Ser brevet konstigt ut? Klicka här!

NYA FAKTA OM PERSONLIG ASSISTANS

I dag finns det ungefär 100 000 personliga assistenter i Sverige och cirka 2 000 av dem arbetar för Assistans för dig. Det är förstås jätteviktigt att kartlägga hur personliga assistenter trivs på jobbet och hur arbetsmiljön ser ut, inte bara på det enskilda företaget utan för alla. 

Och nu har regeringens utredare precis presenterat sin drygt 300 sidor långa utredning och den innehåller många intressanta siffror och förslag. Utredningen visar att många assistenter trivs bra med arbetet.

Utredaren vill bland annat förbättra arbetsmiljön och göra arbetsuppgifterna tydligare. Det tycker vi är bra och det är också något som vi arbetar med kontinuerligt på Assistans för dig. Vår verksamhetschef berättar mer i artikeln nedan.

Peter

ENKÄT: 85 PROCENT TRIVS MED JOBBET

85 procent av alla personliga assistenter uppger att de trivs mycket bra eller bra med sitt jobb och många rekommenderar yrket till andra. Det visar en ny stor utredning om personlig assistans.

Nu i januari presenterade Lars Lööw sin utredning om yrket personlig assistans till regeringen. Utredningen undersöker arbetsförhållanden för personliga assistenter, vilka arbetsuppgifter som ingår i yrket och utredningen kommer med förslag på hur arbetsförhållanden kan förbättras. Dessutom har mer än 1 000 personliga assistenter svarat på en enkät.

Nästan alla känner sig trygga
46 procent svarar ”mycket bra” på frågan om hur de trivs med arbetet som personlig assistent, medan 39 procent svarar "ganska bra". 4 procent svarar ”ganska dåligt” och 1 procent ”mycket dåligt”. Samtidigt uppger 77 procent att de skulle rekommendera arbetet till andra medan endast 8 procent inte skulle göra det. Mer än nio av tio uppger att de känner sig mycket trygga eller trygg i rollen som personlig assistent. 

Enkätsvaren visar också att personlig assistent inte är något tillfälligt yrke: 39 procent har jobbat i tio år eller mer och ytterligare 34 procent i fem år eller mer. 16 procent studerar vid sidan om arbetet och 20 procent har även ett annat arbete.

Arbetsmiljön viktig 
Utredningen kommer fram till några förslag: tryggare anställningsvillkor med kollektivavtal och låt privata assistansanordnare får ta över sjuklöneansvaret, förbättra arbetsmiljön och gör arbetsuppgifterna tydligare. 

– Först och främst är det väldigt positivt att så många personliga assistenter trivs med sitt jobb och vill rekommendera det till andra. För Assistans för dig har det varit självklart att ha kollektivavtal sedan företaget startades för tio år sedan. Det ger förutsägbarhet, enhetlighet, rättvisa och tryggare anställning, säger Assistans för digs verksamhetschef Franz Myrman.

Assistans för dig arbetar aktivt med att förbättra arbetsmiljön och gör en arbetsmiljöbedömning varje år eller oftare vid behov. Arbetsmiljön är också en stående punkt på dagordningen vid personalmöten, berättar Franz Myrman.

Försöker göra arbetsuppgifterna tydliga
Utredningen visar att även om 91 procent av assistenterna anser sig vara mycket trygga eller trygga i rollen som personlig assistent så har nästan en tredjedel känt sig osäker på sina arbetsuppgifter någon gång under den senaste månaden. Franz Myrman menar att det delvis ligger i sakens natur att arbetsuppgifterna kan vara otydliga när man arbetar som personlig assistent.

– Det går inte och vi ska inte heller bestämma hur en person med assistans ska leva sitt liv och det kan hela tiden hända saker som gör att arbetsbeskrivningen förändras. Just därför arbetar Assistans för dig med att kontinuerligt tydliggöra arbetsuppgifterna, genom bland annat kundens genomförandeplan, samt muntligen genom möten och daglig dialog med våra personliga assistenter, säger han.

Hur regeringen går vidare med utredningen återstår att se men utredaren Lars Lööw menade i samband med presentationen av utredningen att 
personliga assistenters arbetsvillkor behöver förbättras.

– Det är assistenternas arbetsgivare som ansvarar för sina anställdas arbetsvillkor. Men regeringen behöver se till att det finns förutsättningar för att arbetsgivarna ska kunna ge sina assistenter kompetensutveckling, stöd och goda villkor, säger Lars Lööw.

MÅNADENS PERSONLIGA ASSISTENT

Peter Larsson 

Hur länge har du arbetat som personlig assistent?
– Jag har varit personlig assistent sedan 2001. Tidigare har jag haft flera brukare men numera är det bara en person.
 
Varför blev du personlig assistent?
– Jag har började jobba inom vården under tidigt 90-tal och sedan tyckte jag att assistansyrket verkade spännande. Som personlig assistent jobbar man hela dagen med en person istället för att springa runt till många som till exempel i hemtjänsten. Att vara personlig assistent är inte lika stressigt. 

Vad är det bästa med jobbet?
– Det är glädjen man upplever ihop. När man jobbar i någons hem blir det på ett helt annat sätt. Du får en speciell kontakt även om det tar ett tag att jobba till sig den.

Vad finns det för nackdelar?
– I mitt fall är det inte så men för andra är det arbetstiderna. Det kan vara oregelbunden arbetstid, dygnspass och delade turer, men jag har det som sagt inte så. 

Hur är din relation till brukaren?
– Den är väldigt bra. Det skiljer litegrann i ålder men vi kan göra grejer ihop och ha roligt.

Vad brukar ni göra under ett vanligt arbetspass?
– Det är mycket vanliga arbetssysslor inom hemmet: städning, matlagning, hjälpa till med frukost och lunch. Vi kan gå ut på stan, äta eller fika ihop, det är väldigt blandat.

Vad är ditt bästa tips till någon som ska börja arbeta som personlig assistent? 
– Försök inte att bestämma över kunden, det går inte att säga nej när han eller hon vill göra något. Det blir aldrig bra och ofta frustration då. Som personlig assistent är man där för personens skull.

PERSONLIG ASSISTANS I MEDIA

  • Tvååring nekas assistans. Aftonbladet skriver om multisjuke Elton, 2, som nekas assistans. 
     
  • Kommunen utelämnade läkarintyg. Sveriges Radio har gjort ett inslag om en ung man med autism som nekas assistans efter att ett viktigt läkarutlåtande utelämnats i kommunens utredning.
Klicka på bilderna för att läsa artiklarna.

PÅ FACEBOOK OCH I SOCIALA MEDIER

En av de saker som vi har publicerat på Facebook den senaste tiden:

Bröt nacken – förlorade assistans. För att få behålla assistenterna har Adrians mamma fått rådet att skriva ut Adrian i 48 timmar var fjärde vecka.

Detta och mycket annat kan du hitta på vår Facebooksida.
Peter Wahlbäck, VD på Assistans för dig

telicon 08-572 366 01

mailicon peter@afd.seThis email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*