headerImg

Juninumret – glad sommar

Jag vill passa på att tipsa om den starka dokumentären om Bruno och Yosef, två barn vi jobbade med under flera år. Det är filmmakarna Kattis Ahlström och Tomas Boman som följt deras mammor Josefine och Sandra och deras tid på Ersta barn- och ungdomshospice tillsammans med sina älskade söner. Det är bitvis väldigt tungt, men också väldigt fint och tänkvärt. Den plockas av rättighetsskäl snart bort från SVT Play, så passa på innan den försvinner.
http://www.svt.se/dokumentarfilm/se-program/bruno-och-yosef-svt
Jag vill också säga lite extra hej och välkommen till Olof och Regina, som sköter verksamheten på vårt nyöppnade kontor i Växjö. De sitter på Regementsgatan, mitt i stan, och det känns riktigt bra att vi fortsätter expandera med fysiska kontor på allt fler platser i landet. Vi har även bytt lokaler för huvudkontoret i Stockholm. Numera sitter vi Löjtnantsgatan 21, nära Östermalms IP och naturområdet Lill-Jansskogen. Tunnelbanestationen är Stadion om du vill komma och hälsa på.

Trevlig sommar!
Peter

BRA ATT VETA OM HANDIKAPPERSÄTTNINGEN

Handikappersättning är en ersättning som många vuxna personer med funktionshinder har rätt till. Syftet är att täcka de extra kostnader en person kan ha till följd av en funktionsnedsättning, men också att ge ersättning för hjälpbehovet i sin dagliga livsföring.

Om hjälpbehovet istället täcks in av en eller flera personliga assistenter kan ersättningen sättas ned. Vad innebär det rent konkret?
– För det mesta är det naturligtvis mycket bättre att få personlig assistans, skillnaden är ju dock att handikappersättning går till brukaren medan assistansersättning går till löner/kostnader för assistenterna. Det innebär att det kan bli en inkomstförlust för brukaren även om livskvalitén blir bättre, säger vår chefsjurist Marika Öhman.
Vid beviljande av personlig assistans kan handikappersättningen sättas ned helt eller delvis. Det kan dock fortfarande finnas rätt till ersättning för andra merkostnader inom ramen för handikappersättningen, även om assistans beviljas.
– Ja, man kan få behålla merkostnader i handikappersättningen för sin funktionsnedsättning om det uppgår till mer än cirka 12.600 kr per år.
Undrar du mer om just detta?
Kontakta Marika, eller någon annan av våra jurister, Maila våra jurister.

ALLA KAN SPELA FOTBOLL!

Klicka för att se klippet

ETT BREV BETYDER SÅ MYCKET

Försäkringskassan skickade nyligen ut ett brev om efterskottsbetalning, som vid en första anblick kan verka lite oroande. Men det finns ingen anledning till det.
– Nej, det innebär egentligen ingenting. Att få betalt i förskott innan utfört arbete har ju varit bra, det är ju ganska få branscher som har fungerat så. Nu är det mer en anpassning till hur det fungerar i samhället i övrigt.

Påverkar det assistentens löneutbetalning på något vis?
– Nej, nej. Det blir precis som vanligt.

MITT LIV HADE INTE FUNGERAT UTAN ASSISTENTER

Hej där, Christina! Vi följer ju dig och din blogg lite extra här i nyhetsbrevet, kan du berätta lite om hur ditt liv hade varit utan hjälp av assistenter?
– Det hade inte funkat alls. Jag hade inte kunna jobba, jag hade inte kunnat lämna på dagis. Visst hade jag kunnat lära mig att göra saker själv, men det hade bara varit i hemmet. Allt annat hade varit omöjligt.
Vad är viktiga egenskaper hos en assistent, enligt dig?
– Det handlar mycket om personkemi, och det är ju ett otroligt omväxlande jobb. Som assistent måste man vara smidig, som brukare kan jag ju inte säga till om allt, det handlar om att man känner varandra.
Är du nöjd med den assistent du har just nu?
– Ja, jättenöjd. Hon sitter i och för sig här bredvid, så jag vågar inte säga något annat, haha.

Följ Christinas blogg här: https://kvadrupelamputerad.wordpress.com/