headerImg

Aprilnumret – välkommen!

Jag heter Peter Wahlbäck och driver, tillsammans med min hustru Siri, familjeföretaget Assistans för dig.
Det var när min svärmor fick en hjärntumör som jag insåg att man egentligen måste vara frisk för att orka vara sjuk. Alla myndighetskontakter, med allt från kommunen och Försäkringskassan till bostadsanpassning och andra administrativa saker, tog på krafterna och var ibland riktigt snårigt. Man har ju redan mycket som det är. Det var så Assistans för dig började, vi ville helt enkelt underlätta för andra och hjälpa personer att få juridisk hjälp i ett läge där deras kraft och energi säkert behövdes mer någon annanstans.

Som vd försöker jag vara så mycket som möjligt i “verkligheten”. Jag lär mig otroligt mycket av att träffa kunder och assistenter, jag får veta vad de är ute efter, vad de har varit missnöjda med tidigare. Är man inte ute i verksamheten ofta så glömmer man, det går väldigt fort. En sak som nästan alltid kommer fram är just hur viktigt det är med tillgänglighet. Man vill känna sig nära företaget, man vill veta att företaget tar hand om sina assistenter, man vill att företaget enkelt ska gå att få tag på. Just det, och det personliga engagemanget, fokuserar vi väldigt mycket på och jag blir väldigt glad när jag får höra att vi lyckas uppfylla de förväntningarna vi har på oss.

I det här nyhetsbrevet kommer jag skriva lite om allt från tendenser i branschen till att ge ögonblicksbilder från besök ute i verkligheten eller exempel på saker som kan bli ännu bättre.
Hoppas du hänger med!

VIKTIGT ATT FÅ DEN ASSISTANS MAN HAR RÄTT TILL

Ibland tvingas Förvalningdomstolen rätta Försäkringkassans beslut. Nu senast fick en ung pojke utanför Stockholm behålla sina assistanstimmar efter överklagan.
– Det var ett väldigt glädjande besked. Han hade tidigare assistans under skoltid på grund av att det krävdes ingående kunskaper om just honom och hans hjälpbehov, för att hjälpa honom bland annat med maten. Det drogs dock in av Försäkringskassan i den senaste prövningen då man ansåg att det inte längre förelåg, trots att inget hade förändrats för pojken, säger vår chefsjurist Marika Öhman.
Nu har domen från förvaltningsrätten kommit, och efter mer än ett år visade det sig att pojken fått rätt.
– Extra glädjande med tanke på att vi har utfört den assistansen under skoltid under hela det gångna året, då vi har varit övertygade om att han skulle få rätt mot Försäkringskassan till slut med tanke på hans stora hjälpbehov.
Kontakta gärna Marika Öhman om du undrar mer om rätten till assistans. Hon nås på marika@afd.se

CHRISTINAS VARDAG

Hej där, Christina! Du har valt att prata om din sjukdom och ditt funktionshinder med både tidningar och via din väldigt öppenhjärtliga blogg. Varför har det känts viktigt?
– Det är det jag vill, jag tycker det är viktigt att prata om sepsis (blodförgiftning) för det är något som folk inte känner till. Så dels är det för att upplysa, och sen så är det ju ingen hemlighet. Jag menar, det syns det ju att jag inte har några armar eller ben, så det går ju ändå inte att låtsas att det inte finns. Sen så tycker jag det kan vara intressant för min son att få läsa vad som hänt hans mamma sedan när han blir äldre.
I bloggen är det väldigt tydligt att du ser allt positivt istället för att deppa ihop. Hur gör du det?
– Jag gjorde det valet när jag vaknade upp. Antingen bryter man ihop eller så accepterar man läget och gör det bästa av det. Det är inte så mycket man kan göra åt det. Andra tar för givet att man är jättedeppig. Visst var livet enklare innan, men jag tänker på ett helt annat sätt nu.
Vi ska följa dig och din blogg lite extra nu under några månader. Vad kommer vi få läsa om?
– Det blir en inblick i min vardag och mitt liv. Ibland händer det mycket i livet, ibland väntar jag på inspiration i en vecka. Det blir lite vad det blir.

Följ Christinas blogg här: https://kvadrupelamputerad.wordpress.com/

ETT ENDA GOLFSLAG FIXADE 8,5 MILJONER TILL AUTISM-FORSKNINGEN

Klicka för att se klippet!

ENKÄTEN

Hej Gunilla! Vad är det bästa med att jobba som assistent?
– Att se brukaren utvecklas under åren, jag har jobbat med samma i 13 år nu.
Vad är det svåraste?
– Att inte förstå vad brukaren vill eller menar.
Vad är den vanligaste missuppfattningen när det gäller assistenter?
– Jag tror nog att folk tror att det går snabbare att lära känna brukaren, än vad det faktiskt gör.
När skrattade du senast på jobbet?
– Oj, jag skrattar många gånger varje dag när jag jobbar.