Ser brevet konstigt ut? Klicka här!

DET BÄSTA OCH VÄRSTA FRÅN 2018

Vi har sammanfattat det gångna årets mest uppmärksammade händelser inom personlig assistans månad för månad. Det har varit ganska mycket negativa nyheter i media: allt färre beviljas assistans och under året har massor av fall där barn och vuxna inte fått assistans uppmärksammats samtidigt som funktionsrättsrörelsen har varit duktiga på att belysa problemen. Men det sker även positiva saker och vi ser hela tiden att vi kan hjälpa personer som är i behov av personlig assistans att få den hjälp de behöver, inte minst genom våra jurister.

Månadens personliga assistent Gunilla Jansson är värd att lyssna till – hon har arbetat i 23 år. Läs mer längre ner. 

Hoppas ni hade en God Jul och nu återstår bara att önska Gott Nytt År!

Peter

LSS OCH ASSISTANS HÖGT PÅ AGENDAN

Personlig assistans har tagit stor plats i den offentliga debatten under året som gått. Ministern avgick, det kom en viktig dom om sondmatning och regeringen tvärvände under valspurten – det var bara några av de saker som skedde under året. Här är en kort sammanfattning:

JANUARI

 • Assistansnedskärningarna granskades i Kalla Faktas uppmärksammade program kallat ”Spelet om assistansen” som bland annat beskrev 4-årige Max situation – han får inte assistans trots att han bland annat har livshotande andningsuppehåll. 

FEBRUARI

 • SVT avslöjade att regeringens LSS-utredare kommit fram till att avskaffa personlig assistans för barn och gamla. Det väckte mycket hård kritik innan statsminister Stefan Löfven gick ut och berättade att det inte finns planer på att helt ta bort personlig assistans för barn och äldre. 

MARS

 • Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) avgick och ersattes av Lena Hallengren (S) som sa ”min ambition är att verkligen möta både funktionshindersrörelsen och de som arbetar med assistans”. 
 • Redan i mars märktes att RBU försökte få personlig assistans att bli en valfråga. ”Partierna måste ge besked om vad de vill med LSS”, skrev förbundsordförande Maria Persdotter i en debattartikel i Aftonbladet.

APRIL

 • Medierna rapporterar om fall där vuxna och barn blivit av med sin assistans och Aftonbladet toppade sin sajt med historien om femårige Cimon vars föräldrar sökte om utökad personlig assistans men i stället drog Försäkringskassan in på timmarna.
 • Högsta förvaltningsdomstolen slog i en viktig dom fast att sondmatning ska räknas som ett grundläggande behov och därför ge rätt till personlig assistans.
 • I slutet av månaden meddelade regeringen att besparingskraven i LSS-utredningen tas bort. Direktiven hade då fått hård kritik under lång tid. 

MAJ

 • Trots den vägledande domen i Högsta förvaltningsdomstolen om att sondmatning ska ge rätt till personlig assistans rapporterade bland annat SVT om sexåriga Selma som bara får några minuters assistans.
 • RBU JK-anmälde Försäkringskassan med anledning av att Försäkringskassan fortsatte att säga nej till personlig assistans för sondmatning trots den uppmärksammade domen i Högsta förvaltningsdomstolen. 

JUNI OCH JULI

 • Funktionsrätt Sverige och Lika Unika intervjuade politiker om LSS och funktionshinder under Almedalsveckan. Bengt Westerberg och Lena Hallengren diskuterade personlig assistans i Opinion live från Almedalen.
 • Regeringen tillsatte en utredning om arbetsförhållandena för personliga assistenter.

AUGUSTI

 • SVT visade dokumentären "Striden om assistansen – om rätten till ett vanligt liv”, där de följde tvååriga Matildas familj. Anledningen till att den hjärtsjuka flickan inte fick assistans: andning anses inte vara ett grundläggande behov.
 • I slutet av augusti – bara någon vecka innan valet – svängde Socialdemokraterna och öppnade för ett blocköverskridande samarbete om LSS och sade sig vara beredda att satsa stora summor på förbättrat stöd till funktionsnedsatta.  

SEPTEMBER

 • Personlig assistans fick utrymme i medierna hela vägen fram till valet. Bengt Westerberg sågade Socialdemokraternas agerande i en debattartikel i Aftonbladet och frågade sig varför de ändrade sig så sent precis innan valet. 
 • SVT rapporterade om kritik mot hur kommuner sköter personlig assistans och ställer samma frågor om och om igen till personer som får assistans, till exempel om hur lång tid det tar att gå på toaletten. 

