Ser brevet konstigt ut? Klicka här!

KOMMER FLER FÅ ASSISTANS 2020?

Tio år går fort. När vi nu skriver 2020 innebär det att det har gått ett decennium sedan vi startade Assistans för dig. Sedan dess har mycket hänt, vi har växt till ett stort assistansbolag med hundratals nöjda kunder. Samtidigt har det blivit allt svårare för personer med behov av personlig assistans att få rätt till det.

I det här nyhetsbrevet har vi låtit Maria Persdotter och Mikael Klein från RBU och Funktionsrätt Sverige få sammanfatta 2019 och blicka framåt. Det är två personer att lyssna på – de spelar huvudroller i opinionsarbetet med att driva rätten för personlig assistans.

God fortsättning!
Peter

EXPERTERNA ÄR FÖRSIKTIGT POSITIVA

Vilka var de viktigaste händelserna under 2019 vad gäller personlig assistans och vad kommer att hända 2020? Vi har pratat med RBU:s förbundsordförande Maria Persdotter och Funktionsrätt Sveriges intressepolitiska chef Mikael Klein – två huvudpersoner när det gäller att driva frågan om personlig assistans.

Hur upplevde du 2019 ur ett LSS- och personlig assistans-perspektiv?
Maria:
 – Det var ett år som började efter att vi inte haft någon regering under hösten 2018. Det var en speciell situation för det hände ingenting och det var väldigt svårt att bedriva intressepolitiskt arbete. Sedan kom januariöverenskommelsen och det var positivt att LSS och personlig assistans fanns med i den. Men det var oklart vad det skulle leda till och jag tycker inte att det har hänt så mycket. Regeringen har pratat om att personer ska få assistans för att andas och sondmatas och lagt förslag kring det som inte varit tillräckligt bra och måste göras om. Det har tagits små steg i rätt riktning men det går för långsamt och är otillräckligt.

Mikael: – Ambitionslöst. Andning och sondmatning som grundläggande behov har stått i fokus och regeringen lade två lagförslag under året som båda fick kritik. Det fanns enighet i riksdagen i slutet 2018 om att andning och sondmatning skulle vara grundläggande behov och det har varit en väldigt klumpig hantering av regeringen för att få till lagen och det har dragit ut på tiden. Det borde inte vara så svårt att rätta till, men det är detta som det här året har ägnats åt. Allt annat har regeringen låtit bli, det har inte kommit några förslag på att förbättra LSS och personlig assistans.

Vad var mest positivt med 2019?
Maria: – Att regeringen trots allt har förflyttat sig i rätt riktning även om det är alldeles för lite. 
 
Mikael: – Jag tycker att den politiska diskussionen fortsatt är positiv, uttalanden från politiska partier är positiva, de ger uttryck för att vilja stärka LSS och personlig assistans även om det inte har följts upp av handling.

Vad var mest negativt under 2019?
Maria: – Det går så fruktansvärt långsamt. Jag har kontakt med familjer som befinner sig i en fullständigt katastrofal situation och som verkligen skulle behöva se att det händer saker fort. Även om det går i rätt riktning är det inte tillräckligt alls för dem. Sedan var LSS-utredningen en kalldusch när den kom i januari.

Mikael: – Frågan om andning och sondmatning har hanterats klantigt och sedan är det ambitionslöst från samtliga partier när det gäller att återställa så att de som blivit av med sin assistans får tillbaka den och att fler ska få tillgång till de insatser som de behöver. Behoven finns kvar och Försäkringskassans restriktiva hållning består.

Vad kommer att hända 2020?
Maria: – Om inte vi som representerar organisationer och personer som är beroende av assistans fortsätter att hålla lågan brinnande så kan det falla tillbaka till som det var tidigare. Det är jätteviktigt att vi fortsätter att driva de här frågorna och driver regeringen framför oss. Gör vi det tror jag att vi kan få igenom att grundläggande behov ska räknas som just grundläggande och ge rätt till assistans.

