lever med personlig assistans vet att det är jättesvårt att fuska såvida det inte sätts i system. Jag känner inte någon person som vill ha fler assistanstimmar än vad de absolut behöver.
Hon tror att allmänhetens uppfattning om personlig assistans skadas genom allt fokus på assistansfusket.
– Jag tror att bilden av personlig assistans tyvärr är väldigt negativ. Och många tror att fusk är betydligt vanligare än vad det faktiskt är.

Krävs ett omtag
Åsa Strahlemo anser att det finns väldigt mycket kvar att göra för att anpassa samhället till personer med funktionsnedsättning.
– På vissa sätt går det framåt, på andra inte alls. Det beror också mycket på var man bor och hur mycket politikerna prioriterar frågan och så ska det inte vara. Något som bör prioriteras i allt politiskt arbete, inte minst vad gäller Agenda 2030 är universell utformning. Ett exempel på det är att de flesta människor kan ta sig uppför en ramp, men inte alla kan ta sig uppför en trappa.
Hon tycker att regeringen har börjat lyssna mer på funktionsrättsrörelsen när det gäller personlig assistans, men istället för att göra ett omtag försöker regeringen lappa och laga.
– Systemet är så trasigt så man behöver göra ett helt omtag och gå tillbaka till förarbetena hur det var tänkt från början. För jämför vi hur assistansen ser ut nu med hur det var tänkt från början är det inte samma sak, säger hon.
Hur det kommer att bli framöver tycker hon är svårt att sia om.
– Jag vill tro att det kommer bli bättre men vi i funktionsrättsrörelsen kommer behöva vara på tårna och rätta till saker. Riksdag och regering måste ha med och lyssna på funkisrörelsen från början för det är oss det handlar om.

MÅNADENS PERSONLIGA ASSISTENT

Ann-Sofie Kniberg

Hur länge har du arbetat som personlig assistent?
– Jag började som personlig assistent på Assistans för dig 2019. Men jag har arbetat inom hemtjänst, äldreboende och personlig assistans sedan 2011.

Varför blev du personlig assistent?
– När jag jobbade i hemtjänsten kände jag till slut att det fick räcka, det var för lite tid till vårdtagarna. Det går inte att bara lägga fem minuter på en person. Så jag valde att sluta och jobba som personlig assistent istället. Det är det bästa jag har gjort.

Varför det?
– I dag arbetar jag hos en kund där vi har så fruktansvärt roligt tillsammans på jobbet varje dag. Det är mycket glädje. När du arbetar med en enda person får du en helt annan kemi jämfört med hemtjänsten.

Vad finns det för nackdelar med jobbet?
– Det är att man jobbar varannan helg, men sånt är livet.

Hur är din relation till assistansanvändaren?
– Den är superbra, jag har aldrig trivts så här bra på ett jobb tidigare. Jag känner glädje och lycka när jag kör till jobbet. Vi hade en diskussion, jag, kunden och hans fru: vad vi skulle göra om vi vann stort på lotto. Jag sa att jag definitivt hade fortsatt jobba och de blev så glada att höra det att de började gråta.

Men relationen har inte alltid varit så bra?
– Nä, i början blev jag jämförd med en kollega och fick hela tiden höra hur hon gjorde vissa saker. Till slut fick jag nog och berättade hur jag kände, jag behövde sätta ner foten och markera. De bad om ursäkt och förstod, efter det har det blivit väldigt mycket bättre.

Vad brukar ni göra under ett vanligt arbetspass?
– Det blir mycket schack. Han älskar schack och han har lärt mig att spela. Men det är mycket annat också. Vi är ute och vi pratar och skojar.

Vad är ditt bästa tips till någon som ska börja arbeta som personlig assistent? 
– Det är att lyssna på den personen som du går jämte i början och förstås på vad kunden säger.

PERSONLIG ASSISTANS I MEDIA

  • Fuskjaktens baksida. “Risken finns att alla personer som är i behov av assistans blir betraktade som fuskare”, säger Maria Persdotter, förbundsordförande RBU, om senaste tidens nyhetsfokus på assistansfusk.
  • Mer demokrati? Olle Wästberg, ordförande för 2014 års demokratiutredning, skriver att om politiska sammanträden kan fortsätta hållas på distans efter pandemin kan det underlätta för fler personer med funktionsnedsättning i politiken.

Klicka på bilderna för att läsa artiklarna.

PÅ FACEBOOK OCH I SOCIALA MEDIEREn av de saker som vi har publicerat på Facebook den senaste tiden:

Svarar på kritiken. Socialminister Lena Hallengren (S) svarar på debattartikeln från RBU. “Regeringen fortsätter att vidta förändringar för att fler än i dag ska få rätt till personlig assistans”, skriver hon.

Detta och mycket annat kan du hitta på vår Facebooksida.

Peter Wahlbäck, VD på Assistans för dig

telicon 08-572 366 01

mailicon peter@afd.se


 

 

This email was sent to *|EMAIL|*

why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences

*|LIST:ADDRESSLINE|*