Nyheter om världens viktigaste jobb!

Tillbaka till nyhetsarkivet

peters

afd-logo

Assistenterna köpte hus åt brukare!

2017 har varit ett tufft och orättvist år för många. Färre än någonsin beviljas personlig assistans och samtidigt har många fått sin assistans indragen. Det här nyhetsbrevet har under året till stor del handlat om de negativa konsekvenser som nerdragningarna inneburit. Därför känns det bra att få avsluta 2017 med en solskenshistoria: de personliga assistenterna Sebastian och Oscar köpte ett hus till sin brukare när han inte hade någonstans att bo. Det är oerhört imponerande att se ett sådant engagemang och samtidigt väldigt inspirerande för oss som arbetar med personlig assistans.

Väldigt imponerande är även skicrosstjärnan Anna Holmlunds hårda arbete för att återhämta sig från den svåra skada hon ådrog sig för ett år sedan. Hon och hennes familj har valt Assistans för dig och tillsammans gör vi en dokumentärserie om hennes väg tillbaka. Läs mer nedan.

God jul och Gott Nytt År! 

Peter


"Vi kunde inte låta David bli hemlös"

David blev uppsagd från sitt förra assistansbolag och förlorade sin bostad. Men då ryckte hans personliga assistenter ut och köpte och renoverade ett hus som David nu får hyra.
– Jag känner mig så tacksam för deras engagemang och det här är fantastiskt för min son, säger Davids mamma Nancy.


För inte så länge sedan såg det mörkt ut för David. Han blev uppsagd från ett annat assistansbolag och eftersom han hyrde sin bostad av bolaget blev han tvungen att flytta. David har tidigare bott i gruppboende men det fungerade inte särskilt bra och även där blev han uppsagd. Det är inte lätt att hitta ett anpassat boende med kort varsel.

Räddande änglar
– När han blev uppsagd kände vi att vi var tvungna att göra något, Södertälje kommun lovade att fixa ett boende åt David men de lyckades inte få tag på något. Vi tänkte att vi inte kan sitta och vänta till David blir hemlös så då agerade vi och började kolla efter hus, säger Sebastian Hällegard, en av Davids personliga assistenter.
Sebastian och hans assistentkollega Oscar hittade ett hus i Oxelösund som de köpte. Därefter har de lagt en och en halv månad på att renovera huset tillsammans med tre andra personliga assistenter från Davids gamla personalgrupp.
– Det har gått jättebra. David har varit med och renoverat också, vi har hjälpts åt allihop, säger Sebastian.
Dessutom har huset anpassats så att David kan bo där och i början av december flyttade han in.

Kan pusta ut
– Om inte vi skulle gjort det här hade David tvingats flytta långt bort från sin familj. Då såg vi till att lösa det, det var kul att kunna hjälpa till, säger Sebastian.
I samband med husköpet blev Davids mamma Nancy rekommenderad att byta bolag till Assistans för dig och när han bytte följde även Sebastian, Oscar och de tre andra assistenterna med. De har jobbat med David i ett och ett halvt år.
– De har gjort en helt fantastisk insats och det visar på ett otroligt personligt engagemang. Jag kan pusta ut nu. David har ett boende med folk som bryr sig om honom och det är utformat efter hans behov, säger Nancy.


youtube-bild

Dokumentär om Anna Holmlunds rehab 

Skicrosstjärnan Anna Holmlund skadades svårt i en krasch under träning i Italien 19 december 2016. På initiativ av Anna och hennes föräldrar, Margaretha och Lars Holmlund, görs nu en dokumentärserie som skildrar vägen tillbaka.

Anna och hennes familj har valt Assistans för dig som ansvariga för hennes personliga assistans och vi arbetar dagligen med henne och hennes rehabilitering. Produktionen av dokumentärserien sker i samarbete med oss och går att se här.


Månadens personliga assistent

Ann Julie Gysenius 

Hur länge har du arbetat som personlig assistent?
– Det blir två år nu i januari, med samma brukare. Jag jobbade med orderhantering på en däckfirma och kände att jag ville göra något helt annat. När jag var ung jobbade jag inom sjukvården men den här gången kände jag att jag ville prova att jobba inom en annan del av vården. Sedan kom jag i kontakt med det här yrket via vänner. 
 
Hur har de här två åren varit?
– Det har varit jättebra. Jag har trivts väldigt bra både med familjen och brukaren och arbetet som sådant.
 
Vad är det bästa med jobbet?
– Det bästa är att man känner att man gör nytta. Att jag behövs och är viktig för en person – eller egentligen för flera personer, för hela familjen. Det är fantastiskt att ha tid för en person, det är lite annorlunda än i vården: man får vara med en person och tillgodose den personens behov.

Är ni många som arbetar med samma brukare?
– Vi är fyra stycken anställda men jobbar själva förutom en timme på morgonen då vi hjälps åt. Vi kan ringa varandra och vi kan få hjälp och stöd av varandra, det är jätteviktigt.

Vad finns det för nackdelar med jobbet?
– En nackdel som i och för sig även är en fördel är att man blir väldigt engagerad i sin brukare och dennes familj. Det kan vara svårt att stänga av när man kommer hem, man har alltid det med sig och funderar.


Hur är din relation till din brukare?

– Den är jättebra. Vi har byggt upp vår vänskap i ett och ett halvt år och hon och familjen känner sig trygga med oss och jag trivs väldigt bra med henne och familjen. Nu har hon lite svårt att kommunicera men i och med att vi har byggt upp en känsla så vet vi som jobbar med henne vad hon vill även om hon kanske inte kan berätta det. 

Vad är ditt bästa tips till någon som ska börja arbeta som personlig assistent?
– Det är att tänka på att man är i någons hem. Det är ett jobb, vi är inte vänner men vi är väldigt nära familjen och vi måste ta hänsyn till det och visa respekt. Det gäller att vara väldigt lyhörd och inte bara dundra in.
This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*