Se brevet konstigt ut? Klicka här!

ANHÖRIGA KAN VARA AVGÖRANDE

För många människor med behov av personlig assistans kan en anhörigassistent ge det stöd som behövs för ett mer självständigt liv. Det är en av flera slutsatser från en studie tidigare i år som två professorer på Göteborgs universitet genomfört. Nedan kan du läsa mer om sommarprataren Jonas Waltenius – hans fru är personlig assistent åt honom och de har inte ångrat sitt val.

Men studien om anhörigassistans visar också att valet av en familjemedlem som assistent möts av negativa attityder i samhället. Det är tråkigt och månadens personliga assistent Eva-Lotta Fhager berättar nedan om att hon märkt av misstro mot att hon är assistent åt sin egen dotter och varför det kan vara avgörande att ha en anhörig som assistent.

Jag vill också påminna om att du som är anställd på Assistans för dig har tillgång till den nätbaserade vårdcentralen Medicoo. Där kan du snabbt få prata med en läkare och få sjukintyg utan att det kostar dig någonting.

Peter

HAN VALDE ANHÖRIGASSISTANS 

Nästan två tredjedelar av alla som får personlig assistans har eller har haft en anhörigassistent. En av dem är Jonas Waltelius som var lyssnarnas sommarvärd i Sommar i P1.
– Vi har inte ångrat oss en dag i det beslutet, 
säger han.

Jonas Waltelius liv förändrades drastiskt 2013 när han en vecka innan sitt eget bröllop skadade sig svårt under sin svensexa. Hans kompisar tog med honom till en kampsportslokal och där bröt han nacken under en övning. Han tappade känseln i benen och i stället för bröllop blev det en lång tid på sjukhus. Sedan dess är han förlamad från bröstet och neråt och är rullstolsburen. Numera kämpar han med helt andra vardagsbekymmer jämfört med tidigare.

Både fördelar och nackdelar
Året därpå gifte sig Jonas med sin Line och paret har numera barn. I Sommar i P1 berättar Jonas om hur det är att ha personliga assistenter i hemmet.
– Jag hatat det och älskar det. De påminner mig om mitt funktionshinder och mina begränsningar. Det gör mig frustrerad. De påminner mig om att jag inte längre kan göra det jag själv vill göra på mitt eget sätt och när jag vill. Dessutom innebär det att jag måste lita på att andra människor gör som jag skulle ha gjort, säger han i Sommar.

Tackar alla assistenter
Samtidigt menar han att det inte fanns något annat val.
– Men jag älskar också möjligheten att ha assistans. Det låter kanske klyschigt men en bra assistent gör mitt och vårt liv så otroligt mycket enklare. Att leva i ett land med så otroligt bra förutsättningar för personlig hjälp för oss som behöver är helt fantastiskt.
Jonas menar att en bra personlig assistent skapar trygghet, lugn och stabilitet i hans och hans familjs utsatta läge och han hyllar dem som valt yrket.
– Tack alla ni som vill ställa upp för människor som oss och för att ni prioriterar andra före er själva.

Ett svårt val
När Jonas låg på sjukhus efter olyckan funderade han och familjen på om Line skulle bli hans personliga assistent.
– Ska vi lämna mig helt i händerna på andra människor eller ska vi eventuellt offra vår relation för att ha en situation där hon är anställd för mig? Det var inget lätt beslut, säger han.
De bestämde sig till slut för att Line skulle bli en av hans personliga assistenter. 
– Vi var överens, jag skulle låta henne hjälpa mig. Hon skulle göra det för oss, till stor del för att vi skulle få känslan av att allt var som innan. Vi har inte ångrat oss en dag i det beslutet sedan dess. Men å andra sidan, man kanske kan säga att vi inte hade något val, säger han.

Här kan du läsa mer om anhörigassistans och här kan du lyssna på Jonas Waltelius sommarprat.

Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

MÅNADENS PERSONLIGA ASSISTENT

Eva-Lotta Fhager 

Hur länge har du arbetat som personlig assistent?
– Min dotter föddes med ryggmärgsbråck och har varit rullstolsburen sedan hon var liten. Vi ansökte om personlig assistans när hon var sex år, det var 2006 och då började jag som personlig assistent.
 
Hur har det fungerat?
 – Det har fungerat bra tycker jag. Min tanke var att jag skulle dra mig tillbaka som assistent åt henne när hon blev 12 år och släppa över mer till andra assistenter. Men min dotter slutade prata när hon var sju år och var tyst ett helt år innan hon började prata med mig. Därefter pratar hon bara med mig och litegrann med sin syster. Det är en av de största anledningarna till att jag är kvar, hon behöver ha någon hon kan prata med och det är vad hon själv vill. Jag för fram hennes åsikter utåt. 

Är det en svår balansgång att vara både förälder och personlig assistent?
– Jag tycker inte att det är så svårt faktiskt. Man kan tro det, men man vet var gränsen går och har regler som alla föräldrar och de sätter jag för henne också. De flesta 18-åringar klarar det mesta själva men det gör inte hon och då får jag gå in och hjälpa till som assistent. 

Arbetar du heltid?
– Ja. Hennes syster är också assistent och sedan har vi ytterligare en. De använder mimik och bilder för att kommunicera.

Det finns skepsis mot att anhöriga arbetar som personlig assistent. Har du märkt av det?
– Ja, det har jag märkt av. Saker som: ”det är väl dags nu och hon ska väl inte ha mamma”, men det har funnits en anledning till att jag har fortsatt. Jag har sagt till min dotter att jag drar mig tillbaka om hon vill det och att det är hon som bestämmer, men det vill hon inte.

Vad är det bästa med jobbet?
– Det är en förmån som förälder att kunna finnas till för min dotter när hon vill det och hjälpa henne att ha ett självständigt liv. Nu är hon 18 och när hon är klar med skolan vill hon flytta.

Ser du några nackdelar med jobbet?
– Nej, egentligen inte.

Vad är ditt bästa tips till någon som ska börja arbeta som personlig assistent?
– Jag tycker att man ska brinna för det eftersom man arbetar med en person man ska finnas till för och hjälpa. Det blir som en kompisrelation och det märker jag på den tjejen som arbetar som assistent åt min dotter, vi trivs alla väldigt bra med henne.

PERSONLIG ASSISTANS I MEDIA

  • Helomvändning? Socialdemokraterna öppnar för ett blocköverskridande samarbete om LSS och säger sig vara beredda att satsa stora summor på förbättrat stöd till funktionsnedsatta.
     
  • Kritik. Arbetsterapeuterna Ida Kåhlin och Ulrica Lundström har skrivit en debattartikel där de argumenterar för att samhället måste börja se värdet av personlig assistans och använda arbetsterapeuters kompetens på bästa möjliga sätt. 
Klicka på bilderna för att läsa artiklarna.

PÅ FACEBOOK OCH I SOCIALA MEDIER

En av de saker som vi uppmärksammat på Facebook den senaste tiden:

Tvååring med hjärtfel får inte assistans. SVT har gjort en dokumentär om Matildas familjs kamp för att hon ska få assistans.

Detta och mycket annat kan du hitta på vår Facebooksida.
Peter Wahlbäck, VD på Assistans för dig

telicon 08-572 366 01

mailicon [email protected]This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*