Ser brevet konstigt ut? Klicka här!

83/100 FÅR AVSLAG – ÄR DET RIMLIGT?

1 386 personer sökte assistansersättning för första gången under 2020. 1 148 av dem fick avslag. "Det kan inte vara rimligt", säger RBU:s förbundsordförande Maria Persdotter i artikeln nedan. Och det är svårt att inte hålla med. 

Assistans för dig har flera jurister som arbetar med att hjälpa våra kunder med sina ansökningar. Det stärker rättssäkerheten och som kund betalar du ingenting. 

Annika Larsson är månadens personliga assistent. Hon halkade in på ett bananskal men är forfarande personlig assistent efter 18 år. Läs mer om hennes syn på jobbet nedan. 

Peter

"FÖRSÄKRINGSKASSAN HAR FEL"

Färre personer beviljas assistansersättning och endast 13 procent av alla som söker för första gången beviljas personlig assistans. 
– Det kan inte vara rimligt, säger RBU:s förbundsordförande Maria Persdotter.


Nya siffror från Försäkringskassan visar att det betalades ut 700 miljoner kronor mindre i statlig assistansersättning under 2020 jämfört med 2019. I dag är det nästan 2 300 personer färre som får personlig assistans jämfört med juni 2015. Enligt Försäkringskassan beror den minskade assistansen bland annat på att pandemin gjort att alla beviljade timmar inte har använts. Myndigheten menar att fler sökt och beviljats assistansersättning från augusti 2020 efter lagändringarna om andning och sondmatning, vilket gjort att minskningen av assistansersättning stoppades upp andra halvåret 2020, men Försäkringskassan förutspår ändå att assistansersättningen fortsätter minska 2022.
– Jag tycker det är jättekonstigt resonerat och jag tror att Försäkringskassan har fel. Visar det sig att de har rätt och antalet som får assistans fortsätter minska så behöver regeringen gripa in igen och göra någonting, säger Maria Persdotter.

”Fullständigt vansinnigt”
Under 2020 beviljades endast 17 procent av alla förstagångsansökningar om personlig assistans. I början av LSS-reformen såg det helt annorlunda ut – 1995 beviljades till exempel 78 procent och så sent som 2015 var andelen 32 procent.
– 17 procent är inte rimligt någonstans. Självklart bör inte 100 procent beviljas – för det finns säkert personer som söker som inte ska ha assistans – men som det är nu är det fullständigt vansinnigt, säger Maria Persdotter.
Hon ifrågasätter om det var tänkt från början att 83 procent ska få avslag.
 – Jag anser att något gått väldigt snett. Det är möjligt att regeringen inte tycker att det har gått snett och att den tycker att det är så här det ska se ut, men då får man också leva med att vi kallar Försäkringskassan för avslagsmyndighet, säger Maria Persdotter.

Fokus på föräldraansvar
Hon är mycket tydlig med att hon tycker att Försäkringskassans restriktiva hållning är fel.
– Om regeringen också tycker att den är fel så måste Försäkringskassan ges andra direktiv. Som regering kan man styra en myndighet genom regleringsbrev och särskilda uppdrag. Och det har varken den nuvarande regeringen eller den förra regeringen gjort, säger hon. 
Efter delsegern där andning och sondmatning till slut erkänts som grundläggande behov har RBU börjat arbeta mycket med det som på myndighetsspråk kallas normalt föräldraansvar.
– I min värld är det till stor del onormalt föräldraansvar, för där ingår att man inte får räkna assistanstid för den tid man hjälper sitt barn på toaletten. Är det ett litet barn är det förstås rimligt men inte om barnet är 10 år. 
Maria Persdotter påpekar att föräldrar förstås ska ta ansvar för sina barn, men att föräldrar som har barn med omfattande funktionsnedsättning får ta ett orimligt stort föräldraansvar. 
– Det går inte att skriva allt på det kontot och avslå assistansansökningar, det här med föräldraansvaret är väldigt viktigt, avslutar hon.

MÅNADENS PERSONLIGA ASSISTENT

Annika Larsson

Hur länge har du arbetat som personlig assistent?
– Jag har arbetat sedan 2003 och för Assistans för dig sedan 2014. 

Varför blev du personlig assistent?
– Jag halkade in på ett bananskal kan man säga. Jag började jobba med det en sommar, och sedan var jag fast. Egentligen är jag utbildad barnskötare.

Vad är det bästa med jobbet?
– Det är att man får hjälpa andra. Jag älskar att arbeta med människor.

Vad finns det för nackdelar med jobbet?
– Med själva yrket är det att man måste klicka både med kunden och med anhöriga. Det kan vara en nackdel men för mig har det fallit väldigt väl ut. Jag stortrivs där jag är.

Hur är din relation till brukaren?
– Vi är lite som kompisar – vi pratar väldigt mycket om allt och inget och har en nära relation. Och det har jag även till hans anhöriga, det har blivit lite som en andra familj, man känner sig alltid omtyckt när man kommer till sin arbetsplats och det känns jätteskönt. Sedan är jag arbetsledare och ser till så att det är bemannat på arbetsplatsen och hjälper till med schemat och ser till så att det funkar.
 
Vad brukar ni göra under ett vanligt arbetspass?
– Han älskar jazzmusik så det blir mycket lyssna på musik och tv-tittande. Nu under corona kan man gå promenader men annars gillar han att gå på gymnastik men det har inte blivit av under pandemin. Men vi gör mycket annat som han tycker är trevligt – laga mat och sitter och pratar.  

Vad är ditt bästa tips till någon som ska börja arbeta som personlig assistent? 
– Det är att vara lyhörd och lyssna på kunden och vad den vill. Det är viktigt att klicka med kunden, att kemin fungerar. Och det måste kännas bra från båda sidor och det har lite med kundens behov att göra. 

PERSONLIG ASSISTANS I MEDIA

  • Sparar miljoner. Lokaltidningen STO skriver om hur Stenungsunds kommun drar ner på personlig assistans.
     
  • Östersund satsar. SR rapporterar om att Östersunds kommun arbetar med att göra kommunen mer tillgänglig för personer med funktionsnedsättning.
Klicka på bilderna för att läsa artiklarna.

PÅ FACEBOOK OCH I SOCIALA MEDIER

En av de saker som vi har publicerat på Facebook den senaste tiden:

Fyra strokes – nekas assistans. Jennie drabbades som 31-åring av flera strokes som förändrade hennes liv totalt. Stenungsunds kommun nekar henne personlig assistans.

Detta och mycket annat kan du hitta på vår Facebooksida.
Peter Wahlbäck, VD på Assistans för dig

telicon 08-572 366 01

mailicon [email protected]This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*