Ser brevet konstigt ut? Klicka här!

LÅNG VÄNTETID FÖR ATT FÅ ASSISTANS

Sedan 1 juli betraktas äntligen andning och sondmatning som grundläggande behov som ger rätt till personlig assistans. Lagändringen har tagit tid och tyvärr innebär den inte att de som redan borde ha fått assistans kommer att få det direkt.

Malin Apels son Max sondmatas och blev av med sin assistans endast två veckor innan lagändringen och måste nu vänta på att Försäkringskassan behandlar ansökan – något som tar lång tid. Läs mer om detta nedan.

Martin Wirth är månadens personliga assistent och han arbetar i Spanien med en av våra kunder som bor där halvårsvis. 

Peter

INGEN ASSISTANS TROTS NY LAG

I tre år har Malin Apel fört kampen för att hennes nu sexårige son som sondmatas ska få personlig assistans. Två veckor innan den nya lagen om att sondmatning räknas som ett grundläggande behov trädde i kraft ryckte Ale kommun bort Max personliga assistans.

Malin Apel och hennes son Max skildrades i ett mycket uppmärksammat Kalla Fakta-program i början av 2018. Max sondmatas med pump 18–20 timmar om dygnet. Han har bland annat autism, en immunsjukdom och har mycket svårt att ta till sig näring. 2016 började Malin Apel ansöka om personlig assistans och i juli 2018 fick Max till slut ett kommunalt beslut om assistans på drygt 61 timmar per vecka. Malin Apel menar att hennes sons behov är så pass omfattande att han behöver assistans 24 timmar om dygnet men Max har hela tiden nekats statlig assistans från Försäkringskassan eftersom hans sondmatning sker med pump.

Från 81 till 0 timmar
Den 3 juni beslutade riksdagen att personer som behöver hjälp med andning och sondmatning ska ges rätt till personlig assistans för hela sitt hjälpbehov enligt LSS. Det kan till exempel gälla förberedelser och efterarbete i samband med sondmatning, som rengöring av sondspruta. Hjälpåtgärderna ska kunna ge rätt till assistans även om vissa moment normalt skulle ingå i föräldraansvaret. Den utökade rätten till personlig assistans ska också gälla när personen exempelvis är i skolan.
I mitten på juni, cirka två veckor innan den nya lagen trädde i kraft, svarade Ale kommun på Malin Apels ansökan om att Max skulle få mer assistans – men istället för fler timmar blir han av med allt från och med den 8 juli.
– Kommunen påstår att han inte har några problem längre utan att han ska klara sin sondmatning själv, så vi går från 81 timmar i veckan till ingenting, säger Malin Apel.
Kommunen hänvisar istället till andra insatser men Malin Apel menar att det redan har testats och inte fungerat eller ansökts om men fått avslag samt överklagat till domstol.
– Vi kommer att JO-anmäla kommunen för hur den har hanterat det här. Det finns inga rimliga skäl till att avsluta hans assistans, det ska ha skett en drastisk förändring eller att han blivit frisk för det och så är det inte.

Utan inkomst
Malin Apel sökte på nytt om assistans för sin son direkt den 1 juli när lagändringen trädde i kraft och har dessutom överklagat kommunens beslut om att dra in assistansen till förvaltningsrätten.
Kommunen tar tre månader på sig att handlägga en ansökan och förra gången tog det Försäkringskassan ett år att utreda och neka Max assistans. 
– Jag kommer inte ha råd att bo kvar, vi står utan inkomst för andra gången när Max inte får någon hjälp och ekonomiskt vet jag inte hur jag ska överleva det som ensamstående med två söner, säger Malin Apel.

Utdragen process
Hoppet står till en överklagan med begärt inhibitionsbesked som hon skickat in, det vill säga att förvaltningsrätten fattar ett beslut om att Max ska få ha kvar assistansen i väntan på de andra ansökningarna eller medan överklagan behandlas.
– Det är väldigt positivt att domen har trätt i kraft, men rent praktiskt hur det kommer att bedömas och hur det kommer fungera i verkligheten vet man inte ännu. Jag är rädd att det här kommer ta väldigt lång tid, avslutar Malin Apel.

