<!doctype html>
 


Ser brevet konstigt ut? Klicka här!VI GÅR MOT LJUSARE TIDER

2020 blev ett år med stora omställningar och många nya rutiner på grund av pandemin. Vi är väldigt stolta över hur både assistenter och assistansanvändare har tacklat situationen och gjort sitt bästa i alla lägen. Nu hoppas vi att vaccineringen av assistansanvändare och assistenter kommer igång så snabbt som möjligt så att vi kan återgå till mer normala tider.

Linda Larsson är månadens personliga assistent och med tio års erfarenhet betonar hon att det viktigaste i rollen som personlig assistent är att vara sig själv.

Gott nytt år!
Peter

 

ASSISTANS-NYHETER UNDER 2020

Vi har sett tillbaka på året som gått och plockat ut några av de viktigaste nyheterna om personlig assistans månad för månad:

Januari
Regeringen tillsätter en ny utredning om personlig assistans för att bland annat utreda om vardagen för föräldrar med barn som har funktionshinder kan underlättas genom rätt till mer stöd. Utredningen möter dock direkt kritik från funkis-rörelsen.
– Problemet med spridda skurar av små utredningar är att de verkliga problemen inte blir lösta. Frågan om rätten till assistans för andning och sondmatning är inte löst än och många barn och vuxna har fallit ur assistansen eller aldrig fått den beviljad, kommenterade RBU:s förbundsordförande Maria Persdotter.

Februari
Antalet personer som får personlig assistans fortsätter att minska. Försäkringskassans siffror visade att 14 159 personer fick assistans i december 2019. Det är 49 färre än i oktober 2019 och mer än 2 000 färre jämfört med oktober 2015. Samtidigt visar statistiken att 82 procent fick avslag på sin förstagångsansökan under 2019.
Socialminister Lena Hallengren (S) säger att fler barn med stora behov ska få assistans. Men hon duckar på om alla grundläggande behov ska räknas i sin helhet, om LSS-utredningen ska ut på remiss eller om/när tvåårsomprövningarna återupptas.

Mars
Regeringen beslutade att göra ändringar i Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och åter göra det möjligt för personer med funktionsnedsättning att få rätt till personlig assistans för sondmatning och andningshjälp.

April
Coronapandemin slår hårt mot Sverige och funkis-rörelsen drar sitt strå till stacken för att hjälpa till. När skyddsutrustningen inom olika verksamheter i Täby kommun började ta slut bestämde sig den dagliga verksamheten för att börja tillverka skyddskläder för vården och LSS-verksamhet.

Maj
Den statliga översynen av yrket personlig assistent visar att en övervägande majoritet av de personliga assistenterna tycker väldigt bra om sitt arbete, skriver Lilly Key, verksamhetsansvarig för Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA), i en artikel i Dagens Arena.

Juni
Trots lagändringen som ska träda i kraft från 1 juli och som ska ge personer som sondmatas rätt till assistans fortsätter problemen. I tre år har Malin Apel fört kampen för att hennes nu sexårige son som sondmatas ska få personlig assistans. Två veckor innan den nya lagen om att sondmatning räknas som ett grundläggande behov trädde i kraft ryckte Ale kommun bort Max personliga assistans.

Juli
Kostnaden för socialförsäkringen är fortsatt rekordlåg i relation till BNP, visar en ny rapport från Försäkringskassan. Och det är på sjuka och personer med funktionsnedsättning som det sparats mest.

Augusti
Flera medier rapporterar om hur polisanmälningarna av personrån mot personer med funktionsnedsättning skjutit i höjden under det första halvåret 2020.
– Personer med funktionsnedsättning kanske inte har den där förmågan att säga nej alltid, då är man mer ett offer mot de kriminella gängen som försöker utnyttja det, säger Krister Ekberg som sitter i styrelsen för FUB, en intresseorganisation för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

September
Äntligen! Regeringen har under lång tid kritiserats för att det så kallade schablonbeloppet för personlig assistans inte höjts i samma grad som lönerna. I budgetpropositionen för 2021 finns nu en höjning på 3,5 procent med, vilket åtminstone är ett trendbrott.
Under månaden står det även klart att M, KD och V kräver att förslaget att staten ska ta över hela ansvaret för personlig assistans slås fast innan den nuvarande mandatperiodens slut 2022.