Mikael: – Jag är optimistisk och tror att den politiska saktfärdigheten övergår i handling. Människor får det sämre och blir drabbade och det kommer att finnas ett fortsatt politiskt tryck. Behoven dör inte ut utan finns kvar, människorna finns kvar och de familjer och personer som får sin vardag förstörd finns kvar och så länge man inte hittar någon politisk lösning på det så kommer frågan att växa och förr eller senare måste man ta tag i det. 

Så 2020 blir bättre för funkisrörelsen än 2019?
Maria: 
– Ja, det måste jag utgå ifrån om vi fortsätter kämpa. 

Mikael:  Ja, 2019 var ett år då pendeln och den politiska debatten svängde. Tidigare var det väldigt mycket fokus på fusk och ökande kostnader. Jag tror vi kan få en rörelse framåt där den politiska retoriken följs upp med handling.

MÅNADENS PERSONLIGA ASSISTENT

Malena Karlsson

Hur länge har du arbetat som personlig assistent?
– Sedan vår-vintern 2018, så inte så länge.
 
Varför blev du personlig assistent?
– Jag tyckte att det lät som ett intressant jobb. Jag är utbildad arkeolog, har jobbat i många år som dansare och danslärare och sedan inom LSS med personer med utvecklingsstörning. Jag kände att jag gärna vill jobba med människor och LSS-boende och hemtjänsten och liknande kan bli lite opersonligt. Här känner jag att jag verkligen gör nytta för en person, det är ett givande jobb.

Vad är det bästa med jobbet?
– Det är den personliga kontakten, det är så tydligt att man gör skillnad.

Vad finns det för nackdelar?
– Gränsen mellan att vara privatperson och anställd kan vara svår ibland. Man är så nära en annan människa men måste samtidigt värna personens integritet. Sedan skulle jag gärna vilja se en statushöjning för yrket. Att vara personlig assistent kräver mycket och det är inte för vem som helst. Du måste sätta den du jobbar hos i första hand.

Hur är din relation till brukaren?
– Vi har en väldigt bra relation, det fungerar jättebra och jag känner mig uppskattad. Vi har en tydlig dialog, min brukare är i samma ålder som min föräldrageneration men det känns som att vi är kompisar.

Vad brukar ni göra under ett vanligt arbetspass?
– Det är mycket praktisk och fysisk omvårdnad. Hon är intresserad av litteratur, politik, konst, och musik och det samtalar vi om. Bra dagar kan vi göra små utflykter, sämre dagar gäller det att bara finnas där. Små saker som att kunna ta en kopp kaffe på altanen en solig dag betyder jättemycket när man har begränsade möjligheter, det gäller att se det stora i det lilla. 

Vad är ditt bästa tips till någon som ska börja arbeta som personlig assistent? 
– Var inte rädd för att bjuda på dig själv och sedan gäller det att inse att du är i brukarens hem i första hand och på din arbetsplats i andra hand. Det gäller att kunna respektera gränser och hålla på sina egna gränser. Att vara lyhörd är också jätteviktigt.

PERSONLIG ASSISTANS I MEDIA

  • Tufft ekonomiskt. Personer med autism har i genomsnitt 2 657 kronor över per månad när hyran är betald, visar LSS-enkäten från Autism- och Aspergerförbundet.
     
  • Ingen assistans för att sminka sig. Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har slagit fast att hjälp att sminka sig inte anses som ett grundläggande behov och därmed inte ger rätt till personlig assistans.
Klicka på bilderna för att läsa artiklarna.

PÅ FACEBOOK OCH I SOCIALA MEDIER

En av de saker som vi har publicerat på Facebook den senaste tiden:

Nekas assistans. Ginger Lingvall, 74, har en hjärnskada, är blind, hörselskadad, har nedsatt känsel och svårt och orientera sig både inne och ute. För några år sedan hade hon 74,5 timmar i veckan med personlig assistent – nu vill kommunen ta bort allt, skriver Mitt i Stockholm.

Detta och mycket annat kan du hitta på vår Facebooksida.
Peter Wahlbäck, VD på Assistans för dig

telicon 08-572 366 01

mailicon [email protected]This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*