Foto: Malin Apel - @Nalima.se

MÅNADENS PERSONLIGA ASSISTENT

Martin Wirth

Hur länge har du arbetat som personlig assistent?

– Jag har arbetat i fyra år nu men har tidigare varit personlig assistent i skolan och arbetat med säkerhet och anpassning för personer med funktionsnedsättning.
 
Varför blev du personlig assistent?
– Det var en tillfällighet. Jag bor i Spanien och såg en annons där ett svenskt par sökte personlig assistent i Spanien. Jag har arbetat med det tidigare och tycker att det är intressant. 

Hur hamnade du i Spanien?
– Vi har bott i Spanien i fem år. Jag ledsnade på vädret och stressen i Sverige och flyttade. Mannen som jag är personlig assistent till bor i Spanien med sin fru under vinterhalvåret. Jag hämtar dem i Sverige och åker med dem tillbaka till Spanien och arbetar där. Sedan åker jag med dem och lämnar av dem i Sverige ett halvår senare. 

Vad är det bästa med jobbet?
– Det är att kunna ge olika saker. Varje dag har sina rutiner och de lär man sig snabbt, men just det där extra, att kunna ge människor lite lycka och extra grädde på moset i vardagen, det är det bästa. Och det säger de att jag har lyckats med – det är jag nöjd med. 

Vad är det sämsta med jobbet?
– Man är lite ensam i sin arbetssituation och det finns inte så många att bolla med. Det gäller att ta rätt beslut.

Hur är din relation till brukaren?
– Väldigt bra. Jag har jobbat med samma brukare i fyra år så det är klart att det fungerar bättre nu än i början. Jag känner honom väldigt bra nu och kan känna av behoven innan de uppstår. Däremot har det varit besvärligt i Spanien med hårda coronaregler och tuffa omständigheter. Både min brukare och hans fru är i riskgruppen, vilket har gjort att jag har fått ett jätteansvar när det gäller att vara ute i samhället och handla och träffa människor.

Vad brukar ni göra under ett vanligt arbetspass?
– Det är planering, att gå igenom dagen, ta hundpromenader och sedan är min brukare väldigt elektronikintresserad så vi brukar hålla på med sådant. Vi kanske åker och handlar, någon utflykt och liknande.

Vad är ditt bästa tips till någon som ska börja arbeta som personlig assistent? 
– Om du kommer in i en parrelation som jag har gjort så tror jag det är viktigt att positionera sig i mitten, inte på den ena eller andra sidan även om man naturligtvis har ansvar för brukaren. Sedan gäller det att vara lyhörd och ha lite fingertoppskänsla.

Bild: Martin Wirth och hans brukare.

PERSONLIG ASSISTANS I MEDIA

  • Kritiserad utredning ut på remiss. Den av funkisrörelsen så hårt kritiserade LSS-utredningen – som bland annat föreslog att barn under 16 år inte ska beviljas personlig assistans i nuvarande form, utan i stället få söka så kallat "personligt stöd för barn" genom kommunen – ska gå ut på remiss. Detta trots att regeringen säger att den inte kommer att gå vidare med vissa av förslagen.
     
  • Föräldrar ifrågasätts. Föräldrar med intellektuell funktionsnedsättning är en starkt ifrågasatt grupp och deras barn omhändertas i större utsträckning än andras, menar forskaren Ida Runge.
Klicka på bilderna för att läsa artiklarna.

PÅ FACEBOOK OCH I SOCIALA MEDIER

En av de saker som vi har publicerat på Facebook den senaste tiden:

Nekas assistans. Jan-Erik Gylling har drabbats av en ovanlig hjärnsjukdom och han har snabbt blivit sämre. Men han nekas personlig assistans.

Detta och mycket annat kan du hitta på vår Facebooksida.
Peter Wahlbäck, VD på Assistans för dig

telicon 08-572 366 01

mailicon [email protected]This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*