INGEN ASSISTANS TROTS NY LAG
I tre år har Malin Apel fört kampen för att hennes nu sexårige son som sondmatas ska få personlig assistans. Två veckor innan den nya lagen om att sondmatning räknas som ett grundläggande behov trädde i kraft ryckte Ale kommun bort Max personliga assistans.
Malin Apel och hennes son Max skildrades i ett mycket uppmärksammat Kalla Fakta-program i början av 2018. Max sondmatas med pump 18–20 timmar om dygnet. Han har bland annat autism, en immunsjukdom och har mycket svårt att ta till sig näring. 2016 började Malin Apel ansöka om personlig assistans och i juli 2018 fick Max till slut ett kommunalt beslut om assistans på drygt 61 timmar per vecka. Malin Apel menar att hennes sons behov är så pass omfattande att han behöver assistans 24 timmar om dygnet men Max har hela tiden nekats statlig assistans från Försäkringskassan eftersom hans sondmatning sker med pump.
Från 81 till 0 timmar
Den 3 juni beslutade riksdagen att personer som behöver hjälp med andning och sondmatning ska ges rätt till personlig assistans för hela sitt hjälpbehov enligt LSS. Det kan till exempel gälla förberedelser och efterarbete i samband med sondmatning, som rengöring av sondspruta. Hjälpåtgärderna ska kunna ge rätt till assistans även om vissa moment normalt skulle ingå i föräldraansvaret. Den utökade rätten till personlig assistans ska också gälla när personen exempelvis är i skolan.
I mitten på juni, cirka två veckor innan den nya lagen trädde i kraft, svarade Ale kommun på Malin Apels ansökan om att Max skulle få mer assistans – men istället för fler timmar blir han av med allt från och med den 8 juli.
– Kommunen påstår att han inte har några problem längre utan att han ska klara sin sondmatning själv, så vi går från 81 timmar i veckan till ingenting, säger Malin Apel.
Kommunen hänvisar istället till andra insatser men Malin Apel menar att det redan har testats och inte fungerat eller ansökts om men fått avslag samt överklagat till domstol.
– Vi kommer att JO-anmäla kommunen för hur den har hanterat det här. Det finns inga rimliga skäl till att avsluta hans assistans, det ska ha skett en drastisk förändring eller att han blivit frisk för det och så är det inte.
Utan inkomst
Malin Apel sökte på nytt om assistans för sin son direkt den 1 juli när lagändringen trädde i kraft och har dessutom överklagat kommunens beslut om att dra in assistansen till förvaltningsrätten.
Kommunen tar tre månader på sig att handlägga en ansökan och förra gången tog det Försäkringskassan ett år att utreda och neka Max assistans.
– Jag kommer inte ha råd att bo kvar, vi står utan inkomst för andra gången när Max inte får någon hjälp och ekonomiskt vet jag inte hur jag ska överleva det som ensamstående med två söner, säger Malin Apel.
Utdragen process
Hoppet står till en överklagan med begärt inhibitionsbesked som hon skickat in, det vill säga att förvaltningsrätten fattar ett beslut om att Max ska få ha kvar assistansen i väntan på de andra ansökningarna eller medan överklagan behandlas.
– Det är väldigt positivt att domen har trätt i kraft, men rent praktiskt hur det kommer att bedömas och hur det kommer fungera i verkligheten vet man inte ännu. Jag är rädd att det här kommer ta väldigt lång tid, avslutar Malin Apel.
Foto: Malin Apel - @Nalima.se
|