Nyheter om världens viktigaste jobb!

Tillbaka till nyhetsarkivet

peters

afd-logo

Känner du en superhjälte?

Det finns massor av superhjältar i vår bransch och de uppmärksammades av Malte Hallquist under Assistansdagen i Karlstad. Det blev ett väldigt lyckat och välbesökt arrangemang som du kan läsa mer om i det här nyhetsbrevet.

Assistans för dig har nu 300 kunder och är Sveriges största familjeägda företag inom personlig assistans. Det är vi väldigt glada och stolta över! Kom förresten gärna och besök vårt nya kontor i Halmstad på Sperlingsgatan 7, som öppnar upp portarna i maj.

Glad påsk!
Peter


youtube-bild

Succé för assistansdagen i karlstad

Ett 70-tal människor kom till Karlstad CCC (Congress Culture Centre) den 2 april för att lära sig mer om personlig assistans och höra Malte Hallquists inspirationsföreläsning om vardagens superhjältar.

Lokalkändisen, underhållaren och föreläsaren Malte Hallquist var höjdpunkten när Assistans för dig för första gången arrangerade Assistansdagen i Karlstad i samband med Världsautismdagen. Under sin föreläsning berättade Malte Hallquist om sin egen personliga resa. Han har en dotter med en funktionsnedsättning och har varit personlig assistent åt henne.
– Malte är bra! Hans berättelse som nära anhörig gör att jag får en större förståelse och respekt för min pappa som har skött allt under min brors uppväxt. Pappa ska ha en stor eloge – vilket slit under alla år, säger Felicia Morén som är personlig assistent till sin storebror och var på plats under dagen.

Frågor om regler
Malte Hallquist själv tyckte att alla möten med människor var det bästa med Assistansdagen. Förutom Maltes föreläsning hade Assistans för dig jurister på plats för att bland annat svara på frågor om hur beslut om personlig assistans behandlas och för att berätta om hur man ska gå tillväga när man ansöker om personlig assistans.
– Jag tycker att dagen blev väldigt lyckad och det är roligt att så många kom. Det var både kunder och assistenter på plats och även personer som har funderingar på om de själva eller anhöriga har rätt att få assistans, säger Kristin Persdotter, kund- och personalansvarig för Assistans för dig i Karlstad.

Många olika erfarenheter
Kristin Persdotter tycker att Assistansdagen blev ett bra forum för människor med intresse för assistansfrågor och hoppas att det blir någon form av repris nästa år.
– Jag tar med mig alla möten med människor som har olika infallsvinklar och erfarenheter i det här ämnet och vilka lärdomar man kan dra av varandras erfarenheter, avslutar hon.

Här kan du läsa mer om Malte Hallquist.

  


Månadens personliga assistent

Amanda Lindbäck, 24. 
Varför arbetar du som personlig assistent?

– Jag har alltid jobbat inom det här området. För 2,5 år sedan fick jag frågan om att arbeta med tjejen som jag jobbar hos nu. Jag skulle egentligen börja plugga, men det var så bra kemi mellan mig och henne så det var inget svårt beslut. Det är ett av de bästa valen jag har gjort, jag har verkligen världens bästa jobb.

Vad är det som är så bra?
– Att kunna arbeta med en person, ge den personen bra kvalitet och kunna uppfylla den personens behov. Jag jobbar alltid med inställningen att i dag ska hon få en så bra dag som möjligt. Rutiner och sådant är viktigt, men jag ser alltid till hur dagsformen är och jobbar utifrån det.

Vad gör ni?
Jag följer med henne till hennes dagliga verksamhet och hjälper henne där så att hon också kan jobba. 

Ni är bra kompisar?
– Ja, vi sitter nästan ihop som siamesiska tvillingar, vi har ett väldigt fint band. Hon vet lika mycket om mig som jag vet om henne – hon har träffat de personer som är viktigast för mig och tvärtom. 

Vad är ditt bästa tips till någon som ska börja arbeta som personlig assistent?
– Mitt bästa tips är att man ska vara engagerad och brinna för sitt arbete och man ska se individen som den är; alla är olika. Att tänka på hur man bemöter personen tror jag är väldigt viktigt. 

Hur kan du utvecklas som personlig assistent?
– Jag lär mig något av henne varje dag och utvecklas hela tiden. Men annars är det att gå olika kurser och utbildningar, även om man kan ett område blir man aldrig fullärd.


Personlig assistans i media

  • Nedskärningar inom LSS och personlig assistans är ett hot mot demokratin – det skriver 16 organisationer i en debattartikel i Aftonbladet. Läs merarrow-icon
     
  • Svenska Dagbladet skriver om att regeringen har tillsatt utredaren Stig Svensson för att se över assistansersättningens utveckling och granska oseriösa bolag. Läs merarrow-icon
     
  • 42-åriga Anneli har skrivit en debattartikel i DN om hur hennes son drabbas av försäkringskassans besparingskrav på personlig assistans. Läs merarrow-icon


youtube-bild

På Facebook och i sociala medier...

Här är några av de saker som vi uppmärksammat på Facebook den senaste tiden:

Världsautismdagen. SVT Barnkanalen uppmärksammade Världsautismdagen och Samuel på bilden här ovan gav sin syn på hur det är att ha autism.

Hyllad fotbollsspelare. Före detta landslagsspelaren Behrang Safari berättar i en lång intervju med Kvällsposten om glädjen att umgås med sina tvillingsöner som har autism och om deras speciella utflykter. Han packar en matsäck med pojkarnas favoritmat och sedan sätter de sig på centralen i Lund och väntar på att det ska komma ett lila tåg som tar dem till Malmö.

Detta och mycket mer kan du hitta på vår Facebooksida, klicka härarrow-icon


youtube-bild

Har du sett vår film om superhjältar?

Om inte, se den härarrow-icon
This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*