Nyheter om världens viktigaste jobb!

Tillbaka till nyhetsarkivet

peters

afd-logo

alla pratar om Personlig assistans

Aldrig tidigare har personlig assistans fått den mediala uppmärksamhet som den får nu. Det går nästan inte att öppna en dagstidning, gå in på en nyhetssajt eller följa en nyhetssändning på tv utan att se ett debattinlägg eller en historia från vår verklighet. Alla vi som jobbar med assistans är glada för det fokus hela branschen får och några av de problem som våra kunder och vi har brottats med under flera år har plötsligt nått den breda allmänheten.

Förståelsen för vår verksamhet och hur viktig den personliga assistansen är har blivit rekordhög, och det är naturligtvis viktigt. Samtidigt är det nödvändigt att de oseriösa aktörer som finns granskas, nagelfars och ställs till svars – utan att det drabbar hela sektorn. Vi kommer naturligtvis fortsätta jobba för att våra kunder ska få den assistans de har rätt till.

Debatten om assistansen lär fortsätta. Några av de mest aktuella artiklarna och nyheterna kan du hitta på vår Facebooksida, följ oss gärna där. Annars är du alltid välkommen att kontakta oss med frågor och undringar. Enklast är via peter@afd.se eller via vårt kontaktformulär på hemsidan: https://www.assistansfordig.se/kontakt/

Ha en fortsatt trevlig vinter och en god jul!

Peter


FILMTIPS!

Du har väl inte missat serien The Fundamentals of Caring på filmtjänsten Netflix?
Klicka för att se ett klipp från på YouTubearrow-icon


Assistentsvepet

Hej där, Kerstin Olsson!
Vad är det bästa med att jobba som assistent?
– Att kunna vara till hands för någon som behöver hjälp, och att sprida lite glädje. 
Vad är det svåraste?
– Att försöka vara alla till lags.
När skrattade du senast på jobbet?
– Det gör jag på varenda pass. 
Berätta om en utmaning man kan stöta på inom assistentyrket!
– Information mellan kollegorna vid passbyte kan göra så en del missförstånd uppstår, till exempel vid språksvårigheter.


Assistans i skolan – vad gäller?

Kan man få personlig assistens under skoltid? Svar: Ja. Om barnets hälsotillstånd kräver det. Vår chefsjurist Marika Lindblom reder ut saken.
Om ett barn beviljas personlig assistans brukar man i normalfallet inte bevilja personlig assistans under skoltid, då det är skolan som har ansvaret för att barnets behov tillgodoses.
– Men det finns något som heter ”särskilda skäl för personlig assistans under skoltid” och betyder alltså att Försäkringskassan eller kommunen kan bevilja det, berättar Marika Lindblom.
Vad är då "särskilda skäl" i detta fall?
Jo, det kan till exempel vara situationer där barnets funktionsnedsättning gör det svårt att kommunicera med andra än sina personliga assistenter.
– I situationer där funktionsnedsättningen gör det särskilt viktigt att barnet har ett starkt begränsat antal personer knutet till sig, eller om barnets funktionsnedsättning kräver att personen som hjälper barnet har ingående kunskaper om barnet och dess funktionsnedsättning.
Beviljas inte personlig assistans under skoltid så är det på skolans ansvar att se till att det finns en resursperson (eller liknande) under skoltid.


I FINT SÄLLSKAP

Tidningen Elle hyllar inte bara kändisar som Alice Bah Kunke, Seinabo Sey och Stefan Holm för hur de tog ställning i samband med den omtalade luciabilden från Åhléns. De lyfte även fram oss, kul tycker vi! 

För oss är det självklart att vem som helst ska få vara Lucia - eller tomte, eller stjärngosse.
Klicka för att läsa artikeln på Elle.searrow-icon
This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*