Ser brevet konstigt ut? Klicka här!

LSS: FÖRSIKTIG OPTIMISM TROTS ALLT

Kommer alla barn under 16 år att bli av med sin personliga assistans? Nej, trots att den nyligen presenterade LSS-utredningen föreslog det verkar det inte finnas något politiskt stöd för utredningens förslag. Vi har pratat med Mikael Klein från Funktionsrätt Sverige och han tror snarare att det kan komma att ske förbättringar.

En av de 73 punkter som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna gjorde upp om i den långdragna regeringsbildningen handlar om personlig assistans. Där skriver de att alla som har rätt till stöd ska få det och att "rätt till assistans för egenvård, inklusive andning och sondmatning, ska återställas". Låt oss hoppas att det blir så och läs intervjun med Mikael Klein nedan om du vill veta mer om framtidsutsikterna för personlig assistans.

Peter

EXPERTEN TROR PÅ FÖRBÄTTRING

LSS-utredningens förslag om att ta bort personlig assistans för barn under 16 år fick stenhård kritik men det finns inte något politiskt stöd för utredningens förslag. Tvärtom tror nu fler på lagändringar som kommer stärka personlig assistans.
– Jag hoppas att man kastar LSS-utredningen i papperskorgen och just nu känner jag ingen oro för att regeringen kommer att ta upp några av utredningens förslag, säger Mikael Klein från Funktionsrätt Sverige.


När LSS-utredningen presenterades den 10 januari blev det stora rubriker. Bland annat föreslog den att barn under 16 år inte ska få personlig assistans utan istället en insats kallad personligt stöd till barn, och att all personlig assistans skulle bli statlig. Reaktionerna blev mycket starka och RBU kallade till exempel utredningens förslag för en katastrof.

Mikael Klein från Funktionsrätt Sverige satt med i den expertgrupp som LSS-utredaren träffade en gång i månaden. Redan för nästan ett år sedan varnade Mikael Klein för att LSS-utredningens förslag kunde leda till ”den största försämringen som vi sett i modern tid om det genomförs”. Men nu tror han att utredningens förslag – till exempel att ta bort personlig assistans för barn under 16 år – inte kommer att bli verklighet.
– Jag hoppas att man kastar LSS-utredningen i papperskorgen och just nu känner jag ingen oro för att regeringen kommer att ta upp några av utredningens förslag, säger Mikael Klein. 

Varför inte?
– De flesta partier har signalerat motsatsen och i fyrpartiöverenskommelsen som ligger till grund för regeringen så uttrycks det också i en annan riktning. Just nu verkar den politiska viljan snarare vara att återställa så folk får den hjälp de behöver. LSS-utredningens förslag är en produkt av de direktiv som skrevs för två år sedan och mycket har hänt sedan dess, inte minst politiskt.

I regeringsförklaringen talade statsministern om att ”rätten till assistans för egenvård, andning och sondmatning ska återställas” och ”definitionen av normalt föräldraansvar smalnas av. Rätten till assistans för behov av tillsyn stärks”. Vad innebär det?
– Det markerar en kursändring i politiken och det är en välkommen sådan. Under den förra mandatperioden uttryckte den dåvarande regeringen tvärtom ett väldigt starkt fokus på att kostnaderna för assistansen måste bromsas och att fusk måste beivras. I sitt regleringsbrev till Försäkringskassan skrev regeringen att Försäkringskassan måste bryta kostnadsutvecklingen och det ledde till att Försäkringskassan började leta fram gamla domar och under de senaste åren har vi sett att många har blivit av med sin assistans. Men nu pratar regeringen inte om ökade kostnader eller fusk, utan istället om att rätten till assistans måste säkerställas. Det ser jag som en positiv viljeinriktning även om det såklart återstår att göra politik av det.

Är det inte risk för att det blir en ny LSS-utredning och att ingenting händer i väntan på att den ska bli klar?
– Alla utredningar kan förstås fördröja saker och ting, men vad gäller frågan om huvudmannaskap (om assistansen ska vara kommunal eller statlig) kan det vara befogat att göra en utredning igen. Men många av de andra frågorna, som andning och sondmatning – det är uppenbara vantolkningar som Försäkringskassan har gjort och där man hänvisar till enstaka domar, där menar vi att det inte krävs några utredningar, utan bara ett lagförtydligande. Regeringen kan föreslå sådana lagändringar rätt enkelt och rätt snabbt.

