<!doctype html>
 


Ser brevet konstigt ut? Klicka här!KAN NYA LAGEN VÄNDA TRENDEN?

RBU och dess förbundsordförande Johan Klinthammar är positiv till regeringens nya lagrådsremiss men menar att det inte är tillräckligt. Försäkringskassan måste göra en helomvändning, säger han i intervjun nedan.

Carina Wärn West är månadens personliga assistent och hon tycker att yrket som personlig assistent är guld värt.

Peter

 

“FÖRSÄKRINGSKASSAN MÅSTE TÄNKA OM”

Från hösten 2015 till december 2021 minskade antalet barn 0–14 år som får statlig personlig assistans med 37,5 procent.
– Det måste ske en total attitydförändring från Försäkringskassan – från att ”hur går det att avslå”, till ”hur kan man hjälpa”, säger Johan Klinthammar, förbundsordförande för RBU.

Johan Klinthammar tillträdde som ny förbundsordförande för RBU (Rörelsehindrade barn & ungdomar) i december och menar att en av organisationens viktigaste uppgifter framöver är att arbeta med fuskdebatten som pågår i media.
– Om någon säger att de har assistans så finns det förutfattade meningar. Många tänker ”fuskare” på grund av medias rapportering och det faktum att politiker som Åsa Regnér påstod att cirka 10 procent är fusk, det är siffror som inte stämmer. Vi vill se mer fokus på att det är Försäkringskassan som släpper igenom fusket. Och såklart lyfta en mer positiv bild om vad personlig assistans betyder för barn och vilka möjligheter det kan ge familjer och syskon, säger Johan Klinthammar.

Konkurrens om uppmärksamheten
Han är väl medveten om att nyheterna om fusk är tacksamma att skriva om för media och att det inte är någon lätt uppgift att vända debatten.
– Vi kommer jobba aktivt med det här under hela valrörelsen. Sedan är det extra svårt att nå ut med tanke på Ukraina, pandemi och gängkriminaliteten. Det blir en större utmaning denna gång, men vi måste göra vårt bästa för våra medlemmars skull. Jag vet många som mår dåligt på grund av fuskdebatten, som knappt vågar säga att de har assistans eller att deras barn har det, säger han.

Måste ske attitydförändring
Nyligen kom regeringen med en lagremiss med förslag som ska stärka rätten till personlig assistans, bland annat innebär förslaget införande av ett schabloniserat föräldraansvar som bedöms blir mer generöst än den nuvarande individuella prövningen. Regeringen bedömer att lagförslaget ska leda till att 1 800 fler omfattas av personlig assistans.
RBU och Johan Klinthammar är positiva till förslaget, men menar att det inte är tillräckligt och att mycket återstår. Han är tveksam till att 1 800 fler kommer få personlig assistans och det finns fortfarande en oro över att Försäkringskassan ska fortsätta dra familjer till domstol även med den nya lagen, menar han.
– Det måste ske en total attitydförändring från Försäkringskassan – från att ”hur går det att avslå”, till ”hur kan man hjälpa”. Vi har nyligen träffat fem av åtta riksdagspartier och ska träffa de andra också. Vi har sett en viss förbättring i deras syn på personlig assistans, men det har gått långsamt. Men från Försäkringskassan har vi inte sett någon förändring.

Vill se nytt regleringsbrev
Hösten 2015 lämnade regeringen ett regleringsbrev till Försäkringskassan där den skrev att myndigheten skulle bidra till att bryta utvecklingen mot fler assistanstimmar. Det blev enligt Johan Klinthammar startskottet till försämringar. Han har tagit emot många upprörda samtal från föräldrar genom åren på grund av Försäkringskassans jakt på att spara pengar.
– Effekten av regleringsbrevet var tydlig, vi märkte hur Försäkringskassa tvärvände. Jag tycker att regeringen borde komma med ett nytt regleringsbrev ­­– om ett sådant kan ställa till det borde ett nytt kunna hjälpa till att göra det bättre, avslutar han.

MÅNADENS PERSONLIGA ASSISTENT

Carina Wärn West

Hur länge har du arbetat som personlig assistent?
– Jag har jobbat i många år och har sammanlagt 25–30 år i vårdyrket. Det här uppdraget har jag haft i fyra år men jag har varit personlig assistent innan dess också.

Varför blev du personlig assistent?
– Det är ett yrke som mitt hjärta klappar för, att hjälpa och ta hand om människor och vara deras förlängda arm. Som personlig assistent får jag mer tid till en person, man blir kompisar på ett annat sätt och får även en relation till personens familj. Du blir nästan som en i familjen.

Vad är det bästa med jobbet?
– Att man får hjälpa människor, ta hand om dem och se till att vardagen blir bra på alla sätt och vis samt att få personen på bra humör.

Och vad finns det för nackdelar med jobbet?
– Ibland kan det vara svårt att få in personal och då blir man beordrad att stanna kvar.

Hur är din relation till assistansanvändaren?
– Det blir en slags kompisrelation även om man försöker att det inte ska vara det. Arbetar du med samma person i många år så blir ni automatiskt kompisar på något vis.

Vad brukar ni göra under ett vanligt arbetspass?
– Vi sitter och pratar och lyssnar på radio, löser lite korsord och så ringer hon till sina anhöriga.

Vad är ditt bästa tips till någon som ska börja arbeta som personlig assistent?
– Man måste vara lyhörd och väldigt intresserad och ta det lugnt och sansat när man med personen. Det är ett jättebra jobb. Man känner att man har gjort något fint för en annan människa, det är guld värt.

PERSONLIG ASSISTANS I MEDIA

  • Nytt lagförslag. Ett nytt lagförslag bedöms leda till att 1 800 fler kommer omfattas av personlig assistans.
  • Protester i Laholm. Laholms kommun har stramat åt de personliga assistanstimmarna. Anne Kjerstin Löfstedt Schulz, 77, har samlat in en namnlista mot beslutet och ordnade en demonstration.

Klicka på bilderna för att läsa artiklarna.

PÅ FACEBOOK OCH I SOCIALA MEDIEREn av de saker som vi har publicerat på Facebook den senaste tiden:

Startar fotbollslag. Frösö IF kommer tillsammans med RF/Sisu Jämtland/Härjedalen och Parasportförbundet under våren att starta ett fotbollslag för barn- och ungdomar med funktionsnedsättning.

Detta och mycket annat kan du hitta på vår Facebooksida.

Peter Wahlbäck, VD på Assistans för dig

telicon 08-572 366 01

mailicon peter@afd.se


 

 

This email was sent to *|EMAIL|*

why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences

*|LIST:ADDRESSLINE|*