Ser brevet konstigt ut? Klicka här!

CORONAKRISEN: VI ANSTÄLLER FLER

Assistans för dig uppmanar alla anställda att vara extra försiktiga och göra allt som är möjligt för att undvika sjukdom. Vi har goda rutiner för hygien och smittskydd och uppmanar alla att tvätta händerna ofta och länge samt att undvika social kontakt i den mån det går. Vi genomför också en specifik corona-relaterad riskbedömning kopplad till varje assistansuppdrag hos samtliga våra brukare.

Samtidigt arbetar vi hårt med att ha god framförhållning i bemanningen. Därför prioriterar vi just nu att anställa fler vikarier. 

Det här nyhetsbrevet handlar av förklarliga skäl mycket om corona. Läs intervjun med Thomas Juneborg nedan, han är aktiv i funktionsrättsrörelsen, har själv assistans och berättar hur krisen påverkar honom och hans assistenter. Månadens personliga assistent Hannes Dahlqvist påpekar hur viktigt det är att ha tålamod.

Peter

"BLIR SVÅRT OM MÅNGA BLIR SJUKA"

Assistansanvändare riskerar att drabbas av coronakrisen på flera olika sätt enligt Thomas Juneborg, som är aktiv i funktionsrättsrörelsen och dessutom själv har personlig assistans.
– Om väldigt många assistenter blir sjuka samtidigt blir det väldigt svårt att få ihop schemat, säger han.


Thomas Juneborg är talesperson för VIMPA (Vi med personlig assistans i Jönköpings län), talesperson för STIL i Jönköping, samt vice ordförande för Funktionsrätt i Jönköpings län. Han har själv haft personlig assistans sedan LSS-lagen kom på 90-talet.

Hur drabbas assistansanvändare av Coronakrisen?
– På flera sätt. Många tillhör riskgruppen med nedsatt immunförsvar och liknande och har lätt för att bli sjuka. Jag själv tillhör definitivt den gruppen. Sedan är det många som kan ha underliggande sjukdomar också. Vi är beroende av att den personliga assistansen ska fungera, utan assistans kommer jag inte upp ur sängen, så enkelt är det. Som arbetstagare ska man just nu stanna hemma även vid lindriga symptom och det gör det väldigt känsligt eftersom assistenter måste arbeta på plats. Om väldigt många assistenter blir sjuka samtidigt blir det väldigt svårt att få ihop schemat.

Hur går det att lösa problemet med bemanning?
– Det är risk för att anhöriga och kanske kompisar får hoppa in. Det kommer bli svårt att få ihop det om många blir sjuka. Och samtidigt vill jag själv inte ta in för många vikarier heller i och med infektionsrisken och att jag har lätt för att bli sjuk. Det är bara att hoppas att det inte blir allvarliga sjukdomar. Covid-19 är sjukdom som i de allra flesta fall ger lindriga symptom, vi ska inte drabbas av panik. Även om många assistansanvändare tillhör riskgrupper är ändå sannolikheten stor att vi inte behöver uppsöka sjukhusvård om vi drabbas av sjukdomen.

Vad händer om bemanningen inte går ihop?
– Jag bor i Jönköping och har pratat med kommunen om krisplanerna här. Kommunen ska göra allt den kan för att människor inte ska komma i kläm, men i en krissituation kan det bli så att personer med assistans får flytta in på serviceboenden temporärt. Men kommunen hoppas förstås att det inte ska behövas. Personligen bor jag i egen lägenhet och utan personlig assistans finns det bara två alternativ för mig: att flytta in i ett boende eller till mina föräldrar som är pensionärer. 

Vad kan coronakrisen få för effekt på längre sikt?
– Det har blivit allt svårare att få assistans och lättare att förlora den. Många kommuner har redan dålig ekonomi och så kommer nu coronakrisen på de här. Hittills har regeringen kommit med stödpaket efter stödpaket för att hålla ekonomin under armarna men jag tror att det finns risk för att många kommer förlora sin kommunala assistans. Jag känner flera personer som har assistans beviljat från kommuner som drabbats av nerdragningar och kommunerna har aldrig varit varma anhängare av LSS. Jag tycker bara att det ska finnas en huvudman och det är staten.

Du skriver krönikor för Assistanskoll och har bland annat varnat för att hjälpmedel kan bli dyrare.
– Vi har sett försämringar runtom i landet, även om det är bra här i Jönköping. Region Örebro blev vid årsskiftet första regionen i landet som tar ut månadsavgifter för samtliga hjälpmedel, bortsett från rullatorer. Det är inga stora summor (65 kronor/månad) men det lämnar dörren öppen för en farlig utveckling. Om den ekonomiska krisen förvärras, då finns risken att Region Örebro får många efterträdare, att avgifterna dessutom succesivt kommer att höjas och tillgången till hjälpmedel blir en klassfråga. Vi som har funktionsnedsättningar och personlig assistans har ofta ganska dålig ekonomi och även mindre utgifter blir väldigt betungande för många. 