Kommer regeringen att föreslå sådana lagändringar så att de som blivit av med sin personliga assistans kan få tillbaka den?
– Jag är hoppfull och tror att de kommer få det, men det är flera steg som krävs: först att regeringen lägger fram förslag om lagändringar och att riksdagen godtar dem, sedan krävs det att Försäkringskassan börjar tillämpa dem. Och där krävs en stor kursändring från Försäkringskassan, för vi har tidigare sett att trots att regeringen har gjort lagförtydligande har Försäkringskassan fortsatt att tolka väldigt restriktivt. Sedan handlar det om att få till en kursändring även från kommuner för nu har det under flera år pågått en allt snabbare försämring där folk har fått avslag och blivit av med sin personliga assistans.

Det låter som att det kan ta tid?
– För att komma till rätta med det tror jag det krävs väldigt tydliga politiska signaler om att vi inte vill ha den här utvecklingen, vi måste återställa den personliga assistansen. Och innan Försäkringskassan och kommunerna börjar tillämpa det tror jag att resan är väldigt lång. Men steg ett är att det görs lagändringar. Det som har varit motorn i detta är hur Försäkringskassan har lyft vissa domar och låtit dem vara prejudicerande.

Fotnot: Innan jul beslutade riksdagen om att regeringen skyndsamt skulle börja arbeta med en lagändring gällande LSS. Aftonbladet skrev i slutet av januari att lagen kan ändras till sommaren och att andning och sondmatning då ska räknas som grundläggande behov.

MÅNADENS PERSONLIGA ASSISTENT

Caroline Eriksson 

Hur länge har du arbetat som personlig assistent?
– I två år och hos samma brukare.

Varför blev du personlig assistent?
– Jag läste till undersköterska och hade jobbat i hemtjänsten men var trött på det och ville prova något annat när jag utbildat mig. Då sökte jag jobb som personlig assistent. 

Trivs du?
– Ja, jag trivs jättebra, både med brukaren som jag jobbar hos och med de andra i personalen. Det är inte samma stressnivå som i hemtjänsten. Där skulle man in till flera stycken på bestämda tider. Nu är det en och samma brukare och man lägger upp dagen utifrån hur det ser ut. Det är bättre och det är ett tempo som går att hantera. 

Vad är det bästa med jobbet?
– Det viktigaste är att man trivs med personen och arbetskamraterna och det gör jag. Jag känner att jag gör nytta och jag får bekräftelse på att det jag gör är bra. 

Vad finns det för nackdelar med jobbet?
– Det skulle vara att vi är lite få personal, annars trivs jag i själva yrket.

Hur är din relation till brukaren?
– Den är jättebra. Man blir väldigt nära henne när man är där. Det går att vara sig själv med henne, det är som att vara och jobba hos sin mormor, man får en nära relation till henne och lär känna henne som person.

Vad brukar ni göra under ett vanligt arbetspass?
– Vi handlar och gör andra vardagliga sysslor eller åker till stan och fikar. Vi försöker att få henne att komma ut och göra saker, det är inte alltid det lättaste, men det är vad vi strävar efter.

Vad är ditt bästa tips till någon som ska börja arbeta som personlig assistent?
– Det är viktigt att man klickar med den man tar hand om. Och man ska kanske inte vara för personlig. 

PERSONLIG ASSISTANS I MEDIA

  • LSS-lagen ändras i sommar? Aftonbladet skriver att LSS-lagstiftningen kan ändras till sommaren – andning och sondmatning ska räknas som grundläggande behov.
     
  • Politiker tror inte på LSS-utredningens förslag. Piteå-Tidningen skriver att Liberalerna vill att utredningen går direkt ner i papperskorgen, Moderaterna säger att det inte finns någon politisk majoritet för förslagen och Socialdemokraterna pratar om förbättringar, inte besparingar.
Klicka på bilderna för att läsa artiklarna.

PÅ FACEBOOK OCH I SOCIALA MEDIER

En av de saker som vi har publicerat på Facebook den senaste tiden:

Var tvungen att flytta hem. TV4 hade ett mycket uppmärksammat inslag om Gunilla som tvingades flytta hem till sina pensionerade föräldrar när hennes personliga assistans drogs in.

Detta och mycket annat kan du hitta på vår Facebooksida.
Peter Wahlbäck, VD på Assistans för dig

telicon 08-572 366 01

mailicon peter@afd.seThis email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*