Oktober
De ekonomiska skillnaderna mellan människor som arbetar och personer med funktionsnedsättning som inte gör det blir allt större. Harald Strand och Göran Stridsberg från FUB skriver att “fattigdomen för många personer med så stora funktionsnedsättningar att de tillhör LSS-gruppen har accelererat under senare år”, i en debattartikel.
– I praktiken lever många hela livet på försörjningsstöd. LSS säger att den här gruppen ska ha lika goda levnadsvillkor som alla andra, men det kan knappast vara försörjningsstöd-nivå som åsyftas, säger Harald Strand.

November
En majoritet i riksdagens socialutskott föreslår att staten bör ta över ansvaret för den personliga assistansen – ansvaret ska inte som nu vara delat mellan kommunerna och staten.

December
I oktober beviljades bara 17,3 procent assistansersättning vid sin första ansökan, men andelen har ökat från ett bottenläge på 15,6 procent i juni i år. Och under året har alltfler sökt assistansersättning för första gången.

MÅNADENS PERSONLIGA ASSISTENT

Linda Larsson

Hur länge har du arbetat som personlig assistent?
– Drygt 10 år i sträck och jag har arbetat med assistansanvändaren jag är hos i dag sedan 2013.

Varför blev du personlig assistent?
– Från första början var jag mellan två jobb och sökte jobb som assistent. Tidigare har jag jobbat med ekonomi, bokföring och kundtjänst. Jag älskar mitt arbete i dag, jag är hos en jättebra assistansanvändare med jättebra anhöriga vilket är superviktigt – för allt annat runtomkring måste fungera för att assistansen ska fungera bra.

Vad är det bästa med jobbet som personlig assistent?
– Du får väldigt mycket tillbaka. I uppdraget jag har är vi väldigt självständiga och det flyter på. Allt fungerar bra och jag älskar att jobba med människor.

Vad finns det för nackdelar med jobbet?
– Har du arbetat många år med samma assistansanvändare kan du lätt bli bekväm, du får tänka en gång extra ibland så du inte tar över utan hjälper och ser till att personen blir delaktig. Jag kan inte hitta några andra nackdelar.

Hur är din relation till brukaren?
– Jag är hennes trygga punkt och åker med på alla resor och hon vet hur jag funkar. Vi är inte bästa kompisar, den relationen ska man nog undvika, men vi är definitivt kompisar.

Vad brukar ni göra under ett vanligt arbetspass?
– Hon är på ett kulturcentrum på dagarna, det är mycket musik och skapande. Sedan åker vi oftast hem, det kan vara träning, matlagning och lite socialt på kvällen. Och sedan försöker vi åka på utflykter på helgerna, ibland simmar vi eller åker till hennes föräldrar.

Vad är ditt bästa tips till någon som ska börja arbeta som personlig assistent? 
– Att vara sig själv – antingen har du det eller har du det inte för att bli personlig assistent. När vi söker efter nya assistenter söker vi inte personer med sjuksköterskeutbildning för då blir man mer vårdare än en förlängd arm. Personligheten är viktigast, att man är lämpad att hjälpa en annan människa.

PERSONLIG ASSISTANS I MEDIA

  • Assistansanvändare prioriteras. DHR kommenterar vaccinering i fas 2: ”Mycket bra att människor med personlig assistans får vaccin snabbt”.
  • Skydda barnen. I Sverige är risken för barn med funktionsnedsättning att utsättas för våld dubbelt så stor än för barn i övrigt. Alla barn måste kunna bli hörda, skriver Allmänna barnhuset, Bräcke diakoni, Funktionsrätt Sverige, Folke Bernadottestiftelsen, FUB och RBU.

Klicka på bilderna för att läsa artiklarna.

PÅ FACEBOOK OCH I SOCIALA MEDIEREn av de saker som vi har publicerat på Facebook den senaste tiden:

Statlig assistans. Hur kommer det att bli när det bara är staten som ska ta hela ansvaret för personlig assistans?

Detta och mycket annat kan du hitta på vår Facebooksida.

Peter Wahlbäck, VD på Assistans för dig

telicon 08-572 366 01

mailicon peter@afd.se


 

 

This email was sent to *|EMAIL|*

why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences

*|LIST:ADDRESSLINE|*