Som assistansanvändare, hur har du själv tacklat coronakrisen?
– Enkelt utryckt går jag inte ut mer än nödvändigt. Jag handlar mat via nätet och sedan åker vi och hämtar maten. Restaurangerna är ganska igenbommade men jag skulle inte gå dit eller på bio till exempel, jag vill inte beblanda mig med folk mer än absolut nödvändigt. Sedan kan jag förstås få corona ändå, jag tycker det verkar vara en väldigt märklig sjukdom som drabbar människor så väldigt olika. 

Har dina assistenter fått ändra sitt arbetssätt i och med corona?
– Egentligen inte, men vi har gått igenom att det är ännu mer noggrant med hygienen. Använda handsprit, tvätta sig – det är sådana åtgärder som vi har vidtagit. Vad jag och många andra assistansanvändare saknar är direktiv från Folkhälsomyndigheten om hur vi ska skydda oss från smitta. Vi kan inte isolera oss, vi måste varje dag ha kontakt med våra assistenter. Många klarar inte av att hosta i armvecken och så vidare.

MÅNADENS PERSONLIGA ASSISTENT

Hannes Dahlqvist

Hur länge har du arbetat som personlig assistent?

– Snart i tre år och för Assistans för dig sedan oktober 2018. Förra bolaget passade inte riktigt brukaren och inte heller arbetsgruppen så vi kom överens om att byta. 

Varför började du som personlig assistent?
– Det var lite av en slump, jag har jobbat inom vården tidigare fast inom kommunal regi. Sedan flyttade jag tillbaka till min hemort Karlshamn och behövde ett jobb och såg en annons för kommunal assistans och sökte det. 

Vad är det bästa med jobbet?
– Det är självständigheten. Jag har möjlighet att verkligen påverka min egen tid på jobbet och är inte styrd av andra. Det är bättre än att jobba i vården eftersom man bara har en person som man kan lägga så mycket mer tid på och se till att personen får den guldkant på tillvaron som den förtjänar, vilket kan vara svårt om man har flera brukare samtidigt.

Finns det några nackdelar med jobbet?
– De största nackdelarna har inte med jobbet att göra utan att personliga assistenter borde uppskattas mer sett till lagstiftningen.

Hur är din relation till brukaren?
– Jag skulle vilja säga att vi står varandra ganska nära och det gäller hela arbetsgruppen, vi har varit där så pass länge och lyckats bygga upp en fin kontakt. 

Vad brukar ni göra under ett vanligt arbetspass?
– En stor del av tiden går åt till att försöka hålla igång personen så den gör saker den redan kan och bibehåller sina förmågor. Det kan vara att vi aktiverar personen, cyklar och går.

Vad är ditt bästa tips till någon som ska börja arbeta som personlig assistent?
– Att ha ett rejält tålamod och lyhördhet. Mycket av arbetet går ut på att läsa av personen du jobbar med och det kan ta en bra stund innan man lär sig den biten. Där kommer tålamodet in, vissa kan ha en fördröjning och då måste man visa dem den respekten och vänta ut dem och avsätta tid.

Hur är det att jobba nu under corona-krisen?
– Jag känner att på min arbetsplats har vi alltid varit väldigt noggranna med hur vi sköter hygienen. Men vissa saker har fått stryka på foten för att undvika interaktion med andra. Vi har daglig verksamhet varje tisdag och men den har de stängt ner helt och hållet. Så visst har det påverkan.

PERSONLIG ASSISTANS I MEDIA

  • Familjens kamp för assistans. Efter 7 år med personlig assistans har Donia, 17, blivit av med all assistans.
     
  • Andningsproblem ger rätt till assistans. GP skriver om regeringens ändring av reglerna så andningsproblem ska ge rätt till personlig assistans.
Klicka på bilderna för att läsa artiklarna.

PÅ FACEBOOK OCH I SOCIALA MEDIER

En av de saker som vi har publicerat på Facebook den senaste tiden:

Blev av med assistansen. 22-åriga Lina Deijer har haft rätt till personlig assistans sedan hon var åtta. I februari drog Försäkringskassan in stödet.

Detta och mycket annat kan du hitta på vår Facebooksida.
Peter Wahlbäck, VD på Assistans för dig

telicon 08-572 366 01

mailicon peter@afd.seThis email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*