<!doctype html>
 


Ser brevet konstigt ut? Klicka här!PANELSAMTAL MED HEJLSKOV ELVÈN 

Om en vecka kan du som är intresserad av personlig assistans kopplat till autism vara med på ett digitalt panelsamtal med Bo Hejlskov Elvén och vår personal. Han är psykolog, författare och specialiserad inom autism. Det är kostnadsfritt att vara med på panelsamtalet och du är välkommen att ställa frågor till Bo efteråt. Vi har pratat med honom inför panelsamtalet och här nedanför ger han en kortversion av sin syn på personlig assistans.

Felicia Thompson är månadens personliga assistent och hon tycker det är viktigt att inte bli stressad även om saker inte går exakt som planerat.

Peter

 

“FOKUSERA INTE PÅ BETEENDE”

Tisdagen 24 augusti kommer psykologen och författaren Bo Hejlskov Elvén att delta i ett digitalt panelsamtal som Assistans för dig anordnar.
– 
Som personlig assistent det gäller att skapa precis så mycket självständighet som det går, säger han.

Det digitala panelsamtalet riktar sig till dig som är intresserad av personlig assistans kopplat till autism. Bo Hejlskov Elvén är specialiserad på arbete med personer med autism och han kommer att dela med sig av lärdomar och verktyg för både anhöriga och personal.
– I assistansbranschen är det många som inte har så mycket utbildning. Så alla insatser vi gör får väldigt stor effekt. Jag tycker att det är viktigt att den här gruppen får alla utbildningsinsatser som finns, säger Bo Hejlskov Elvén.

En stor utmaning
Han menar att det finns stora skillnader i hur väl personer med autism bemöts i samhället.
– Det är väldigt olika. Det går att hitta exempel där de bemöts fantastiskt men det finns också hemska exempel. Ofta är det lämpligheten som är avgörande. Att vara assistent är ett väldigt svårt jobb och en stor utmaning, säger han.
Bo Hejlskov Elvén anser att det är viktigt att inte fokusera på personens beteende.
– Det beteende vi finner inom personlig assistans är till exempel att personen vi jobbar med lever ut i vissa situationer. Det som är viktigt att fokusera på är varför det händer och vad vi kan göra för att det inte händer igen. Det uppstår alltid problem i en relation mellan assistenten och assistansanvändaren och därför måste vi skruva på det. Och det vi kan skruva på är hur assistenten agerar, vi kan inte skruva på assistansanvändaren.
Bo Hejlskov Elvéns bästa tips till personliga assistenter är att tänka på att det är en människa de jobbar med.
– Den som får assistans ska ha så mycket självbestämmande i sitt liv som hen klarar av. Så det gäller att skapa precis så mycket självständighet som det bara går. Det är det som är jobbet. Det är det första man ska tänka på, säger han.

En autonomistödjande grund”
Bo Hejlskov Elvén har blivit känd för att betona lågaffektiva psykologiska metoder. De utgår från att personer ofta har svårigheter med att reglera affekt och att de reagerar med samma affekt som de presenteras för. Därför bör de bemötas med lugn.
– Lågaffektivt bemötande är grunden för allt arbete inom omsorg, utan det kommer vi ingenstans. Om du har en lågaffektiv grund så blir det att du stödjer personen, om du har en motsatt, auktoritär grund, så går du in och styr personen. Och lagen säger att vi ska stödja personen. Det är dock inte jag som hittat på uttrycket lågaffektivt bemötande, jag skulle vilja kalla det för en autonomistödjande grund, säger Bo Hejlskov Elvén.

Anmäl dig på länken
Det digitala panelsamtalet startar klockan 18.30 den 24 augusti och kommer att pågå i 1,5 timme. Det är kostnadsfritt men kräver föranmälan. Efteråt kommer det finnas möjlighet till att ställa frågor till Bo Hejlskov Elvén.

MÅNADENS PERSONLIGA ASSISTENT

Felicia Thompson

Hur länge har du arbetat som personlig assistent?
– Sedan i maj i år.

Varför blev du personlig assistent?
– Jag är väldigt öppen och social och älskar att jobba med människor överlag och tänkte att det var något som skulle passa mig. Jag gick på intervjun och fick träffa pojken som jag jobbar med och det klickade direkt och jag kände att “han ska jag vara med”.

Vad är det bästa med jobbet?
– Jag har haft egen nagelsalong tidigare och jobbat inom vården och skolan. Det som känns mycket bättre som personlig assistent är att du verkligen känner att du hjälper någon och behövs. Jag gör verkligen nytta, inte bara snygga naglar. Och sedan är det väldigt personligt att vara personlig assistent, du får en helt annan kontakt jämfört med när du bara träffar människor ibland.

Vad finns det för nackdelar med jobbet?
– Ska jag komma på något är det att jag inte har kollegor förutom när man byts av och att det ibland kan bli lite enformigt. Men det är verkligen inte en lika stor grej som fördelarna.

Hur är din relation till assistansanvändaren?
– Jag tycker vi har en jättefin relation. Jag kom in i det snabbt och lärde mig och jag har själv tre barn vilket jag tror hjälpte. Jag vet hur jag ska få honom på humör om han inte är det.

Vad brukar ni göra under ett vanligt arbetspass?
– Det beror på vilka tider det handlar om. Vi går ofta ut på promenader. Han älskar att vara ute, bara titta på bilar och känna att han är utomhus. Är det inte bra väder brukar vi pyssla hemma.

Vad är ditt bästa tips till någon som ska börja arbeta som personlig assistent? 
– Det är att slappna av och vara sig själv. Försök att inte bli stressad av minsta lilla situation: det gör inte något om en sak tar lite för lång tid. Assistansanvändaren känner om du är stressad och det gör bara saken värre. Ta det lugnt.

PERSONLIG ASSISTANS I MEDIA

  • Stoppa digital diskriminering. För en person med autism eller intellektuell funktionsnedsättning är det digitaliserade samhället ofta svårtillgängligt och i flera fall oåtkomligt, skriver Ulla Adolfsson, ordförande i Autism- och Aspergerförbundet och Christina Heilborn, Förbundssekreterare FUB.
  • Influenser pratar om sina diagnoser. Johanna vill influera och krossa fördomar.

Klicka på bilderna för att läsa artiklarna.

PÅ FACEBOOK OCH I SOCIALA MEDIEREn av de saker som vi har publicerat på Facebook den senaste tiden:

Blir filmmakare. Alexander från Glada-Hudik gör film om funktionshinder.

Detta och mycket annat kan du hitta på vår Facebooksida.

Peter Wahlbäck, VD på Assistans för dig

telicon 08-572 366 01

mailicon peter@afd.se


 

 

This email was sent to *|EMAIL|*

why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences

*|LIST:ADDRESSLINE|*