<!doctype html>
 


Ser brevet konstigt ut? Klicka här!FUNKIS-FÖRENINGARNAS VIKTIGA JOBB

Vi har pratat med Veronica Magnusson Hallberg som är ordförande för Svenska Downföreningen. Hon berättar hur funkis-organisationer alltid måste ligga på och påverka för att funktionsnedsatta inte ska få sämre möjligheter än alla andra. Det har tydliggjorts under pandemin där information inte gick ut som lättläst och där inte alla funktionsnedsatta prioriteras i vaccineringen. Läs mer nedan.

Patrik Ekholm är månadens personliga assistent och med mer än 12 års erfarenhet av yrket kommer han med bra tips och iakttagelser.

Peter

 

“MÅNGA ANHÖRIGA HAR KÄNT ORO”

Året med pandemin har varit en orolig tid för många med funktionsnedsättning. Och i vanlig ordning är gruppen nedprioriterad av samhället, menar Veronica Magnusson Hallberg, ordförande för Svenska Downföreningen.
– I början av pandemin kom information på flera språk, men inte i lättläst. Det är som vanligt, vi måste driva på de här frågorna, säger hon. 

En ny rapport från Socialstyrelsen visar att många kommuner har dragit ned på daglig verksamhet och gruppaktiviteter för personer med funktionsnedsättning under pandemin och det har lett till ökad isolering. Detta är även något som Svenska Downföreningen har märkt av.
– Det är många anhöriga som hört av sig och varit oroliga. Många har varit hemma med sina barn och anhöriga och inte velat släppa iväg dem på aktiviteter. Det finns anhöriga som använt sitt sparkapital till att kunna vara hemma, säger Veronica Magnusson Hallberg.

Luddig info
Socialstyrelsens rapport visar också att drygt 4 procent av alla personer med funktionsnedsättning och som har stöd enligt LSS smittades med covid-19 under 2020. Det är färre jämfört med övriga befolkningen men en större andel av dem som har rätt till LSS avled än övriga befolkningen.
Det är också en anledning till att Svenska Downföreningen och FUB nyligen skrev ett brev till Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen och ifrågasatte vaccinprioriteringen – Folkhälsomyndigheten har nedprioriterat personer med Downs syndrom till att räknas in i fas 3 i vaccineringen.
– Det är frustrerande att det kommer så luddig information från Folkhälsomyndigheten som gör att det tolkas olika i olika kommuner. Dessutom fick vissa av våra medlemmar en första dos vaccin, men sedan avbröts det för att bara personer över 70 år skulle få vaccin och våra medlemmar fick ingen andra dos. Många med Downs syndrom har intellektuell funktionsnedsättning samt tilläggsdiagnoser som till exempel autism och det blir svårt att förstå vad som händer när det är så mycket fram och tillbaka, säger Veronica Magnusson Hallberg.

Personlig assistans
Svenska Downföreningen har många medlemmar som är barn och unga och de har många olika LSS-insatser. Personlig assistans är en av dem även om det inte är den vanligaste.
– Jag har själv en 14-årig dotter, vad hon kommer att få eller var det landar så småningom har jag ingen aning om, säger Veronica Magnusson Hallberg.
En prioriterad fråga för Svenska Downföreningen är att personer med funktionshinder ska få tillgång till rättshjälp.
– I dag har de ofta inte det. När domarna kommer orkar många inte ens gå till förvaltningsrätten – man har inte tid, ekonomi och ork. Motståndaren är ofta kommuner och Försäkringskassan och i många fall brassar de på med sina advokater för att få vägledande domar. Som privatperson är man väldigt utsatt, säger Veronica Magnusson Hallberg.

Rocka sockorna stor framgång
Den 21 mars varje år firas Världsdagen för Downs syndrom men den har framför allt blivit känd som dagen då många rockar sockorna.
– Det är ett enkelt sätt att slå ett slag för allas lika värde och har blivit något av en solidaritetshandling. Jag noterade nyligen när jag skulle köpa en almanacka att dagen fanns med där. Vi är glada att det har blivit så stort och inte bara i Sverige, det pågår i hela världen och blir bara större för varje år som går, säger Veronica Magnusson Hallberg.

Fotnot: Assistans för dig erbjuder sina kunder kostnadsfri juridisk rådgivning av jurister specialiserade på personlig assistans.

MÅNADENS PERSONLIGA ASSISTENT

Patrik Ekholm

Hur länge har du arbetat som personlig assistent?
– Det är sedan 2008 tror jag. Först arbetade jag kommunalt, sedan för ett annat bolag och på Assistans för dig har jag varit sedan 2017.

Varför blev du personlig assistent?
– Det var en ren slump, jag behövde ett jobb och en kompis tipsade om ett extrajobb. Och sedan trivdes jag väldigt bra och det har rullat på. Jag har hela tiden känt att så länge jag trivs så fortsätter jag.

Vad är det bästa med jobbet?
– Det är att hjälpa till att göra tillvaron bättre för en annan person. Det är extremt tillfredställande på det viset att man varje dag känner att man gjort nytta för en annan människa.

Vad finns det för nackdelar med jobbet?
– Att inte ha arbetskollegor, för det har jag inte på det sättet som många andra har. Det kan bli ensamt.

Hur är din relation till assistansanvändaren?
– Som personlig assistent fungerar man lite som en spindel. Du är professionell på många plan men måste samtidigt vara en slags kompis och stötta på många olika sätt. Vi är i samma ålder och har liknande intressen, till exempel teknik och sport.

Vad brukar ni göra under ett vanligt arbetspass?
– Det är väldigt olika, men det är mycket rutiner. Hjälpa till med morgonbestyren, sedan pratar och planerar vi på förmiddagen om det är något särskilt som han vill göra under dagen. Sedan hjälper jag till med träning och vi har som sagt liknande intressen. Han har en dator och det händer att vi ser på fotboll tillsammans.

Vad är ditt bästa tips till någon som ska börja arbeta som personlig assistent? 
– Du behöver vara en öppen och flexibel person och kunna se vad människor behöver och vad de vill ha, och sedan tillgodose det. Just egenskapen att vilja hjälpa en annan människa är väldigt viktig.

PERSONLIG ASSISTANS I MEDIA

  • Nekas assistans. Angel Vasquez Basurto nekas över 100 timmars personlig assistans i månaden trots att hans dagliga verksamhet håller stängt flera dagar i veckan.
  • Föräldrarna får dra tungt lass. Byrons föräldrar arbetar dubbel heltid för att vårda sin svårt hjärnskadade son – trots att Försäkringskassan betalar för full assistans.

Klicka på bilderna för att läsa artiklarna.

PÅ FACEBOOK OCH I SOCIALA MEDIEREn av de saker som vi har publicerat på Facebook den senaste tiden:

Projekt ska motverka ensamhet. Nu startar föreningen FUB i Uppsala projektet “Relationer som funkar”. FUB vill göra det lättare för funktionsnedsatta med kärleksrelationer och kompisar.

Detta och mycket annat kan du hitta på vår Facebooksida.

Peter Wahlbäck, VD på Assistans för dig

telicon 08-572 366 01

mailicon peter@afd.se


 

This email was sent to *|EMAIL|*

why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences

*|LIST:ADDRESSLINE|*