OKTOBER

 • I samband med att delar av innehållet i den pågående LSS-utredningen läckte ut skrev en lång rad funkisorganisationer på SvD Debatt att listan på föreslagna försämringar var mycket längre än de någonsin kunnat föreställa sig och om förslagen från den pågående LSS-utredningen blir verklighet innebär det slutet för personlig assistans. 

NOVEMBER

 • Kvällstidningarna rapporterade om att det gått två månader sedan valet och trots bred politisk enighet om att LSS ska förbättras hände ingenting i väntan på en ny regering.
 • Missnöjet över LSS-utredningen var fortsatt mycket starkt inom funktionsrättsrörelsen som i en debattartikel på SvD Debatt krävde en ny LSS-utredning.

DECEMBER

 • Riksdagen antog Moderaternas och Kristdemokraternas budget som ska finansiera lagändringar så att sondmatning och andning ska räknas som grundläggande behov.

MÅNADENS PERSONLIGA ASSISTENT

Gunilla Jansson 

Hur länge har du arbetat som personlig assistent?

– I 23 år sammanlagt. Med nuvarande brukare är det lite mer än åtta år.

Varför blev du personlig assistent?
– Jag har jobbat i vården sedan jag var 19 år, bland annat på vårdboende men när det skedde nerdragningar så tyckte jag att jag inte kunde lägga den tiden som vårdtagarna behöver och jag mådde dåligt av det. Man var tvungen att sitta och kolla på klockan hela tiden och hade inte tid att prata med dem. Därför valde jag att gå över till personlig assistans, för här kan man ge 100 procent till en person.  

Trivs du som personlig assistent?
– Ja, absolut. Jag har inte ångrat mitt val. Den stora skillnaden är helheten, du jobbar mer själv men jag trivs jättebra med det och har haft fin kontakt med de vårdtagare jag har varit hos. Det är mindre stress och jag mår bra av det och kan ge istället för att springa runt till olika.

Vad är det bästa med jobbet?
– Man får så mycket tillbaka. Du ser att du gör något bra för någon som är sjuk, det känns bra i hjärtat. Sedan har jag ett bra gäng med arbetskollegor som gör ett fantastiskt jobb. Vi kompletterar varandra väldigt bra.

Vad finns det för nackdelar med jobbet?
– Jag ser det inte så, jag är en positiv person. 

Hur är din relation till brukaren?
– Den är mycket bra. Personkemin måste fungera från början, annars går det inte. Det viktigaste är att du förstår den du jobbar hos. Vi är väldigt tajta.

Vad brukar ni göra?
– Det är olika från dag till dag och det beror på hur mycket han orkar. Vi försöker vara ute mycket, det uppskattar han. Vi försöker förgylla hans dag så gott vi kan.

Vad är ditt bästa tips till någon som ska börja arbeta som personlig assistent?
– Jag brukar säga till vikarier att de ska utgå från sig själva – hur skulle du vilja bli vårdad om du är sjuk och sedan göra därefter. Du måste vara lyhörd, ödmjuk och framför allt lyssna, det är jätteviktigt.

PERSONLIG ASSISTANS I MEDIA

 • Lagändring på gång. Aftonbladet skriver att övergångsregeringen lovar att "skyndsamt" börja arbeta med en lagändring som ska göra att andning och sondmatning räknas som grundläggande behov vid bedömning av personlig assistans. 
   
 • 350 miljoner mer till assistans 2019. Den nya budgeten ska finansiera lagändringar så att sondmatning och andning ska räknas som grundläggande behov. 
Klicka på bilderna för att läsa artiklarna.

PÅ FACEBOOK OCH I SOCIALA MEDIER

En av de saker som vi har publicerat på Facebook den senaste tiden:

Musikhjälpen. Årets tema var "Alla har rätt att funka olika", något som kritiserades av delar av funktionsrättsrörelsen – som menar att det är problematiskt när rättigheter blir till välgörenhet.

Detta och mycket annat kan du hitta på vår Facebooksida.
Peter Wahlbäck, VD på Assistans för dig

telicon 08-572 366 01

mailicon peter@afd.seThis email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*